Weather Icon
Κύπρος 28 Οκτωβρίου 2020

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην ΤΑΜΣ της ΕΦ και στον Ισραήλ…

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην ΤΑΜΣ της ΕΦ και στον Ισραήλ…

ΜΟΛΙΣ είχε ολοκληρωθεί η τελική φάση της ΤΑΜΣ «Πύρινο Βέλος 2020», την Πέμπτη, στο πεδίο ασκήσεων της Εθνικής Φρουράς στο Καλό Χωριό Λάρνακος, μ’ επικεφαλής την 20ή Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία. Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης είχε παρακολουθήσει, παρών και εκεί αυτοπροσώπως, τη διεξαγωγή της άσκησης. Αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Αρχηγό ΓΕΕΦ αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, στο Διοικητή της ΧΧΤΘΤ ταξίαρχο Κυριάκο Ψαρά και σ’ όλες και όλους τους ασκηθέντες και δήλωσε την προθυμία της Κυβέρνησης για ενίσχυση των εξοπλισμών της Ε.Φ., είπε πως αναχωρεί επειγόντως στη Λευκωσία για τη συνεδρίαση, σε λίγη ώρα, του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ της αναχώρησής του προλάβαμε να του ψιθυρίσουμε, «πάρ’ τους τα χαιρετίσματά μας και προσκάλεσέ τους να είναι όλο το Υπουργικό Συμβούλιο παρόντες στην επόμενη άσκηση»…

– Συμβολικό βεβαίως το προσωπικό μα και πάνδημο μήνυμα της λύπης, της πίκρας και της απογοήτευσης για την συνεχιζόμενη επί δεκαετίες απαξίωση και υποβάθμιση της Αμυντικής Θωράκισης του τόπου από τους εκάστοτε κυβερνήσαντες και κυβερνώντες:

ΕΝ ΑΣΩΤΕΙΑ διασκορπίσαντες αλλαχού για άλλους λόγους – και όχι για τον σκοπό που νομοθετήθηκε η είσπραξή τους απ’ τον λαό – τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης, το οποίο είχε θεσπιστεί αποκλειστικά για τους ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ της Εθνικής Φρουράς.

– Έχοντας αφήσει την ένοπλη άμυνα της Κύπρου απέναντι στην τουρκική απειλή, χωρίς Πολεμική Αεροπορία, χωρίς Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς εκσυγχρονισμό, συντήρηση και αναγκαία αναβάθμιση τα ήδη υπάρχοντα παλαιόθεν οπλικά μας συστήματα, χωρίς επαρκή και αποτελεσματική επιτήρηση καν της Προκεχωρημένης Γραμμής Άμυνας απέναντι στην επιθετική διάταξη των τουρκικών δυνάμεων κατοχής.

ΒΕΒΑΙΩΣ οι υπηρετούντες στην ΕΦ και στην ΕΛΔΥΚ ένοπλοι υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνουν ό,τι μπορούν ΜΕ ΟΣΑ ΜΕΣΑ ΕΧΟΥΝ, να εκπληρώνουν τον καθήκον τους, αποφασισμένοι, πειθαρχημένοι και εκπαιδευόμενοι (όσο και όπου τους επιτρέπεται) ώστε ν’ αναλάβουν τις αποστολές που θα τους ανατεθούν.

– Όμως, πολλαπλασίως αποτελεσματικότεροι θα ήσαν στην πειστικότερη προβολή (προς εχθρούς και φίλους) της ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν οι κυβερνώντες και νομοθετούντες των κομμάτων αυτής της πολιτείας φρόντιζαν επαρκώς γι’ αυτό.

ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ κλαυθμηρίζουν ως… συμπαθέστατα ανήμπορα γραΐδια ότι «είμαστε αδύναμοι, απέναντι σε παντοδύναμο εχθρό – δεν μπορούμε να μπούμε σε κούρσες ανταγωνισμού εξοπλισμών με την Τουρκία – δύναμή μας είναι το διεθνές δίκαιο, η διεθνής κοινότητα, η διπλωματία» κ.λπ, κ.λπ….

ΑΛΛΑ ένα κράτος που συνειδητοποιεί πόσο αδύναμο είναι απέναντι στην απειλή που αντιμετωπίζει, το πρώτο που φροντίζει είναι να γίνεται όλο και πιο δυνατό:

– Εξοπλίζοντας όλο και επαρκέστερα, εξυπνότερα, τεχνολογικά αποδοτικότερα, τις δικές του ένοπλες δυνάμεις, στο συγκεκριμένο εδαφικό, θαλάσσιο και εναέριο εμβαδόν του. Καθιστώντας τις δικές του δυνάμεις, στον δικό του χώρο, πειστικό φόβητρο για τον εχθρό που επιβουλεύεται και απειλεί την ασφάλεια, την ειρήνη, την κρατική κυριαρχία και την ύπαρξή του.

– ΦΟΒΗΤΡΟ το οποίο να πείθει διαρκώς τον απειλούντα εχθρό ότι θα υποστεί υπέρτερες ζημιές, απ’ όσες είναι πρόθυμος να υποστεί, αφού αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να έχει την ευχέρεια για να «κάνει περίπατο σφαγών» όπως στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες του 1974, η 39 και η 28 Μεραρχίες του Αττίλα.

– ΦΟΒΗΤΡΟ κατά του εχθρού αποφασιστικό, τόσο ικανό συγχρόνως ώστε με πειστικό τρόπο να εξασφαλίζει και τις αποτελεσματικές συμμαχίες άλλων κρατών με συνάδοντα συμφέροντα στον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

– ΦΟΒΗΤΡΟ τόσο και τέτοιο, ώστε να πολλαπλασιάζει πειστικότερα και αποτελεσματικότερα τη ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΙΣΧΥ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ευόδωση των αποστολών της, στις διμερείς, τριμερείς, πολυμερείς, διεθνείς της σχέσεις, για την υπεράσπιση της ασφάλειας, των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και των απελευθερωτικών διεκδικήσεων του κυπριακού λαού, με ειρηνικό τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός εκτός από τα πεδία ασκήσεων…

ΚΛΑΣΙΚΟ πλέον παράδειγμα ενός μικρού και αδύναμου κράτους, στην εποχή μας και στη γειτονιά μας, το οποίο κατόρθωσε να γίνει τόσο δυνατό ώστε να εξασφαλίζει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ευόδωση της πορείας του και της οικονομικής του ανάπτυξης, παρ’ ότι απειλούμενο από πολυαριθμότερους εχθρούς ορκισμένους να το εξαφανίσουν, είναι εδώ δίπλα μας ο Ισραήλ. Κράτος – Υπόδειγμα στην υλοποίηση του ομηρικού μας «εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης»…

ΕΤΣΙ, η προσωπική μας πρόσκληση στον Υπ.Αμ. Χαράλαμπο Πετρίδη, στην επόμενη ΤΑΜΣ της ΕΦ να φέρει μαζί του και ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο (προπάντων τον ΠτΔ και τον Υπουργό Οικονομικών), μπορεί να επεκταθεί επαρκέστερα:

– «Να μεταβεί ολόκληρο το Υπουργικό στον Ισραήλ». Κι αν η πανδημία τώρα του κορωνοϊού αποτελεί κώλυμα, υπάρχουν και οι διαδικτυακές τηλε-διασκέψεις.

– Τον νυν Υπ.Αμ. τον είχαμε γνωρίσει πριν αναλάβει το Υπουργείο. Ως δήμαρχος Αγλαντζιάς ήταν παλαιότερα μαζί μας και στις ΤΑΜΣ της 4ης Ταξιαρχίας της ΕΦ των ένοπλων υπερασπιστών της Λευκωσίας, μαζί με τους δημάρχους Λατσιών και Γερίου. Και ασφαλώς ξέρει…

ΔΙΚΑΙΩΣ βαθμολόγησε την περασμένη Τετάρτη στο Γέρι και την Πέμπτη στο Καλό Χωριό με άριστα, τις ψυχωμένες γυναίκες και άνδρες, τα στελέχη, τους διοικητές και τον Αρχηγό ΓΕΕΦ για την άψογη διεξαγωγή του «Πύρινου Βέλους 2020». Ξέρει, αυτοπροσώπως, και τις μεγάλες κι επείγουσες ανάγκες…

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube