REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 15 Οκτωβρίου 2020

To μακρύ χέρι του Ερντογάν στην Δύση και η δράση της ΜΙΤ

To μακρύ χέρι του Ερντογάν στην Δύση και η δράση της ΜΙΤ

Cevheri Güven

Πρόσφατα επεισόδια στην Ευρώπη δείχνουν ότι το «μακρύ χέρι» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε και πάλι να λειτουργεί στην ήπειρο, αυτή τη φορά μέσω δραστηριοτήτων που διαφέρουν από τις κρατικές εξωεδαφικές απαγωγές που είχαν προκαλέσει δημόσιο παραλήρημα το 2018.

Η Τουρκία δεν είχε διεξάγει πιστοποιημένες παράνομες δραστηριότητες στην Ευρώπη από το 2018, όταν έξι Τούρκοι υπήκοοι παραδόθηκαν παράνομα από το Κοσσυφοπέδιο στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MİT). Νέες τουρκικές κινήσεις στην Ευρώπη που στόχευαν δύο αυτοεξόριστους δημοσιογράφους και δύο ακαδημαϊκούς έλαβαν χώρα το Σεπτέμβριο.

Ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος ζει στη Σουηδία από το 2016 λόγω αρκετών δικαστικών υποθέσεων εναντίον του, δέχθηκε επίθεση στις 24 Σεπτεμβρίου από τρεις άνδρες έξω από το διαμέρισμά του. Ο Μπόζκουρτ υπέστη τραυματισμούς στο πρόσωπο, το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια. Οι σουηδικές αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τους δράστες, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή μετά την επίθεση.

Ο σουηδικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Nordic Monitor, τον οποίο διαχειρίζεται ο Μποζκούρτ, παράγει αποκλειστικές ιστορίες που υποστηρίζονται από έγγραφα σχετικά με παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την αναφορά του σε μυστική πτήση παράδοσης MİT από το Καζακστάν κατά τη διάρκεια της οποίας βασανίστηκε ένας κριτικός του Ερντογάν.

Ο Μπόζκουρτ δεχόταν απειλές για αρκετό καιρό. Ο φιλοκυβερνητικός Τούρκος αρθρογράφος Cem Küçük κατά τη διάρκεια ζωντανής εκπομπής τον Ιούνιο είχε καλέσει ανοιχτά τον MİT να δολοφονήσει τον Bozkurt.

Ο Μποζκούρτ πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου μετά την επίθεση και δεσμεύθηκε ότι το Nordic Monitor θα αυξήσει την έκθεσή του για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την ευαισθητοποίηση σε όλο τον κόσμο.

Στις 17 Σεπτεμβρίου δικαστήριο της Κωνσταντινούπολη αποφάνθηκε ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Καν Ντουντάρ, εξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου που ζει στη Γερμανία, θα κατασχεθούν και θα κηρυχθεί φυγάς εάν δεν επιστρέψει στην Τουρκία εντός 15 ημερών.

“Σε μια ακροαματική διαδικασία διάρκειας τεσσάρων λεπτών, το δικαστήριο μου πήρε την οικογένειά μου και τα 40 χρόνια που χρειάστηκαν για να την δημιουργήσω”, δήλωσε ο Ντουντάρ στο ARTI TV.

Ο Ντουντάρ καταδικάστηκε το 2016 όταν, ως αρχισυντάκτης της εφημερίδας Cumhuriyet, ανέφερε ότι η Τουρκία είχε παράσχει όπλα σε ισλαμιστικές ομάδες στη Συρία. Μετά την αποφυλάκισή του κατόπιν έφεσης, διέφυγε στη Γερμανία αφού ξέφυγε από μια ένοπλη επίθεση. Ζει ακόμα στη Γερμανία υπό αστυνομική προστασία.

Ένα άλλο πρόσωπο υπό αστυνομική προστασία είναι ο Berivan Aslan, ο οποίος ήταν ο στόχος μιας υποτιθέμενης συνωμοσίας δολοφονίας στην Αυστρία. Παραδινόταν στις αυστριακές μυστικές υπηρεσίες, ο Feyyaz Ö. Κατέθεσε ότι ήταν πράκτορας της MİT που διατάχθηκε να δολοφονήσει την Ασλάν και να προκαλέσει χάος στις τουρκικές και κουρδικές κοινότητες στην Αυστρία. Η Ασλάν, ακαδημαϊκός και πολιτικός γνωστή για τις προσπάθειές της που σχετίζονται με τη μειονότητα στην Αυστρία, είχε αποκαλύψει στο παρελθόν ένα δίκτυο πρακτόρων της MİT σε αρκετές αυστριακές επαρχίες.

Ο Μπουράκ Τσόπουρ, Τούρκος-Γερμανός καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Του Έσσεν στη Γερμανία, δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ahval το Σεπτέμβριο ότι η οικογένειά του στην Τουρκία έλαβε προειδοποιητική κλήση από την MİT. Ο καλών είπε στην οικογένεια του Τσόπουρ, σύμφωνα με πληροφορίες χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, ότι ο γιος τους πρέπει να σταματήσει να επικρίνει τον Ερντογάν και να υπερασπιστεί το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) της Τουρκίας.

Ο ακαδημαϊκός ανέφερε προηγουμένως στο Twitter ότι δέχεται επίσης πυρά από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) καθώς υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των Γκιουλενιστών, μιας ομάδας που βασίζεται στην πίστη εμπνευσμένη από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν αυτοεξόριστο Τούρκο κληρικό που ζει στις ΗΠΑ. Η οργάνωση θεωρείται ”τρομοκρατική οργάνωση” από την Άγκυρα.

Ο Τσόπουρ είχε επίσης προειδοποιήσει ότι η Τουρκία ενδέχεται να μεταφέρει με τη βία επικριτές από τη Γερμανία στην Τουρκία, όπως συνέβη στο Κοσσυφοπέδιο, όπου κάποιοι Κοσοβάροι αξιωματούχοι επέβλεπαν μια παράνομη επιχείρηση.

Στις 5 Οκτωβρίου ο Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων Cem Özdemir δημοσίευσε ένα tweet καλώντας τις γερμανικές αρχές να θέσουν τέλος στις τουρκικές απειλές και εκβιασμούς, αναφερόμενος στις υποθέσεις Dündar και Çopur.

“Ο Ερντογάν προσπαθεί απεγνωσμένα να εκφοβίσει τους επικριτές του. Αναρωτιέμαι τι κάνει η [γερμανική] ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενάντια σε αυτές τις [απειλές]. Ποιες συγκεκριμένες προφυλάξεις έχει λάβει για  τους Dündar και Çopur; Θα ήθελα να μάθω”, έγραψε στο Twitter ο Οζντεμίρ, αναφερόμενος σε γραπτή έρευνα που υποβλήθηκε στη γερμανική κυβέρνηση.

Τον Ιούλιο του 2019, η Τούνκα Μπένγκιν, αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Milliyet, ανέφερε ότι ένας ανώνυμος αξιωματούχος της MİT δήλωσε ότι η Τουρκία «κλώτσησε περίπου 100 Γκιουλενιστές στο πεζοδρόμιο» σε 18 χώρες σε διάστημα τριών ετών.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο δολοφονίας των Γκιουλενιστών στο εξωτερικό, ο αξιωματικός της MİT είπε ότι ήταν σχεδόν αδύνατο για πράκτορες σε χώρες όπως η Γερμανία, αλλά θα μπορούσε να γίνει από ανθρώπους που ήταν ήδη κάτοικοι εκεί. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Feyyaz Ö., ο ύποπτος για τη σχεδιαζόμενη δολοφονία της Aslan, φέρεται να είναι Ιταλός πολίτης τουρκικής καταγωγής.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών απέστειλε επιστολή στην Τουρκία στις 5 Μαΐου απαιτώντας πληροφορίες για “κρατικές εξωεδαφικές απαγωγές”. Η εισήγηση του ΟΗΕ, η οποία συντάχθηκε από την Ομάδα Εργασίας για τις Αναγκαστικές ή Ακούσιες Εξαφανίσεις (WGEID), ανέφεραν ότι οι Τουρκικές αρχές “καταφεύγουν σε μυστικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με υπηρεσίες επιβολής του νόμου από τρίτες χώρες”, όταν δεν επιτυγχάνουν έκδοση με νομικά μέσα.

Σε απάντηση, ο απεσταλμένος της Τουρκίας στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη είπε στον ΟΗΕ να μην επιτρέψει στον εαυτό του να κακοποιηθεί από το FETO, συντομογραφία που χρησιμοποιείται από το καθεστώς Ερντογάν για να αναφερθεί στο κίνημα Γκιουλέν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η Correctiv, μια γερμανική πρωτοβουλία για την προώθηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, παρουσίασε μια ερευνητική έκθεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης τον Δεκέμβριο του 2018 στην οποία αναφέρεται λεπτομερώς η έκταση των διεθνών απαγωγών γκιουλενιστών από την MİT.

Σύμφωνα με την έρευνα, η MİT απαγάγει επίσης Γκιουλενιστές στην Τουρκία και τους βασανίζει σε κέντρα εξωδικαστικής κράτησης ή σε μαύρες τοποθεσίες.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας τον Ιανουάριο στα εγκαίνια της νέας έδρας της MİT με το όνομα KALE (Κάστρο) στην πρωτεύουσα της Άγκυρας, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ανοιχτά ότι η MİT θα επικεντρωθεί σε περισσότερες μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Δεδομένου ότι οι εκδόσεις στο Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιήθηκαν παράνομα, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών απολύθηκαν αργότερα. Η κυβέρνηση της Μολδαβίας τιμωρήθηκε με πρόστιμο 25.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το 2019 για καθέναν από τους έξι απαχθέντες Τούρκους πολίτες. Ωστόσο, όλοι όσοι απελάθηκαν βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα από τότε που καταδικάστηκαν στην Τουρκία για φερόμενους δεσμούς με το κίνημα Gülen.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, το καθεστώς Ερντογάν εντείνει την πίεση στους αντιφρονούντες, ιδίως στους Κούρδους και τους Γκιουλενιστές.

μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.turkishminute.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube