Weather Icon

Τουρκία-Ερντογάν τα θέλουν ΟΛΑ και τα θέλουν ΤΩΡΑ, όμως η κλεψύδρα αδειάζει

Τουρκία-Ερντογάν τα θέλουν ΟΛΑ και τα θέλουν ΤΩΡΑ, όμως η κλεψύδρα αδειάζει

Καθώς η κλεψύδρα αδειάζει για τον Τ. Ερντογάν και το μεγάλο παιγνίδι για μετατροπή της Τουρκίας σε ηγετική περιφερειακή δύναμη και ισότιμο συνομιλητή των μεγάλων δυνάμεων τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση απειλώντας να οδηγήσει την Τουρκία σε σκοτεινά μονοπάτια, ο Τούρκος ηγέτης δείχνει αποφασισμένος να τραβήξει στα άκρα την αντιπαράθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο εκμεταλλευόμενος το «κενό» εξουσίας στις ΗΠΑ τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο και την θλιβερή στάση ανοχής των ευρωπαϊκών κρατών.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΠΗΓΗ: LIBERAL

Συνεπής στην φυσιογνωμία που έχει διαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια ο κ.Ερντογάν απέδειξε ότι ο κατευνασμός, όπως και σε άλλες περιπτώσεις αυταρχικών καθεστώτων που στόχευαν στην επέκταση με όχημα την φυλετική καταγωγή, την θρησκεία ή την ιδεολογία, αντί να τον καθιστά πιο διαλλακτικό αντιθέτως τον αποθρασύνει.

Η υπόθεση της επιχείρησης κατευνασμού από πέρυσι αλλά κυρίως από το καλοκαίρι με πρωταγωνιστή την γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. που κατέληξε όχι σε αποκλιμάκωση τελικά, αλλά στην αποστολή τουρκικού ερευνητικού σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελόριζο και στο άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων είναι ενδεικτική.

Και απλώς ο κ. Ερντογάν θέλει πια να μετατρέψει σε κανονικότητα των ευρωτουρκικών σχέσεων αλλά και του νέου status στην περιοχή, την πάγια και μόνιμη έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, μετατρέποντας Ελλάδα και Κύπρο σε χώρες μειωμένης (και προβληματικής) κυριαρχίας, με την παρουσία δυο ερευνητικών πλοίων στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα και στο άνοιγμα των Βαρωσίων και οι σχέσεις να συνεχίζονται as usual.

Η πραγματικά μεγάλη προσπάθεια που έκανε η κ. Μέρκελ από τον Ιούλιο προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τις πρωτόγνωρες προκλήσεις της Τουρκίας εις βάρος ευρωπαϊκών κρατών και να πειθαναγκάσει την Σύνοδο Κορυφής να δώσει μια ακόμη παράταση στον κ. Ερντογάν μέχρι τον Δεκέμβριο για να …συμμορφωθεί κατέληξε στην προσβλητική και ταπεινωτική για την ίδια επιλογή της Τουρκίας για ακύρωση όλων των δεσμεύσεων που είχε προσφέρει στην Γερμανίδα καγκελάριο και απόλυτη κλιμάκωση της έντασης.

Σε σημείο που και ακόμη η φανερά υπέρ της Τουρκίας στάση της γερμανικής προεδρίας στην Ε.Ε. να υποχρεωθεί να ακυρώσει την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χ. Μάας στην Άγκυρα. Μια επίσκεψη την οποία είχαν μεθοδεύσει με τέτοιο τρόπο οι Γερμανοί ώστε αφού θα είχε απαιτήσει ο Γερμανός ΥΠΕΞ από την Λευκωσία και την Αθήνα με …δέλεαρ την «αποκλιμάκωση» και με υποβάθμιση του ανοίγματος των Βαρωσίων, να συναινέσουν στο άνοιγμα της «θετικής ατζέντας» για την Τουρκία, το καρότο δηλαδή που είχε υποσχεθεί η κ. Μέρκελ στον Τ. Ερντογάν.

Μετά το άνοιγμα των Βαρωσίων, την αποστολή του Barbaros για παράνομες έρευνες στα αδειοδοτημένα Οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ και τέλος με την αποστολή του Oruc Reis στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και στην δυνητική αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου ήταν προφανές ότι ούτε ο κ. Μάας ούτε η κ. Μέρκελ θα τολμούσαν να ζητήσουν νέα υποχώρηση από την Αθήνα και την Λευκωσία.

Πλέον δεν διακυβεύεται μόνο η αξιόπιστη αποτροπή της Αθήνας και της Λευκωσίας , το κύρος της Γερμανίας αλλά η ίδια η ευρωπαϊκή οντότητα οποία δείχνει αδύναμη απέναντι στις διαθέσεις ενός ηγέτη που θέλει να επιβάλει την ατζέντα του στις σχέσεις με την Ε.Ε. και να κάνει την ένωση των 27 να αποδεχθεί τον ηγεμονικό ρόλο του στην Ανατολική στην Νοτιοανατολική και Νότια γειτονία της. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube