Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 9 Οκτωβρίου 2020

To Κογκρέσο πιέζει για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας λόγω της χρήσης των S-400 έναντι αμερικανικών F-16

To Κογκρέσο πιέζει για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας λόγω της χρήσης των S-400 έναντι αμερικανικών F-16

Lauren Toms 

Ένα δικομματιστικό ζεύγος γερουσιαστών προτρέπει τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία μετά από αναφορές που ισχυρίστηκαν ότι η Άγκυρα δοκίμασε ένα ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας για να εντοπίσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Προς απογοήτευση του Κογκρέσου πέρυσι, η Τουρκία αγόρασε το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, το οποίο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών και να αποδυναμώσει τη συμμαχία.

Σε επιστολή του προς τον κ. Pompeo την Τετάρτη, ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, Δημοκρατικός του Μέριλαντ, και ο Τζέιμς Λάνκφορντ, Ρεπουμπλικάνος της Οκλαχόμα, επανέλαβαν τις εκκλήσεις για κυρώσεις στην Άγκυρα, αναφέροντας  ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε το ρωσικό σύστημα για να εντοπίσει τα αμερικανικά αεροσκάφη που επιστρέφουν από στρατιωτικές ασκήσεις που περιελάμβαναν τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τα γυμνάσια πραγματοποιούνταν ως απάντηση στην αύξηση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Οι αναφορές για την ενεργοποίηση καθιστούν σαφές ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να αντιστρέψει την πορεία και την εκποίηση αυτού του συστήματος”, ανέφερε ο γερουσιαστής.

Παρά το σαρωτικό πλήγμα για την Δύση, οι γερουσιαστές ζητούν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος πέρυσι, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη τιμωρήσει επίσημα την Άγκυρα εκτός της απομάκρυνσης της Τουρκίας από το κοινό πρόγραμμα παραγωγής F-35. Ωστόσο, οι νομοθέτες επέστρεψαν στον «αργό ρυθμό» του Πενταγώνου για την απομάκρυνση της Τουρκίας από την αλυσίδα εφοδιασμού F-35, η οποία ανέφεραν ότι ”αναμφίβολα ενθάρρυνε τον Πρόεδρο Ερντογάν”.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.washingtontimes.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube