Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση Μακρόν-Ερντογάν; Τα «κέρδη», οι κυρώσεις και η σχέση Γαλλίας-Ισλάμ

Δημοσιεύτηκε στις

Με τη διαμάχη Μακρον-Ερντογαν να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ο Κωνσταντίνος Φίλης και ο Ιωάννης Μάζης σχολιάζουν την κόντρα Παρισιού-Άγκυρας και αποτιμούν την αλλαγή στάσης της Γαλλίας απέναντι στο Ισλάμ.

Την κόντρα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρούν να αναλύσουν, μιλώντας στο Sputnik, οι διεθνολόγοι Κωνσταντίνος Φίλης και Ιωάννης Μάζης.

Για αντιπαράθεση που ευνοεί και τα δύο μέρη, κάνει λόγο ο Κωνσταντίνος Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ κόντρα που συνδέεται με την ανάγκη του Μακρόν να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών αξιών, «βλέπει» από την πλευρά του, ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα κέρδη για Μακρόν και Ερντογάν από τη σύγκρουση

Εξηγώντας την άποψή του, ο κ. Φίλης υποστηρίζει ότι η σύγκρουση ευνοεί τον Μακρόν γιατί θέλει στο εσωτερικό της Γαλλίας να «γοητεύσει» ή να προσεταιριστεί ένα κοινό το οποίο προβληματίζεται από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να αποστερήσει ψήφους από την πολιτική του αντίπαλο, Μαρίν Λεπέν.

«Να μην επιτρέψει δηλαδή σε απογοητευμένους, αγανακτισμένους Γάλλους (πολύ περισσότερο μετά από τη δολοφονία του καθηγητή) να στραφούν στη Λεπέν» εξηγεί. Ο ίδιος προσθέτει ότι πρόκειται μια «ατζέντα Μακρόν» η οποία προϋπήρχε της δολοφονίας του καθηγητή, αλλά τώρα έχει ξεκινήσει να «ξετυλίγεται».

Από την πλευρά του, ο Ερντογαν δείχνει ότι υπερασπίζεται το μουσουλμανικό κόσμο, τους κατά αυτόν αδικημένους και περιθωριοποιημένους μουσουλμάνους απέναντι στους Ευρωπαίους που πολλές φορές έχει χαρακτηρίσει «σταυροφόρους» και τον Μακρόν «αποικιοκράτη».

«Όλο αυτό είναι κάτι που εξυπηρετεί πάρα πολύ τον Ερντογάν και ο Ερντογάν τροφοδοτεί αυτή την ένταση, γιατί τροφοδοτείται και ενισχύεται μέσα από αυτή την ένταση» υπογραμμίζει ο κ. Φίλης.

Ο ίδιος είναι της άποψης, μάλιστα, ότι ο Ερντογάν επιτηδευμένα βάζει απέναντί του τη Γαλλία για να δείχνει ότι υπερασπίζεται και προστατεύει τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο.

«Επειδή ο Ερντογάν θέλει να καταστεί ο ίδιος το επίκεντρο, με αυτό τον τρόπο προσεταιρίζεται τους πολίτες μουσουλμάνους σε επίπεδο κοινωνίας και (σ.σ. δείχνει) ότι μπορεί να τα βάλλει με όλους» επισημαίνει.

Εξ’ ου και η σκληρή ρητορική την οποία χρησιμοποιεί, αλλά και το γεγονός ότι έγινε λόγος για εμπάργκο στα γαλλικά προϊόντα, το οποίο τελικά αν επιβληθεί και προχωρήσει, «περισσότερο κακό θα κάνει στην Τουρκία και λιγότερο στην Γαλλία, καθότι η Τουρκία εξάγει περισσότερα στη Γαλλία απ’ όσα εισάγει».

Κατά τον κ. Φίλη, τέλος, ο Ερντογάν με τη διατήρηση της κόντρας με τον Μακρόν, αποπροσανατολίζει και το εγχώριο κοινό από το «πολύ μεγάλο και υπαρκτό πρόβλημα που λέγεται οικονομία».

«Μόνο με κυρώσεις θα λογικευτεί η Τουρκία»

Ο κ. Μάζης, από την πλευρά του, βλέπει μια κόντρα που «κατευθύνεται, άγεται και φέρεται, από τις εντολές των Αδελφών Μουσουλμάνων της τουρκικής κυβερνήσεως» απέναντι στον «ευρωπαϊκό αξιακό πολιτισμό».

Όπως παρατηρεί, η Γαλλία είναι μια χώρα που «έχει πληρώσει με πάρα πολύ αίμα» τις δραστηριότητες των πυρήνων των Αδελφών Μουσουλμάνων που συντονίζονται από το δίπολο Τουρκίας-Κατάρ. Ο ίδιος κρίνει άψογη τη στάση του Μακρόν καθώς δεν κατέφυγε σε ύβρις όπως ο Τούρκος ομόλογός του.

Εκτιμά ότι αυτή η αντιπαράθεση θα λήξει «όταν όλη η Ευρώπη αντιληφθεί τι σημαίνει η στάση αυτή του Γάλλου προέδρου, ποιος είναι ο σκοπός τον οποίο υπερασπίζεται και φροντίσει να θέσει ενώπιον των ευθυνών της τη Τουρκία με σκληρότατες κυρώσεις οικονομικού επιπέδου».

«Τότε η Τουρκία θα λογικευθεί» συμπληρώνει.

Τι συμβαίνει με το Ισλάμ και τη Γαλλία;

Ερωτηθείς για την αλλαγή στάση της Γαλλίας απέναντι στο Ισλάμ, ο κ. Μάζης υποστηρίζει ότι η Γαλλία έχει ευρύτερα αλλάξει ρότα διότι κατάλαβε ότι η προσέγγιση του Ισλαμισμού βασίζεται σε «τελείως λανθασμένα θεμέλια».

Ο ίδιος εκτιμά ότι απέτυχε η προσπάθεια της Γαλλίας να βασιστεί σε μια θεωρία εντάξεως μέσα στο πλαίσιο του δικαιωματισμού των ριζοσπαστών μουσουλμάνων στο κοινωνικό σώμα της Ευρώπης «γιατί τα σημαντικά και συστηματικά άκρως αιματηρά πλήγματα, τα οποία κατάφεραν αυτοί οι ισλαμιστικοί θύλακες στη Γαλλία, αποτελούνται από πρόσωπα τα οποία ήταν και τρίτης γενιάς Γάλλοι πολίτες και ενταγμένοι θεωρητικά στο γαλλικό σώμα, πράγμα το οποίο όπως αποδείχτηκε λανθασμένο».

Παρόλ’ αυτά, ο κ. Φίλης τονίζει πως η γαλλική κοινωνία παραμένει μία από τις πλέον ανεκτικές.

«Είναι προφανές ότι επειδή υπάρχει ένα ζήτημα ανασφάλειας, το οποίο έχει να κάνει και με κοινωνική ανασφάλεια και με οικονομική ανασφάλεια και με την ανασφάλεια η οποία προκλήθηκε σε κάποιους λόγω των προσφυγικών-μεταναστευτικών ρευμάτων, πάνω σε αυτή την ανασφάλεια έχουν επιχειρήσει να επενδύσουν οι πιο ακραίοι, κυρίως προερχόμενη από την ακροδεξιά ή από νεοναζιστικά μορφώματα» επισημαίνει.

Το θέμα όμως θεωρεί ότι είναι οι «ακραίοι» που δείχνουν να κερδίζουν πολιτικά και έτσι «υποχρεώνουν» και τα υπόλοιπα κόμματα να μετατοπίσουν την ατζέντα τους πιο κοντά σε αυτές τις απόψεις ώστε να μην «αιμορραγήσουν» εκλογικά.

«Και η Μέρκελ το 2015 που έλεγε ότι είναι ευπρόσδεκτοι οι Σύριοι είναι πολύ διαφορετική το 2020» αναφέρει ως παράδειγμα.

Αυτό που θεωρεί ότι πρέπει να αποφύγει πάντως η Γαλλία και η Ευρώπη είναι να «παίξει» πάνω στην ατζέντα του Ερντογάν και αντίστοιχων του Τούρκου προέδρου, «ότι δηλαδή η Ευρώπη έχει συνολικά πρόβλημα με το Ισλάμ και το μουσουλμανικό στοιχείο».

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το πρόβλημα δεν είναι το μουσουλμανικό στοιχείο συνολικά, είναι οι ακραίες εκφάνσεις του μουσουλμανικού στοιχείου» καταλήγει.

Πηγή: Σπούτνικ

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Κούρκουλας για το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία! Παραβιάζει ξεδιάντροπα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερό είναι ότι αν επικρατήσει η πρόταση Τραμπ θα δημιουργηθεί ένα πολύ κακό προηγούμενο το οποίο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για όλα τα ανοιχτά διεθνή θέματα και βεβαίως για την περιοχή μας», υπογραμμίζει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μίλησε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour, με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.

«Εμένα αυτό που με ανησυχεί περισσότερό είναι ότι αν επικρατήσει η πρόταση Τραμπ θα δημιουργηθεί ένα πολύ κακό προηγούμενο το οποίο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για όλα τα ανοιχτά διεθνή θέματα και βεβαίως για την περιοχή μας, που έχει αρκετά ανοικτά προβλήματα», ανάφερε ο κ. Κούρκουλας.

«Η Ουκρανία έχει ήδη πετύχει το να αντισταθεί σε μια παράνομη εισβολή επί 3 χρόνια. Αυτό συνέβαλλε στην διαμόρφωση μιας έντονης εθνικής ταυτότητας. Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για ήττα της Ουκρανίας», δήλωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πολεμικό μέτωπο.

Δημιουργείται «κακό προηγούμενο»

Όσον αφορά την συμφωνία Τραμπ και τα μέτωπα που ανοίγει, ο Δημήτρης Κούρκουλας δήλωσε ότι «αυτό μπορεί να ανοίξει την όρεξη σε όλους τους αναθεωρητές», όπως την Τουρκία και να δημιουργήσει διάφορα ζητήματα, ειδικά στην Ελλάδα, καθώς «μια ξεδιάντροπη αποδοχή της βίας θα δημιουργήσει ένα πολύ κακό προηγούμενο».

Για τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «Ο Πρόεδρος Τραμπ παραβιάζει ξεδιάντροπα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου όχι μόνο στην περίπτωση της Ουκρανίας», επισημαίνοντας τις απειλές Τραμπ σε Γροιλανδία, Καναδά και Παναμά.

«Μιλάμε για το τέλος της Δύσης και για το τέλος της πολυμερούς διπλωματίας η οποία εν μέρει εξασφάλισε κάποια σχετική ειρήνη τα τελευταία 80 χρόνια», δήλωσε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

El Mundo: Δεν επιβεβαιώνεται η παρουσία μετάλλων σπάνιων γαιών στην Ουκρανία

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Tyson Barker πρώην υπάλληλος του αμερικανικού state department αμφισβήτησε εάν η Ουκρανία διαθέτει επαρκή αποθέματα μετάλλων σπάνιων γαιών για να καλύψει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τόνισε η ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Ο Tyson Barker σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, λιθίου και γραφίτη, αλλά οι όγκοι τους δεν είναι σημαντικοί σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι πληροφορίες στις οποίες βασίζεται η αμερικανική κυβέρνηση είναι ξεπερασμένες και οι μεγάλες εταιρείες δεν ενδιαφέρονται για τα έργα λόγω της έλλειψης εμπορικού οφέλους.

Η El Mundo αποκαλεί την πιθανή συμφωνία «εκβιασμό εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών», τονίζοντας τον μη ρεαλιστικό της χαρακτήρα.
«Κανείς δεν ξέρει αν η Ουκρανία θα έχει αρκετούς πόρους.

Ακόμα και τα υπάρχοντα αποθέματα έχουν κάποια αξία, είπε ο Tyson Barker.

Στις 20 Απριλίου, ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Konstantin Bondarenko δήλωσε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα μέταλλα σπάνιων γαιών απειλεί την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Η ουκρανική κυβέρνηση δημοσίευσε το κείμενο ενός μνημονίου που επιβεβαιώνει την πρόθεση των αρχών της χώρας και των Ηνωμένων Πολιτειών να συνάψουν συμφωνία για τα μέταλλα σπάνιων γαιών.

Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι από το 2022, η Ουάσιγκτον παρέχει στο Κίεβο «σημαντική υλική υποστήριξη».

Στις 12 Απριλίου, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Keith Kellogg, δήλωσε ότι η αξία των ορυκτών αποθεμάτων της Ουκρανίας είναι… άγνωστη.

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 22 Απριλίου 2025

Τα θέματα της εκπομπής

1. Οι επιτροπές οριοθέτησης των συνόρων Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τις ακόλουθες φάσεις οριοθέτησης | 00:20

2. Το Σύνταγμα της Αρμενίας δεν περιέχει εδαφικές απαιτήσεις για το Αζερμπαϊτζάν | 00:58

3. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών παρουσίασε την έννοια του σχεδίου «Σταυροδρόμι Ειρήνης» | 02:32

4. Συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας Αρμενίας-Ελλάδας | 03:58

5. Οι παρατηρητές της ΕΕ στην Αρμενία ενημερώθηκαν για τις συνέπειες των βομβαρδισμών από μονάδες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν προς το χωριό Χοζναβάρ | 04:31

6. Δημόσιες εξηγήσεις ζητά το Αρμενικό Υπουργείο Άμυνας για τους βομβαρδισμούς του Αζερμπαϊτζάν| 05:28

7. Τα ονόματα των Λέμκιν και ντου Φουρνέ θα εμφανιστούν στον Τοίχο Μνήμης του Τσιτσερνακαμπέρντ | 06:05

8. 300 Τούρκοι τουρίστες επισκέφτηκαν πέρυσι το Μουσείο-Ινστιτούτο Γενοκτονίας | 08:27

9. Ο Παπας Φραγκίσκος μίλησε για την Αρμενία στο τελευταίο του κήρυγμα πριν πεθάνει | 09:29

10. Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην εκκλησία του Σεν-Σουλπίς στο Παρίσι | 10:53

11. Η Μελάνι Τζόλι γιορτάζει το Πάσχα σε αρμενική και ελληνική εκκλησία | 11:39

12. Ο Βαραζντάτ Λαλαγιάν κέρδισε χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών | 11:57

13. El Mundo: Δεν επιβεβαιώνεται η παρουσία μετάλλων σπάνιων γαιών στην Ουκρανία | 12:43

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο ουκρανικός στρατός λέει πως έπληξε εργοστάσιο κατασκευής drone στη ρωσική δημοκρατία του Ταταρστάν

Σε ερασιτεχνικά βίντεο που μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης καταγράφεται η στιγμή της κατάρριψης drone στην περιοχή Γελαμπούγκα (σ.σ. ή Αλάμπουγκα στην ταταρική γλώσσα).

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι έπληξαν εργοστάσιο κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στην τοποθεσία Γελαμπούγκα, στη ρωσική δημοκρατία του Ταταρστάν, σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Επί του παρόντος είναι γνωστό ότι υπέστη ζημιές η γραμμή τελικής συναρμολόγησης των UAV», αναφέρει ο ουκρανικός στρατός σε ενημέρωση μέσω Telegram, επισημαίνοντας πως η εγκατάσταση είχε δυνατότητα κατασκευής 300 μη επανδρωμένων αεροσκαφών ημερησίως.

Σε ερασιτεχνικά βίντεο που μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης καταγράφεται η στιγμή της κατάρριψης drone στην περιοχή Γελαμπούγκα (σ.σ. ή Αλάμπουγκα στην ταταρική γλώσσα).

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τις ρωσικές αρχές σχετικά με την επίθεση.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αναφερθεί σε ελλείψεις στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων drones, ζητώντας από την αμυντική βιομηχανία να αυξήσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Η Γιορτή των Νεκρών! (BINTEO)

Η «ελεγεία «φανερώνει ότι ο πλούτος δεν είναι η συγκέντρωση υλικών αγαθών, είναι η γενεαλογία της αγάπης, ότι τα έσχατα...

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Όταν ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων!

Η Τουρκία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας γεωγραφίας που ονομάζεται λίκνο των πολιτισμών και έχει καταβάλει προσπάθειες για την...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Η Γενοκτονία των Αρμενίων: Αγώνας για την αναγνώριση και τη δικαιοσύνη 

 Η αποσιώπηση, το ψεύδος και η λήθη ανήκουν στο παρελθόν και οι αγώνες των λαών για ελευθερία και αλήθεια δικαιώνονται.

Οικονομία3 ώρες πριν

Έξυπνες λύσεις! Πως να μειώσεις τον λογαριασμό ρεύματος

Πως να μειώσεις τον λογαριασμό ρεύματος με έξυπνες λύσεις; Αν ψάχνεις τρόπους να μειώσεις τους λογαριασμούς σου χωρίς να θυσιάσεις...

Διεθνή10 ώρες πριν

Κούρκουλας για το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία! Παραβιάζει ξεδιάντροπα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερό είναι ότι αν επικρατήσει η πρόταση Τραμπ θα δημιουργηθεί ένα πολύ κακό προηγούμενο το οποίο...

Δημοφιλή