Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Εξοπλισμοί 8 Οκτωβρίου 2020

Το “εθνικόν τυφέκιον”, ο Γερμανός και ο Αμερικάνος…

Το “εθνικόν τυφέκιον”, ο Γερμανός και ο Αμερικάνος…

Πέρασαν δεκαετίες μέχρι τα Windows να σταματήσουν να “κολλάνε” συχνά, να “κρασάρουν” και να απαιτούν επανεκκίνηση με ταυτόχρονο πάτημα των κουμπιών Control-Alt-Delete.

Σήμερα το προϊόν δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που ήταν πριν από 20 χρόνια. Τούτο δεν οφείλεται φυσικά στο γεγονός πως ο Μπιλ Γκέιτς είναι καλός άνθρωπος και ήθελε να βοηθήσει τους πελάτες του να μην ταλαιπωρούνται.

Αν η Microsoft δεν βελτίωνε το προϊόν της σήμερα δεν θα υπήρχε και τη θέση της στον έλεγχο του πιο δημοφιλούς λειτουργικού θα το είχε κάποια άλλη εταιρεία.

Θυμάμαι ακόμη πριν από 25 χρόνια τις φιλοδοξίες της IBM όταν κυκλοφόρησε τον Warp σαν ανταγωνιστικό προϊόν. Πολλοί προσπάθησαν να λανσάρουν ανταγωνιστικά λειτουργικά.

Αυτό που έκανε τα Windows αυτό που είναι σήμερα όμως είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός.

Αν το αμερικάνικο κράτος πριν 25 χρόνια εξασφάλιζε στη Microsoft ένα συμβόλαιο για τα επόμενα 100 χρόνια, αγοράζοντας  μερικά εκατ. λειτουργικά συστήματα Windows κάθε χρόνο για τις δημόσιες υπηρεσίες, θα είχαμε μείνει στα Windows ‘90  και το πιθανότερο θα ήταν να μην υπήρχε Microsoft.

Ακόμη χειρότερα αν το αμερικάνικο κράτος είχε επιλέξει το Warp πριν από 25 χρόνια για να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας στην IBM  μπορεί σήμερα να μην υπήρχε ούτε ΙΒΜ ούτε η Microsoft. Η αποτυχία του λειτουργικού συστήματος οδήγησε την ΙΒΜ σε άλλους τομείς δραστηριότητας όπου τα πήγε καλά και μακροημέρευσε…

Τα γράφω όλα τούτα γιατί διαβάζω όλο και πιο συχνά τελευταία πως η τεράστια επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα ελάχιστα θα προσφέρει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και παραγωγής πλούτου στη χώρα εν αντιθέσει π.χ. με τη δημιουργία μιας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας ή έστω κάποιας ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας που θα σχεδιάσει και θα παράγει π.χ. εκ του μηδενός το εθνικόν τυφέκιον…

Σε αυτήν την περίπτωση θα εξασφαλίζαμε την άμυνα με ένα όπλο στα μέτρα  μας και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, σχεδιαστών μηχανικών και μεταλλουργών.

Όλα τούτα είναι φληναφήματα…

Όταν ακούτε ιδιωτική επιχείρηση που δημιουργείται για να προμηθεύει κατ΄ αρχήν το κράτος  και ό,τι άλλο προκύψει, σφραγίστε τις τσέπες σας…

Το έργο το έχουμε ξαναδεί και το έχουμε πληρώσει πολλάκις ακριβά…

Ένα “εθνικό τυφέκιο” ή “εθνικό τανκ” εκ του μηδενός από κάποιους που δεν έχουν πιάσει ούτε δίκανο στα χέρια τους αλλά βρήκαν μια “άκρη” στην κυβέρνηση και τα ΜΜΕ,  θα μας στοιχίσει δέκα φορές το κόστος ενός άλλου μιας εταιρείας που κατασκευάζει “τυφέκια” εδώ και δεκαετίες, τα οποία  έχουν δοκιμαστεί σε πολλές διαφορετικές συνθήκες και έχουν προσαρμοστεί και βελτιωθεί ανάλογα.

Ακόμη και ένα απλό κυνηγητικό δίκανο χρειάζεται δεκάδες εξαρτήματα από διαφορετικά κράματα μετάλλων τα οποία για να βρουν την θέση τους θα χρειαστούν χρόνια δοκιμών και αποτυχιών στο πεδίο της πραγματικότητας.

Αν θέλουμε πράγματι να στηρίξουμε την εθνική αμυντική βιομηχανία ας μηδενίσουμε τη φορολογία για τα επόμενα 20-30 χρόνια ή και για πάντα, σε επιχειρήσεις που ήδη υπάρχουν και διαπρέπουν διεθνώς κατασκευάζοντας μικροτσιπ για τους Patriot όπως η Intracom, συστήματα επικοινωνίας μεταξύ τεθωρακισμένων όπως η Intracon Defence, μπαταρίες για τορπίλες και υποβρύχια όπως η Sunlihgt του Γερμανού, διόπτρες όπως η Theon Sensor…

Ας βρούμε τρόπο να στηρίξουμε επιχειρήσεις που δεν δημιουργήθηκαν για μια “αρπαχτή” με το κράτος, αλλά διαπρέπουν ήδη στις προτιμήσεις των ενόπλων δυνάμεων πολλών άλλων εθνών.

Τα άλλα που διαβάζω τα εκλαμβάνω ως εκ του πονηρού εκπορευόμενα.

Για τη συνέχεια Capital

 

 

Έχετε δίκιο σήμερα κύριε Στούπα ως προς το παραμύθι του δήθεν «εθνικού τυφεκίου» που θα σχεδιαζόταν από Έλληνες. Στην πραγματικότητα, το τυφέκιο με την αρχαιοπρεπή ονομασία «Άορ» που παρουσιάστηκε στο ΓΕΣ είναι προϊόν της φαντασίας μιας ομάδας δημοσιογράφων και μερικών φίλων τους. Ουσιαστικά οι άνθρωποι αυτοί κάθισαν και ζωγράφισαν στο χαρτί ένα τυφέκιο βασιζόμενοι στην αμερικανική αραβίδα Μ4 της οποίας τα πνευματικά δικαιώματα έχουν πάψει να υφίστανται εδώ και μερικά χρόνια και επομένως μπορεί ο καθένας ελεύθερα να την αντιγράψει – αν και το συγκεκριμένο όπλο πάσχει από σοβαρότατα προβλήματα αξιοπιστίας λόγω της έγχυσης αερίων απευθείας στο κλείστρο.  

Οι Έλληνες «σχεδιαστές» πρόσθεσαν στη ζωγραφιά και μερικά παρελκόμενα που μπορεί να προμηθευτεί κανείς έτοιμα από το eBay (πτυσσόμενο κοντάκι, νέου τύπου αλουμινένιο χειροφυλακτήρα, ράγες picatinny, διόπτρα κ.λπ) και θεώρησαν ότι βρήκαν τη λύση στο πρόβλημα του εκσυγχρονισμού του φορητού οπλισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων χωρίς να υπάρχει καν πρωτότυπο του περιβόητου «Άορ»! Και πώς θα μπορούσε να υπάρχει άλλωστε πρωτότυπο αφού δεν υπάρχει ιδιώτης στην Ελλάδα που να διαθέτει ειδική σφυρηλατική μηχανή κατάλληλη για την παραγωγή κάννης στρατιωτικού όπλου, ούτε κατάλληλα καλούπια για να παράξει πρεσαριστά απάρτια όπως ο κορμός του όπλου. 

Ούτε βέβαια οι εμπνευστές του «Άορ» έχουν κάτι να πουν για το πώς θα είναι σχεδιασμένο το σύστημα εμβόλου αερίων που θα πρέπει να γίνει εκ του μηδενός, για τις ειδικές θερμικές κατεργασίες επιφανειακής σκλήρυνσης που πρέπει να προδιαγράψει με απόλυτη ακρίβεια ο μελετητής, για την πιστοποίηση κατά ΝΑΤΟ που προϋποθέτει χιλιάδες ώρες δουλειάς και ειδικές εγκαταστάσεις, ή για τους ελεγκτήρες και τις ιδιοσυσκευές που απαιτούνται για την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο του όπλου. Προφανώς, οι Τούρκοι γείτονές μας που αφιέρωσαν χρόνια μελετών και 20 εκατομμύρια δολάρια για να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν το δικό τους εθνικό τυφέκιο ΜPT-76 είναι είτε ηλίθιοι είτε κορόιδα αφού τα δικά μας «ξεφτέρια» απέδειξαν ότι η δουλειά αυτή γίνεται με μηδέν κόστος και μέσα σε λίγους μήνες. Εξυπακούεται ότι η πρόταση του «Άορ» στερείται σοβαρότητας και δεν έχει απολύτως καμία τύχη. Το ΓΕΣ ούτε καν έκανε τον κόπο να ασχοληθεί με αυτή και προχωράει σε αξιολόγηση ξένων τύπων τυφεκίων.

Stirlitz

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube