Weather Icon
Κύπρος , Τουρκία 22 Οκτωβρίου 2020

Θα είναι η Κύπρος ο επόμενος στόχος της Άγκυρας;

Θα είναι η Κύπρος ο επόμενος στόχος της Άγκυρας;

Η Κύπρος ενδέχεται να είναι το επόμενο μέρος που επιδιώκει η Τουρκία να ασκήσει την επιρροή της στο πλαίσιο μιας δυναμικής νέας εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε ο αναλυτής Σεθ Φράντζμαν σε άρθρο του για την Jerusalem Post την Τετάρτη.

Η Κύπρος έχει χωριστεί στα δύο από το 1974, όταν μια τουρκική στρατιωτική επέμβαση επεδίωξε να αντιμετωπίσει ένα πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα.

Οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) (ψευδοκράτος) είχαν ως νικητή τον ευνοούμενο υποψήφιο της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια πιο γερασμένη στάση στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του νησιού.

Ο Τατάρ πιστεύεται ότι ευνοεί την επιδίωξη διεθνούς αναγνώρισης για την ΤΔΒΚ, παρά την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επανένωση του νησιού.

“Αυτό θα μπορούσε να δώσει στην Άγκυρα μόνο τη συνταγή που χρειάζεται για έναν ατελείωτο κύκλο κρίσεων στην ανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας τη βόρεια Κύπρο για να διεκδικήσει τα ύδατα γύρω από το νησί, υπό το πρόσχημα μιας “διαφωνίας”,” δήλωσε ο Φράντζμαν.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στην περιοχή, όπου τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν τα δικαιώματα υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Αιγαίου. 

Ωστόσο, ο Φράντζμαν δήλωσε: “Δεν πρόκειται για ενέργεια, καθώς η Άγκυρα έχει νέα ενεργειακά ευρήματα στη Μαύρη Θάλασσα. Έχει να κάνει με το να δώσουμε στην Ευρώπη ένα “χαστούκι” όπως το αποκαλούν οι εθνικιστές στην Τουρκία”.

Η κίνηση αποσκοπεί επίσης στην εδραίωση της ναυτικής επιρροής της Τουρκίας μέχρι τη Λιβύη, δήλωσε ο Φράντζμαν. “Αυτό θα αποκόψει την Ελλάδα από την Κύπρο και την Αίγυπτο και θα φέρει την Άγκυρα πιο κοντά στην άσκηση επιρροής προς το Ισραήλ υποστηρίζοντας τη Χαμάς στη Γάζα”.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube