Weather Icon
Ελλάδα , ΗΠΑ , Τουρκία 17 Οκτωβρίου 2020

Τα πυρά Ερντογάν κατά ΕΕ, το «σόου» στο γεωτρύπανο και οι νέες αντιδράσεις από ΗΠΑ για τους S-400

Τα πυρά Ερντογάν κατά ΕΕ, το «σόου» στο γεωτρύπανο και οι νέες αντιδράσεις από ΗΠΑ για τους S-400

Την υπομονή της Ευρωπαικής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συνεχίζει να δοκιμάζει ο Τ. Ερντογάν. Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής και μιας ακόμη επαναβεβαιώσης του τι περιμένει την Τουρκία αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει σε έρευνες στην Αν. Μεσόγειο και τα έβαλε με τις Βρυξέλλες. «Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφέρεται δίκαια, αυτό θα φέρει και το τέλος του μπλοκ”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε μία «πανηγυρική» τελετή πάνω στο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ».

Το «Φατίχ» είναι εκείνο που είχε εντοπίσει το πεδίο των 320 δισ. κυβικών μέτρων αερίου σχεδόν 100 ναυτικά μίλια βορείως της τουρκικής ακτής, όπως είχε ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου η τουρκική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να πείσει τους αναλυτές. Τότε μάλιστα το εθνικό νόμισμα της χώρας αντί να βελτιώσει την θέση του έναντι του δολαρίου είχε κατρακυλήσει περαιτέρω, με την ισοτιμία να υποχωρεί στις 7,34 λίρες ανά δολάριο και τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι το κοίτασμα δεν είναι ικανό να μετατρέψει τη χώρα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο ή να αλλάξει τα δεδομένα στην οικονομία της.

Σήμερα ο τούρκος πρόεδρος έδωσε το «παρών» σε μία νέα «πανηγυρική» τελετή πάνω στο «Φατίχ» και ανέβασε τις ποσότητες αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στην Μαύρη Θάλασσα στα… 405 δισ. κυβικά μέτρα, υποσχόμενος ακόμη καλύτερα νέα στο άμεσο μέλλον.Ταυτόχρονα εξαπέλυσε νέες βολές κατά των Βρυξελλών μιλώντας για την μη δικαίη αντιμετώπιση της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σχετικά με τις δηλώσεις Δένδια κατά την επίσκεψή του στην Αρμενία, που κατηγορούσε την Αθήνα ως υπεύθυνη για την ένταση στην περιοχή, για να εισπράξει την απάντηση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου ότι είναι η Τουρκία που αποτελεί τον κοινό παρονομαστή για όλα τα προβλήματα στην περιοχή. «Όσο για τον εξωφρενικό ισχυρισμό της ότι αποτελεί κοινό παρονομαστή για τη λύση όλων των προβλημάτων στην περιοχή, θα ήταν σκόπιμο να τον επιβεβαιώσει με τις χώρες της περιοχής που μάλλον ως κοινό παρονομαστή των προβλημάτων τους την αισθάνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Α.Γεννηματάς.

«Ηρθε η ώρα να εφαρμοστούν οι νόμοι για τον Ερντογάν»

Τα μέτωπα που συντηρεί ανοικτά η Αγκυρα είναι πάρα πολλά. Και καθημερινά ανοίγει καινούργια, όπως με την προχθεσινή εκτόξευση ρωσικών πυραύλων S-400, κίνηση που ενεργοποίησε άμεσα τα αντανακλαστικά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε ανακοίνωση του την Παρασκευή, το αμερικανικό υπ. Εξωτερικών ανέφερε πως αν πράγματι επιβεβαιωθεί ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τους S-400, τότε θα υποστεί και τις συνέπειες. Η αρχική πρόθεση των αμερικανών ήταν να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία με την παραλαβή των ρωσικών S-400. Τελικά όμως ο πρόεδρος Τραμπ έκανε την χάρη στον Ερντογάν να του δώσει χρόνο, λέγοντας ότι οι κυρώσεις θα έμπαιναν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση ενεργοποίησης των πυραύλων. Δηλαδή η αμερικανική θέση είχε μετατοπιστεί προκειμένου να γίνει το χατίρι του Ερντογάν. Χθες ωστόσο η Αγκυρα ενεργοποίησε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα. 

Η δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400 θεωρείται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σημαντικό τμήμα της αμερικανικής κυβέρνησης ως απαράδεκτη συμπεριφορά από χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι κίνηση που βλάπτει περαιτέρω τη συμμαχία και αποτελεί άμεση απειλή για τα μαχητικά F-35 και τα συστήματα άλλων συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

«Ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν οι νόμοι για τον Ερντογάν», ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τζιμ Ρις, επισημαίνοντας ότι η αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας που επιδιώκει ο Ερντογάν έχει αρχίσει να εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. “Αυτά τα συμφέροντα έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τους μακροχρόνιους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την αστάθεια καυσίμων στην περιοχή. Ο νόμος απαιτεί κυρώσεις εναντίον χωρών που συνεχίζουν να εμβαθύνουν την αμυντική τους σχέση με τη Ρωσία και η διοίκηση πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Τουρκία  ότι πρέπει να εκχωρήσει τα S-400 της. Η θέση μου επ ‘αυτού δεν είναι νέα – ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να είναι υπόλογος για τις ενέργειές του τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση του Γερουσιαστή Τζιμ Ρις από το Αϊντάχο.

www.liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube