JPEG - 40 ko

Στην αρχή της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είδαμε τα αζερικά μην επανδρωμένα αεροσκάφη Harop και Bayraktar TB2 να καταστρέφουν με ακρίβεια τα αρμενικά τεθωρακισμένα, τα ραντάρ και τα συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη δημιουργία μεγάλων βαθιών κενών στη εχθρική άμυνα

Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν εκπλάγηκαν καθόλου, καθώς θυμούνται ότι τον Σεπτέμβριο του 2019, τα μην επανδρωμένα αεροσκάφη της Υεμένης διέσχισαν εύκολα τις πολυεπίπεδες αεροπορικές άμυνες της Σαουδικής Αραβίας, που βασίζονται στο σύστημα Patriot επιφανείας-αέρα και το πτυσσόμενο ραντάρ AWACS. Ήταν μια απόλυτη έκπληξη για την αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας που βρίσκεται σε επίπεδο έδαφος, αδυνατώντας να επωφεληθεί από τα εμπόδια που μπορεί να προσφέρει ένα ορεινό τοπίο όπως συμβαίνει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτό επέτρεψε την καταστροφή του διυλιστηρίου του Abqaiq και των εγκαταστάσεων πετρελαίου του Khurais χάρη σε επιδρομές πολύ μεγάλης ακριβείας.
.
Είναι πλέον η σειρά του ισραηλινού αντιαρματικού πυραύλου Spike NLOS να αποδείξει την αποτελεσματικότητά του. Το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει 250 τέτοιους πυραύλους, με εμβέλεια 25 χλμ., τα περισσότερα από τα οποία είναι εγκατεστημένα σε ελικόπτερα Mi-17.
.
Το σύστημα καθοδήγησης είναι τύπου υπέρυθρης κάμερας ηλεκτρο-οπτικής τηλεόρασης, τοποθετημένο μπροστά από τον πύραυλο Spike NLOS. Χάρη σε μια οπτική ίνα που συνδέεται με τον πύραυλο, ο χειριστής βλέπει σε μια οθόνη τι μεταδίδει η τηλεοπτική κάμερα του πυραύλου και μπορεί να κάνει διόρθωση τροχιάς. Το μήκος του καλωδίου οπτικών ινών είναι 8 χλμ. Η καθοδήγηση Spike NLOS σε στόχους πέρα από την απόσταση των 8 km πραγματοποιείται από πομποδέκτη τύπου γραμμής δεδομένων.
.
Αυτή η ευπάθεια δεν μπορεί να αξιοποιηθεί παρά μόνο από αποτελεσματικούς παρεμβολείς (jammers) που μπορούν να «σπάσουν» τους κωδικούς κρυπτογράφησης της γραμμής δεδομένων του πυραύλου. Εκτός αν ανακαλύπτονται τους κώδικες, αλλά είναι μια δύσκολη διαδικασία, με μόνο πιθανότητα επιτυχίας 60-70%, αφού αναλυθεί το φάσμα συχνοτήτων δεκάδων εκτοξευμένων πυραύλων Spike NLOS, μέσω ράδιου-ηλεκτρονικού πόλεμου ψηλού επιπέδου. Ο σύνθετος εξοπλισμός ανάλυσης διατίθεται μόνο στους στρατούς των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.

JPEG - 31 ko

*

Η Ρωσία έχει περισσότερα από 5.000 στρατιώτες στην Αρμενία. Η στρατιωτική βάση του Gyumri στεγάζει μια ταξιαρχία 3.500 στρατιωτών, με άρματα μάχης, BTR, αμφίβια BMP, αυτοκινούμενα howitzers και αντιδραστικούς εκτοξευτές βλημάτων Grad, αντι-αεροπορικά αμυντικά συστήματα μικρής εμβέλειας. Η ρωσική αεροπορική βάση 3624 βρίσκεται κοντά στο Ερεβάν, αποτελείται από μια μοίρα MiG-29 και μια μοίρα ελικόπτερων Mi-24P και Mi-8MT. Ως αντιαεροπορική δύναμη, η Ρωσία ανέπτυξε στην Αρμενία το 988ο σύνταγμα αντιαεροπορικών πύραυλων μεγάλης εμβέλειας εξοπλισμένο με το σύστημα S-300V4.

*

Μια μέρα μετά την έναρξη της αζερικής εισβολής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένα φορτηγό αεροσκάφους μεγάλης χωρητικότητας, το AN-124 του ρωσικού στρατού προερχόμενο από το Ροστόφ στο Ντον προσγειώθηκε στην Αρμενία. Ο σκοπός της πτήσης ήταν να μεταφέρει εξοπλισμό στη στρατιωτική βάση 102 με φορτίο βάρους 100 τόνων. Η πορεία του αεροπλάνου παρέκαμψε το Αζερμπαϊτζάν μέσω του ιρανικού εναέριου χώρου.

JPEG - 32.7 ko

Αργότερα, ένα αεροσκάφος IL-80/86 SIGINT, που ανήκει στη μοίρα των 8 ειδικών πτήσεων της Μόσχας, προσγειώθηκε απευθείας στο αεροδρόμιο του Γυύμρι, όπου βρίσκεται η ρωσική στρατιωτική βάση 102. Το αεροπλάνο δεν έχει παράθυρα, και διαθέτει ασπίδες και κεραίες για τον αποκλεισμό των ηλεκτρομαγνητικών παλμών. Σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης, οι Ρώσοι αξιωματούχοι επιβιβάζονται σε τέσσερις τέτοιες συσκευές, από όπου μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με τα πληρώματα των υποβρυχίων που εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι αυτό το ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 42 τόνους φορτίου, διήλθε από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

JPEG - 55.2 ko

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, η Ρωσία δοκίμασε τις αντιτρομοκρατικές της τεχνικές, τα όπλα πεζικού της, τις αεροπορικές βόμβες της, τους πυραύλους κρουζ της, κατά των οποίων ο εχθρός δεν ήταν σε θέση να αμυνθεί. Η Συρία ήταν επομένως ένας τόπος δοκιμών. Ωστόσο, οι 142 τόνοι που μεταφέρθηκαν από τα ρωσικά αεροπλάνα φορτίου αντιπροσωπεύουν πολύ λίγα για την προμήθεια της Αρμενίας, σε πυρομαχικά ή βαριά όπλα, απαραίτητα για να σταματήσει η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν. Περεταίρω, ένα πράγμα είναι σίγουρο, μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει επέμβει στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ούτε ενδιαφέρεται να το κάνει. Αντίθετα, αυτό που την ενδιαφέρει είναι να δοκιμάσει τη λειτουργία του νέου της εξοπλισμού ραδιο-ηλεκτρονικού πολέμου, σε συνθήκες όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι τα αεροπλάνα βαρειου φορτιου του ρωσικού στρατου μετέφεραν αυτό το είδος εοπλισμού στην αρμενία.

*

Από το 2017, οι Ρώσοι πραγματοποίησαν μαζικές αναδιάρθρωσεις, εξαλείφοντας τον ξεπερασμένο εξοπλισμό από τη στρατιωτική βάση 102 στο Γυύμρι, αντικαθιστώντας τον με υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Τα δελτία τύπου του Ρώσου Υπουργού Άμυνας ανέφεραν τη μεταφορά λίγων ηλεκτρονικών εξοπλισμών στο τάγμα κυβερνοχώρου της βάσης 102 στην Αρμενία: το «σύστημα Infauna», τα μέσα επικοινωνίας Auriga και τα συγκροτήματα Lieer-3. Άλλοι τύποι εξοπλισμών ραδιο-ηλεκτρονικού πολέμου μπορεί να έχουν μεταφερθεί στη βάση 102.
.
Το RB-531B Infauna είναι ένας εξοπλισμός παρεμβολής, που εισήχθη το 2014, τοποθετημένος σε οχήματα που προστατεύουν στρατιωτικές συνοδείες. Ανιχνεύει εξ αποστάσεως το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο των εκρηκτικών συσκευών που ελέγχονται από ραδιοκύματα, κινητό τηλέφωνο και τις πυροδοτεί. Το Infauna διαθέτει επίσης μια γεννήτρια υψηλής ισχύος που ψεκάζει σύννεφα αερολυμάτων για να καλύψουν ομάδες τεθωρακισμένων οχημάτων, προστατεύοντάς τα από την οπτικο-ηλεκτρονική ανίχνευση με μέσα έρευνας και των πυραύλων ακριβείας με καθοδήγηση από λέιζερ.

JPEG - 45.9 ko

Το Auriga-1.2V , είναι ένας εξοπλισμός του ρωσικού στρατού, που κυκλοφόρησε το 2014 και αποτελείται από διάφορους κινητούς μίνι-σταθμούς για μετάδοση βίντεο, ενσωματωμένους στα δίκτυα του κεντρικού συστήματος MK VTR-016 του Υπουργείου Άμυνας. Εκατοντάδες τέτοιοι εξοπλισμοί, στην εμπροσθοφυλακή της στρατιωτικής σύγκρουσης, σε εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα απόστασης, μεταδίδουν κρυφά πληροφορίες. Αυτό είναι δυνατό χάρη στη χρήση ρωσικών στρατιωτικών δορυφόρων επικοινωνίας. Ένα από τα βασικά στοιχεία αυτού του συστήματος είναι ο διακομιστής Huawei, ο πιο αποτελεσματικός στον κόσμο.
.
Το RB-341V Lierer-3 είναι ένα σύστημα συλλογής πληροφοριών μέσω της εναέριας αναγνώρισης και της συλλογής δεδομένων από τα δίκτυα GSM. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να μπλοκάρει μέσω παρεμβολής το σήμα ορισμένων πομπών μόνο, που επιλέγονται για παράδειγμα από ένα δίκτυο (Διαδίκτυο, κινητό τηλέφωνο, γραμμές δεδομένων). Οι σταθμοί παρεμβολής είναι τοποθετημένοι σε δύο μην επανδρωμένα αεροσκάφη Orlan-10 και μπορούν να περιορίσουν την περιοχή παρεμβολής, εστιάζοντας σε στοχευμένους στόχους, που βρίσκονται σε μια γειτονιά σε ακτίνα 6 χλμ., συνεχώς για 24 ώρες.

*

Το 2017, η εφημερίδα Izvestia αποκάλυψε ότι ο νέος εξοπλισμός RB-109A Bylina χρησιμοποιήθηκε πειραματικά στις στρατιωτικές ασκήσεις “Vest-2017” στις οποίες συμμετείχαν οι στρατιωτικοί της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Το σύστημα αυτοματισμού διαχείρισης του Bylina προορίζεται να ανατεθεί στις ταξιαρχίες ραδιοηλεκτρονικού πολέμου του ρωσικού στρατού. Κάθε μια από τις 4 συνδυασμένες διοικήσεις των ενόπλων δυνάμεων (στρατιωτικές περιοχές) του ρωσικού στρατού διαθέτει μια ταξιαρχία ραδιο-ηλεκτρονικού πολέμου οργανωμένη σε 4 τάγματα. Οι μηχανοκίνητες ταξιαρχίες και αρμάτων διαθέτουν επίσης μια συνοδεία ραδιοηλεκτρονικού πολέμου.
.
Το RB-109A Bylina αναλύει αυτόματα, σε λίγα δευτερόλεπτα, ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στο θέατρο των πολεμικών ενεργειών, ανιχνεύει και αναγνωρίζει τους πομπούς στόχους του εχθρού, επιλέγει τα βέλτιστα μέσα για την αντιμετώπισή τους. Το πιο δύσκολο πράγμα που πρέπει να επιτευχθεί, για διαφορετικές μονάδες και υπομονάδες ραδιο-ηλεκτρονικού πολέμου, είναι η αποτελεσματική χρήση της παρεμβολής, συγχρονισμένη σε χρόνο και χώρο, ώστε να μην επηρεάζει τις δικές τους δυνατότητες. επικοινωνίας, ανίχνευσης και διαχείρισης των πυροδοτήσεων και εκτοξεύσεων.
.
Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη που βασίζεται σε αλγόριθμους, το Bylina είναι το μόνο σύστημα στον κόσμο που λύνει αυτό το πρόβλημα, στο επίπεδο ολόκληρου του θεάτρου της στρατιωτικής δράσης.
.
Το σύστημα διαθέτει αυτόματη διασύνδεση με κάθε σημείο ελέγχου του τάγματος, της συνδεδεμένης συνοδείας και με κάθε ατομικό σύστημα ραδιο-ηλεκτρονικού πολέμου. Το μόνο πράγμα που έχουν να κάνουν οι αξιωματικοί της Ταξιαρχίας Ραδιο-Ηλεκτρονικού Πολέμου είναι να παρακολουθούν την εκτέλεση της επιχείρησης από το RB-109A Bylina.

JPEG - 32.5 ko

Το σύστημα έχει περάσει τη δοκιμαστική φάση από τον ρωσικό στρατό, αλλά για να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα της αποτελεσματικότητάς του, οι Ρώσοι ειδικοί πρέπει να το επαληθεύσουν σε έναν πραγματικό πόλεμο, στον οποίο χρησιμοποιούνται αεροπλάνα 4ης γενιάς, μην επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη, οι πιο εξελεγμένοι αντιαρματικοί πυραύλοι και πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας κ.λπ. Ο ρωσικός στρατός πρότεινε ότι μέχρι το 2025 όλες οι ταξιαρχίες ραδιοηλεκτρονικού πολέμου θα είναι εξοπλισμένες με RB-109A Bylina. Για να καλύψουν καλύτερα ένα θέατρο στρατιωτικής δράσης με μέγεθος το 1/4 ή το ένα τρίτο μιας ηπείρου, μια από τις επιλογές θα ήταν να τοποθετηθεί το σύστημα Bylina στο αεροσκάφος IL-80/86.

*

Σε όρους ηλεκτρονικού πόλεμου, τα ρωσικά στρατεύματα ξηράς ξεπερνούν εκείνα της Δύσης, γεγονός το οποίο έχει επίσης σημειωθεί από τους ειδικούς του Πενταγώνου και έχει αποδειχθεί κατά τη διάρκεια των ρωσικών στρατιωτικών ραδιο-ηλεκτρονικών ασκήσεων «Electron-2016». Για όσους δεν πιστεύουν ότι οι Ρώσοι μπορούν να μπλοκάρουν τις συχνότητες ελέγχου των drone, θυμηθείτε ότι την 1η Φεβρουαρίου 2020, ο εξοπλισμός της ρωσικής αεροπορικής βάσης στο Hmeymim εξουδετέρωσε μια τεράστια ομάδα δεκάδων drone, που εκτοξεύθηκαν ταυτόχρονα από περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες στην περιοχή της Ιντλίμπ. Τα ηλεκτρονικά συστήματα της βάσης είχαν πάρει τον έλεγχο των drone, απενεργοποιώντας τα. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες επιθέσεις κατά της αεροπορικής βάσης του Hmeymim απωθήθηκαν από το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S.
.
Όλες οι στρατιωτικές ρωσικές ασκήσεις του 2020 είχαν ξεχωριστά βήματα ουδετεροποίησης των μην επανδρωμένων αεροπλάνων, χρησιμοποιώντας τα νέα συστήματα Borisovlegebsk-2, Rtut-BM, Lorandit, κλπ.
.
Το Borisoglebsk-2 RB-301B εισήλθε ως εξοπλισμό του ρωσικού στρατού το 2018. Αυτός ο εξοπλισμός αποτελείται από σταθμό λήψης και αυτόματης ανάλυσης των συχνοτήτων. Ανιχνεύει τα εχθρικά κανάλια καθοδήγησης των εχθρικών drone, τα κανάλια καθοδήγησης όπλων ακριβείας κ.λπ. Το σύστημα διαθέτει επίσης πομπούς και κεραίες εμπλοκής, οι οποίες διακόπτουν τα κανάλια καθοδήγησης του εχθρού (τηλεμετρία και έλεγχος, γραμμή μετάδοσης δεδομένων και βίντεο). Το Borisovebsk-2, σε συνδυασμό με το σύστημα R-330Zh, μπορεί να ανιχνεύσει, να παρακολουθήσει και να αποκλείσει το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης (GPS), το οποίο χρησιμοποιείται ως σύστημα αναφοράς από μικρά και μεσαία μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
.
Ο εξοπλισμός Rtut-BM είναι ο εκσυγχρονισμός ενός μοντέλου της σοβιετικής εποχής (SM-2). Έχει τη δυνατότητα να ελέγχει εξ αποστάσεως την έκρηξη της κεφαλής ραδιοφωνικής εγγύτητας των βλημάτων πυροβολικού ή των καθοδηγούμενων πυραύλων, που εκτοξεύτηκε από εχθρικό αεροπορικό όχημα. Η κεφαλή εγγύτητας έχει σχεδιαστεί για να πυροβολήσει 3-5 μέτρα από τον στόχο, παράγοντας θραύσματα που μπορούν να επηρεάσουν τον άνθρωπο και να προκαλέσουν υλικές ζημιές. Το Rtut-BM εξαπατά την κεφαλή και την αναγκάζει να περάσει από την ακριβή καθοδήγηση σε λειτουργία έκρηξης με επαφή με το έδαφος. Σε αυτήν την περίπτωση, η έκρηξη κεφαλής προκαλείται σε ύψος 300-500 m.
.
Το RP-377LA Lorandit είναι φορητός σταθμός, ο οποίος ερευνά τις πηγές εκπομπών συχνοτήτων και παρεμβολών στην περιοχή 3 MHz -3 GHz.
.

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)