REAL TIME |

Weather Icon
Κύπρος 26 Οκτωβρίου 2020

Τα «δύο κράτη» και τα «βελούδινα» και «ημι-βελούδινα» διαζύγια

Τα «δύο κράτη» και τα «βελούδινα» και «ημι-βελούδινα» διαζύγια

Φανούλλα Αργυρού

Αναφέρομαι στο άρθρο του κ. Γιάννου Μπαρμπαρούση, στο Ινφογνώμων 22.10.2020 με τίτλο «Κύπρος: «βελούδινο διαζύγιο» και λοιπές ύποπτες ανοησίες» και συμπληρώνω επαναφέροντας το άρθρο μου στην «Σημερινή» για το ίδιο θέμα 13 Ιανουαρίου 2018.

Έγραψε ο κ. Μπαρμπαρούσης μεταξύ άλλων: Οι «εκλογές» στο ψευδοκράτος των κατεχομένων, με την επικράτηση του εκλεκτού του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, έδωσαν το έναυσμα για την επαναδιατύπωση μιας πιθανής λύσης δύο κρατών στο αείποτε ζέον Κυπριακό, με «βελούδινο διαζύγιο». Αυτή η διευθέτηση, η οποία συνιστά το summum των τουρκικών επιδιώξεων, βρήκε τώρα υπέρμαχους και σε ασκέπτως ληρούντες* ημετέρους…” Και ολοκλήρωσε «Υφίστανται όθεν προοπτικές πολλά υποσχόμενες για τον νουνεχή σχεδιαστή στρατηγικής. Τα «βελούδινα διαζύγια» είναι για βελούδινες περιοχές, όποιο νόημα και εάν δώσει κάποιος σε αυτό…»

Επειδή όμως ο συγγραφέας δεν ανέφερε τους «υπέρμαχους και ασκέπτως ληρούντες ημετέρους» να μάθουμε ποίοι είναι αυτοί στους οποίους αναφέρεται  ότι  βγήκαν τώρα  να υποστηρίξουν το «summum των τουρκικών επιδιώξεων» παραθέτω το άρθρο μου στην  «Σημερινή» 13.1.2018 στο οποίο αναφέρθηκα τότε σε ονόματα  και όχι μόνον.

Παρεμπιπτόντως αναμένουμε να ακούσουμε τι προτίθεται να  αποκαλύψει ο κ.  Νίκος Κοτζιάς από το ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα της Κύπρου) στις 29 Οκτωβρίου 2020 για το τι συνέβη στο Κράν Μοντάνα το 2017, όπως υποσχέθηκε.

Τα «δύο κράτη» και τα «βελούδινα» και «ημι-βελούδινα» διαζύγια

13 Ιανουαρίου  2018, Σημερινή,  Της Φανούλας Αργυρού

ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΕΣ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ 18%; Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ, ΛΕΝΟΞ ΜΠΟΪΤ, ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, ΣΤΙΣ 19.12.1956!

Ο Ν. Κοτζιάς εισηγήθηκε ως δεύτερή του επιλογή το «βελούδινο διαζύγιο, όπου οι περιοχές ανταλλάσσονται με αναγνώριση και εξασφαλίζεται και ευρωπαϊκό μέλλον για τους Τουρκοκύπριους». Στην εισήγησή του υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι ήσαν υπεύθυνοι για τα γεγονότα του 1963

Πρόσφατα ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος, με άρθρα του στον «Φιλελεύθερο», γράφει για λύση δύο κρατών, διχοτόμησης/βελούδινου διαζυγίου. Στις 23.12.2017: «Ένα σενάριο εσχάτως αναπτύσσεται στα παρασκήνια και είναι αυτό για συμφωνημένη διχοτόμηση/βελούδινο διαζύγιο. Είναι μια παλιά προσέγγιση, που συζητείται σε διάφορα σαλόνια και έχει την τελευταία περίοδο “εισβάλει” και στο… λεξικό και μερίδας της πολιτικής ελίτ της χώρας. Το ενδιαφέρον σε αυτό το “νέο στοιχείο” είναι ότι η ιδέα της συμφωνημένης διχοτόμησης αναπτύσσεται από τους υπέρμαχους της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Από αυτούς, δηλαδή, που επιδιώκουν “διακαώς συμφωνία”. Κοντολογίς, αυτοί που επιδιώκουν την όποια λύση».

Και στις 7.1.2018: «H τουρκική πλευρά παρουσιάζεται ανοικτή στη διαπραγμάτευση λύσης δύο κρατών. Η τουρκική αυτή στάση αποτελεί απάντηση, όπως προκύπτει, σε κινήσεις που έγιναν προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς να κατονομάζονται οι εμπνευστές και προωθητές της ιδέας… Η εισήγηση για δύο κράτη δεν είναι τουρκική, αλλά τέθηκε ή συζητήθηκε από άλλους και η τουρκική πλευρά απλώς απαντά και δείχνει να διάκειται κατ’ αρχήν θετικά. Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για το ποιος είχε την πρωτοβουλία. Σημειώνεται ότι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί λένε σε συναντήσεις τους πως το θέμα αυτό συζητήθηκε ήδη και πως έγινε με πρωτοβουλία της ελληνοκυπριακής πλευράς…».

Ιστορική… συνέπεια

Όντως, αυτή η επιδερμική προσέγγιση δεν είναι «νέο στοιχείο», αλλά ταυτόχρονα δεν αληθεύει ότι η εισήγηση για δύο κράτη δεν είναι τουρκική, γιατί το έγραψε και ο ίδιος ο Κ.Β. το 2014. Εξάλλου η βρετανο-τουρκική Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία αυτό συνεπάγεται και οι Τούρκοι το έπαιζαν και το παίζουν σε όλα τα ταμπλό με ραχοκοκκαλιά τη ΔΔΟ, καμία έκπληξη επομένως η υποστήριξη δύο κρατών από τους ένθερμους διζωνικούς. Πολύ συνοπτικά παραθέτω:

1985 – Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Zaim M. Nejatigil στα αγγλικά «Our Republic in Prospective» και σε άλλη έκδοση «The Turkish Republic of Northern Cyprus in perspective», δηλαδή το ένα από τα δύο «κράτη».

1986 – («Σημερινή», 7.1.2018) Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Τουργκούτ Οζάλ δήλωσε στο Λονδίνο ότι δεν τον αρκούσε η ομοσπονδιακή λύση, αυτή είχε ήδη εφαρμοστεί ντε φάκτο και εμφανίστηκε να τον έλκυε η αλλαγή του στάτους κβο σε δύο κράτη.

1987 – Η Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Βρετ. Κοινοβουλίου κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να προωθήσει λύση «Συνομοσπονδίας», αναβαθμίζοντας οικονομικά το ψευδοκράτος.

1990 – Ψήφισμα Σ. Ασφαλείας 649/90 για λύση δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας.

1992 – Ακολουθούν οι «Συνομόσπονδες Ιδέες Γκάλι» (βρετανικής γραφής και εμπνεύσεως) και το ψήφισμα 750/92, το οποίο καθορίζει τι εννοεί με τη ΔΔΟ, γεωγραφική διχοτόμηση με αμιγές τουρκοκυπριακό πληθυσμό στο δικό τους «κρατίδιο».

1992 – Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δήλωσε στον Βρετανό Πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ ότι οι Τ/κ είναι διαφορετική φυλή και ήταν δύσκολο να τους πείσει ένας να ζήσουν μαζί με τους Ε/κ μετά τη κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας κ.α., άρα εννοούσε «δύο κράτη» («Σημερινή», 7.1.2017).

1993 – Επισκέφθηκε την Κύπρο η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, βαρόνη Λίντα Τζόκερ, και δήλωσε ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις εκτός της ομοσπονδίας.

1994 – Η ψευδοβουλή δήλωσε ότι «υπάρχουν και άλλες λύσεις από την ομοσπονδία».

2004 – «Σχέδιο Ανάν» απότοκο των «Ιδεών Γκάλι»…

2007 – Νίκος Κοτζιάς – βελούδινο διαζύγιο, δύο κράτη

Η εισήγηση Κοτζιά

Στις 6 Φεβρουαρίου 2015 δημοσίευσα στη «Σημερινή» το άρθρο «Από την εξασφάλιση του ΝΑΙ στο πώς να ξεπεραστεί το ΟΧΙ», στο οποίο έγραψα για την αναφορά του κ. Νίκο Κοτζιά για «βελούδινο διαζύγιο» σε σεμινάριο στην Οξφόρδη, όπου μελετήθηκαν τρόποι λύσης, μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση δύο κρατών. Ο Ν. Κοτζιάς εισηγήθηκε ως δεύτερή του επιλογή το «βελούδινο διαζύγιο, όπου οι περιοχές ανταλλάσσονται με αναγνώριση και εξασφαλίζεται και ευρωπαϊκό μέλλον για τους Τουρκοκύπριους». Στην εισήγησή του υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι ήσαν υπεύθυνοι για τα γεγονότα του 1963. Τη λύση του βελούδινου διαζυγίου τη βάσισε στο τσεχοσλοβακικό μοντέλο, που κατέρρευσε παταγωδώς τον Ιανουάριο του 1993.

Στο σεμινάριο του 2007 παρευρέθη και εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις (όπως και το 2003 για την ωραιοποίηση του Σχεδίου Ανάν, στο οποίο επίσης παρευρέθη ο Ν. Κοτζιάς) και ο ακαδημαϊκός από Αθήνα, κ. Άγγελος Συρίγος, του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο οποίος στις 30.3.2014 εισηγήθηκε λύση δύο κρατών σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», στην Αντιγόνη Δρουσιώτη (Σχετικό το άρθρο μου «Δυο κράτη, Βενιζέλος, Λυγερός, ICG και τώρα Συρίγος…»)

Στις 14.3.2014, νέα έκθεση της περιβόητης Ομάδας Διεθνών Κρίσεων (International Crisis Group), την οποία ως γνωστόν εποπτεύει το Λονδίνο, με τίτλο «Divided Cyprus: Coming to Terms on an Imperfect Reality», μας σύστησε αναγνώριση της πραγματικότητας με δύο κράτη. Την ίδια μέρα ο αγαπητός Κ. Αντωνίου έγραψε στη «Σημερινή» «Το συνιστών τουρκοκυπριακό κράτος στον Λευκό Οίκο», για την επίσκεψη Ναμί στην Ουάσιγκτον.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος («Σημερινή», 21.1.2014), ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε για ξεχωριστή αυτοδιάθεση των Τουρκοκυπρίων!: «Έχω συμφωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό μου Αχμέτ Νταβούτογλου να δεχθούμε εγώ τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας και εκείνος της ελληνοκυπριακής….

Η λύση θα δοθεί με δημοψηφίσματα στη βάση της αρχής της αυτοδιάθεσης». Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε τον Τουρκοκύπριο συνομιλητή στην Αθήνα και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής πήγε στην Άγκυρα. Και ποιος πρώτος είχε υποσχεθεί ξεχωριστή αυτοδιάθεση της μειονότητας του 18%; Ο Βρετανός Υπ. Αποικιών, Λένοξ Μπόιτ, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων στις 19.12.1956!

Τη δήλωση Βενιζέλου ακολούθησαν δύο άρθρα του Ελλαδίτη δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού. Το ένα με τίτλο «Ξανασερβίρουν το σχέδιο Ανάν», 17.2.2014, και το άλλο στις 14.2.2014, με τίτλο «Ένας άλλος δρόμος», όπου πράγματι πιάνει άλλο δρόμο και σερβίρει κλείσιμο του Κυπριακού στη βάση διχοτομικής διευθέτησης «δύο κρατών» μέσω «βελούδινου ημι-διαζυγίου». Να μην ξεχνάμε και τον τιμηθέντα από τους Τούρκους Βρετανό Εργατικό πρώην Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας το 2004, Τζακ Στρο, ο οποίος κάθε λίγο εμφανίζεται να υποστηρίζει τουρκοκυπριακό ανεξάρτητο κράτος.

«Για αιρετική λύση»

Πολύ σύντομα μετά, εντός του 2014, ο Σταύρος Λυγερός κυκλοφόρησε και το βιβλίο του «Κυπριακό η αιρετική λύση», για το οποίο γράψαμε διάφοροι επικρίνοντας έντονα τις προτάσεις του Ελλαδίτη δημοσιογράφου για «βελούδινο ημι-διαζύγιο». Στις 3.11.2014, ο Κώστας Βενιζέλος έγραψε: «Λογικές δύο χωριστών, ανεξάρτητων και χωριστών κρατών παρουσιάζει σε έγγραφό της η τουρκική πλευρά.

Σε επιστολή που κυκλοφόρησε η Μόνιμη Αντιπροσωπία της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και φέρει την υπογραφή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, η Άγκυρα επιχειρεί να προτάξει μιαν “άλλη πραγματικότητα”. Ότι δηλαδή το κατοχικό καθεστώς λειτουργεί ως “κανονικό κράτος”, το οποίο διαθέτει “εναέριο χώρο, χωρικά ύδατα, νόμους” και γενικά όλα τα χαρακτηριστικά μιας… χώρας…».

Δύο μέρες αργότερα, ο Σταύρος Λυγερός (5.11.2014), στην παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα, είπε ότι θέλει να παντρέψει τα θέλω των Ε/κ με εκείνα των Τ/κ. «Οι Ε/κ θέλουν να τους επιστραφούν όσο το δυνατόν περισσότερα κατεχόμενα εδάφη… Τι θέλουν οι Τουρκοκύπριοι; Το πρώτον, θέλουν διεθνή αναγνώριση του δικού τους κράτους. Το δεύτερον, θέλουν ενσωμάτωση στην ΕΕ… και το τρίτον θέλουν αξιόπιστες εγγυήσεις για την ασφάλειά τους…».

Ο ίδιος είπε ότι μπορούν να παντρευτούν! «Η Κυπριακή Δημοκρατία μετεξελίσσεται σε δύο κυπριακά κράτη. Και εκχωρεί σ’ αυτά την κυριαρχία της… Τα δύο κυπριακά κράτη θα έχουν δική τους διεθνή προσωπικότητα, δική τους ιθαγένεια, δική τους κυριαρχία και κατ’ επέκτασιν τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο, κυριαρχικά δικαιώματα, χωρικά ύδατα, ΑΟΖ κ.λπ…» Το σχέδιο του Σ.Λ. θα προνοεί και ξεχωριστό στρατό για το κάθε κράτος…

Το βιβλίο του Κερ Λίντσεϊ

Στις 27 Νοεμβρίου 2014, στο London School of Economics, έγινε παρουσίαση και άλλου βιβλίου για δύο κράτη, του Βρετανού Δρος James Ker-Lindsay «Resolving Cyprus». Έγραψα για την παρουσίαση στη «Σημερινή», 1.12.2014. Ο James Ker – Lindsay βρέθηκε και στο Κραν Μοντανά με την ομάδα του Φόρεϊν Όφις το 2017, και σε νέο βιογραφικό του αναφέρεται ότι εργάστηκε και στο Φόρεϊν Όφις…

Ολοκληρώνω λέγοντας ότι ούτε οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ για δύο κράτη ήσαν τυχαίες (29.11.2017, «Αλήθεια»), ούτε οι πρόσφατες του Προέδρου Αναστασιάδη για ξεχωριστή ΑΟΖ των Τ/κ. Είχαν τους προπομπούς και προωθητές των. Όλα έχουν τη συνέχειά τους και το παρασκήνιό τους, που δεν είναι άγνωστο και έχει τις ρίζες του τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Άγκυρα από το 1956…

Παραπομπές

https://www.youtube.com/watch?v=x3nzemoP-ss (Από τα 9 λεπτά και μετά).

Διαβάστε εδώ και τη συνέντευξη Ν. Κοτζιά στο γερμανικό πρακτορείο 21 Ιανουαρίου 2017

http://www.mfa.gr/en/current-affairs/top-story/foreign-minister-nikos-kotzias-interview-with-the-dpa-news-agency.html

https://simerini.sigmalive.com/article/2014/12/14/neobiblioeklondinougiadikhotomeseduokrate/   14.12.2014  Νέο βιβλίο εκ Λονδίνου για διχοτόμηση/δύο κράτη

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο 25.10.2020

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube