Weather Icon
Ελλάδα , Κύπρος , Τουρκία 11 Οκτωβρίου 2020

Το ζητούμενο τώρα είναι η άρση της νέας επεκτατικής κίνησης

Το ζητούμενο τώρα είναι η άρση της νέας επεκτατικής κίνησης

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία έχει δεχθεί νέα επίθεση από την κατοχική Τουρκία. Το καθεστώς Ερντογάν έχει, ως γνωστό,  προχωρήσει και προελάσει στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στους επεκτατικούς σχεδιασμούς της κατοχικής Τουρκίας, που βαθμηδόν υλοποιείται μέσα από μια τακτική επιβολής τετελεσμένων στη θάλασσα και στο έδαφος. Η χρονική στιγμή, κατά την οποία έγινε η κίνηση αυτή από τουρκικής πλευράς, έχει ασφαλώς την εξήγησή της. Πολλοί υποστηρίζουν πως η απόφαση συνδέεται με τις αυριανές «εκλογές» στα κατεχόμενα και έγινε για να ενισχυθεί- υποτίθεται- ο ευνοούμενος του Ερντογάν, ψευδοπρωθυπουργός, Ερσίν Τατάρ. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά είναι σαφές πως αυτός ο λόγος δεν είναι ο βασικός και κυρίαρχος στις  τουρκικές αποφάσεις. Όταν στην Άγκυρα αποφάσιζαν να προχωρήσουν σε αυτή τη νέα προκλητική ενέργεια είχαν υπόψη τους και τα επόμενα βήματα, τα οποία έχουν υιοθετήσει σε σχέση με την επιβολή της πολιτικής τους στην Κύπρο και την περιοχή. 

ΕΙΝΑΙ σαφές πως η Τουρκία δεν θα περιοριστεί στο άνοιγμα μόνο της παραλίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αναφέρει την περασμένη Τρίτη, στη διάρκεια της κοινής φιέστας με τον ένα από τους εγκάθετους του στα κατεχόμενα, τον Ερσίν Τατάρ, ποιες είναι οι προθέσεις της χώρας του:

«Τελειώνοντας μια ώρα αρχύτερα τις εργασίες που γίνονται με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, ευχόμαστε να ανοίξει εξ ολοκλήρου για χρήση το Βαρώσι. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε είδους στήριξη στις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου πάνω σε αυτό το θέμα. Η μετατροπή του Βαρωσιού σε ένα ελκυστικό τουριστικό κέντρο της περιοχής, είναι από μόνη της μια ευκαιρία που θα ανορθώσει την οικονομία της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’…».

ΣΥΝΕΠΩΣ, δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να προβλέψουμε τα επόμενα βήματα της τουρκικής πλευράς στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Σύμφωνα, λοιπόν, τον Ερντογάν στόχος είναι να μετατρέψουν το Βαρώσι σε «ελκυστικό τουριστικό κέντρο της περιοχής». Δεν θα περιοριστούν, δηλαδή, στην παραλία, αλλά θα ανοίξουν όλη την περιοχή. Δεν έγινε αυτό αμέσως για να μεταφέρει την πίεση στην ελληνική πλευρά. Δεν έγινε αμέσως καθώς θέλει η Τουρκία να κάνει μικρά και μεγάλα βήματα πριν φθάσει στον τελικό της στόχο. 

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ενώπιον νέων δεδομένων και νέων προκλήσεων από τουρκικής πλευράς και το ζητούμενο είναι τι κάνουμε. Όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες στο πεδίο αυτό, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει στήριξη στις αποτρεπτικές τις ενέργειες. Θα πρέπει, ασφαλώς, να γίνουν κι άλλες ενέργειες. Κυρίως προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων, που θα προκαλούν κόστος, κατά της κατοχικής Τουρκίας. Είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη οδός που υπάρχει ώστε να συνετισθεί η Άγκυρα. Εάν δεν έχει κόστος, σε αυτή τη φάση πρωτίστως οικονομικό, η Τουρκία θα προχωρεί ανενόχλητη στην υλοποίηση των επεκτατικών της σχεδιασμών. Το εργαλείο των κυρώσεων πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να υπαναχωρήσει η Άγκυρα.

www.philenews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube