Weather Icon

Τιμούμε την επέτειο του ΟΧΙ με αποφασιστικότητα για ελευθερία εθνική αξιοπρέπεια

Τιμούμε την επέτειο του ΟΧΙ με αποφασιστικότητα για ελευθερία εθνική αξιοπρέπεια

ΤΟ 1940, οι Έλληνες επέδειξαν αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα, για να προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία της πατρίδας τους. Οι Έλληνες στάθηκαν απέναντι στον πανίσχυρο κατακτητή με περισσό θάρρος και δεν αποδέχθηκαν να συμβιβαστούν με τον κατακτητή, να παραδοθούν. Σήμερα τιμούμε την επέτειο του «ΟΧΙ», το μεγάλο έπος των Ελλήνων. Τον μεγάλο αγώνα κατά του ναζισμού, της επεκτατικής πολιτικής της χιτλερικής Γερμανίας. Η μικρή Ελλάδα όρθωσε ανάστημα στο φασισμό, που προέλαυνε στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα, επετειακή, επιχειρούμε να αντλήσουμε μηνύματα. Δεν χρειάζονται και δεν τιμούν τους αγωνιστές του έπους του 1940, τη γενιά της αντίστασης,  οι όποιες υπερβολές, ούτε οι διθύραμβοι. Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα και είναι προδήλως διαχρονικά και πάντα επίκαιρα. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, κατά την οποία ο ελληνισμός δέχεται επιθέσεις από την κατοχική Τουρκία. Τότε, ο  ελληνικός λαός δεν στάθηκε με φόβο στις αριθμητικές αναλογίες και δεν κάμφθηκε μόνο και μόνο επειδή ο εχθρός είχε στρατιωτική υπεροπλία. Σαφώς και όλα αυτά πρέπει να υπολογίζονται. Δεν πρέπει, ωστόσο, να καθορίζουν και τη στάση, την εν γένει συμπεριφορά μας. Δεν πρέπει να προσαρμόζονται στόχοι και επιδιώξεις στα μέτρα του εχθρού.

Ο ΗΓΕΤΗΣ της σημερινής Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  παρουσιάζεται να αντιγράφει τον Χίτλερ. Είναι επεκτατιστής και βάναυσος. Δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε του δικού του λαού ούτε και των άλλων λαών. Είναι επιθετικός και δεν υπολογίζει ούτε τους διεθνείς κανονισμούς, ούτε και το διεθνές δίκαιο. Έχει, όπως τότε, η ναζιστική Γερμανία, καθορίσει τους δικούς του κανόνες συμπεριφοράς. Κανόνες, οι οποίοι πόρρω απέχουν από τα όσα ισχύουν στις διεθνείς σχέσεις και στις συναλλαγές μεταξύ κρατών. Κάνουμε τις αναγκαίες συγκρίσεις ώστε να «ξυπνήσουν», επιτέλους, οι ισχυροί του κόσμου και να αντιδράσουν στην επεκτατική πολιτική της Άγκυρας. Και πρέπει να αντιδράσουν επειδή θα βρεθεί η ανθρωπότητα ενώπιον καταστροφικών δεδομένων. 

Η ΦΕΤΕΙΝΗ  επέτειος θα γιορτασθεί με μια ιδιαιτερότητα. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, η  επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940,  δεν θα εορτασθεί με τις καθιερωμένες παρελάσεις. Δεν αναμένονται ανοικτές, μαζικές εκδηλώσεις, όπως γινόταν κάθε χρόνο. Κι αυτό γιατί η  πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβάλει νέα δεδομένα, νέες συμπεριφορές στην καθημερινότητα μας. Η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα σε όλο φάσμα της κοινωνίας και ως εκ τούτου για φέτος, θα τιμήσουμε διαφορετικά την επέτειο. Θα τιμήσουμε την επέτειο ακολουθώντας τα βήματα της γενιάς του έπους του 40. Και η καλύτερη τιμή είναι να επιδείξουμε αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση του εχθρού, της κατοχικής Τουρκίας. Μπορεί σήμερα να είναι άλλες, διαφορετικές οι αξίες και οι προτεραιότητας της κοινωνίας.  Σε αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι απόλυτοι και κατηγορηματικοί. Είναι μια πραγματικότητα. Αλλά, οφείλουμε να τονίσουμε με έμφαση πως  μια είναι η ελευθερία και η εθνική αξιοπρέπεια. Είναι η ίδια διαχρονικά και δεν αλλάζει με τις εποχές και τις διαφορετικές προτεραιότητες. Την ίδια ώρα, σε κρίσιμες φάσεις της ιστορίας επιβάλλεται ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube