Weather Icon
Καύκασος , Συρία , Τουρκία 9 Οκτωβρίου 2020

Σύροι μισθοφόροι μιλούν για τους λόγους που στηρίζουν την Τουρκία στον πόλεμο του Nagorno-Karabakh

Σύροι μισθοφόροι μιλούν για τους λόγους που στηρίζουν την Τουρκία στον πόλεμο του Nagorno-Karabakh

Του Sultan al-Kanj

IDLIB, Syria-Το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και η Τουρκία ανταλλάσσουν κατηγορίες για μεταφορά Σύρων μαχητών στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες μετά τις νέες μάχες μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών για την αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμό του με την Αρμενία για δύο λόγους, κυρίως επειδή οι Αζέροι ανήκουν στην ίδια τουρκική εθνότητα με τους Τούρκους, καθώς και λόγω της μακροχρόνιας εχθρότητας μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων στο πλαίσιο της σύγκρουσης μεταξύ των Οθωμανών και των Αρμενίων στις αρχές του 20ου αιώνα και των κατηγοριών κατά των Οθωμανών για τη διάπραξη γενοκτονίας κατά των Αρμενίων.

Από την πλευρά της, η Ρωσία στηρίζει την Αρμενία λόγω της παρουσίας ενός αρμενικού λόμπι στη Ρωσία και της παραδοσιακής συμμαχίας μεταξύ Αρμενίων και Ρώσων κατά την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στην Αρμενία.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι ο πρεσβευτής της Αρμενίας στη Ρωσία, Βάρνταν Τογκάνιαν, δήλωσε ότι η Τουρκία μετέφερε περίπου 4.000 μαχητές από τη βόρεια Συρία στο Αζερμπαϊτζάν. Εν τω μεταξύ, ο Χικμάτ Χατζίγιεφ, επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων της Προεδρικής Διοίκησης του Αζερμπαϊτζάν, απάντησε στις κατηγορίες των Αρμενίων, αρνούμενος όλους τους ισχυρισμούς ότι η χώρα του φέρνει Σύρους μαχητές.

Στις 2 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ αρνήθηκε ότι τυχόν Σύροι μαχητές συμμετείχαν στις μάχες στο μέτωπο του Artsakh. Σε ομιλία του στο Al Jazeera, ο Αλίγιεφ δήλωσε ότι η είδηση που δημοσίευσε η Αρμενία σχετικά με την μεταφορά Σύρων μαχητών στο Αζερμπαϊτζάν ήταν ψευδής.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κάλεσε την Αρμενία να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις της και να αποσύρει τους μισθοφόρους που έφεραν από το εξωτερικό, ενώ το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι «Σύριοι μισθοφόροι μάχονται στις τάξεις του αρμενικού στρατού κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στο Αρτσάχ”.

Στο πλαίσιο αυτό, το Al-Monitor μίλησε τηλεφωνικά με τους Σύρους που συμμετείχαν στον αγώνα στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Khaled Saleh (ψευδώνυμο), 25 ετών, από τη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου, δήλωσε στο Al-Monitor: «Δουλεύω με το Πρώτο Σώμα στον Ελεύθερο Στρατό της Συρίας (FSA). Η κατάσταση διαβίωσης στη βόρεια Συρία και η ανεργία με ανάγκασαν να πάω στη Λιβύη πριν, ενώ τώρα αποφάσισα να πάω στο Αζερμπαϊτζάν για 1.500 δολάρια. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα πολεμούσα κάποιον άλλο εκτός από το καθεστώς της Συρίας, το οποίο μάλιστα το  πολεμούσα δωρεάν. Αλλά έπρεπε να πολεμήσω στη Λιβύη για να εξασφαλίσω το εισόδημα της οικογένειάς μου επειδή είμαστε φτωχοί και δεν έχουμε τίποτα άλλο εκτός από αυτό που μας παρέχουν ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις στη βόρεια Συρία”.

Ο Σαλέχ πρόσθεσε: “Συμμετέχοντας στον αγώνα κατά της Αρμενίας μέσω της Τουρκίας, θα πετύχω δύο στόχους: ο πρώτος είναι να πάρω ένα οικονομικό εισόδημα υπό το φως της φτώχειας στην οποία ζούμε και ο δεύτερος είναι να σταθούμε στο πλευρό της Τουρκίας, η οποία στάθηκε στο πλευρό μας στον πόλεμο του συριακού καθεστώτος εναντίον μας”.

Ο Γιασίμ Χίμις (ψευδώνυμο), 35 ετών, ηγέτης της FSA από την πόλη Μπαζάα στο βορειοανατολικό Χαλέπι, δήλωσε στο Al-Monitor: «Έχω πολεμήσει εναντίον του συριακού καθεστώτος από την αρχή της επανάστασης, τότε πολέμησα κατά του Ισλαμικού Κράτους και τώρα πολεμάμε στο πλευρό της Τουρκίας στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν. Το οφείλουμε στην Τουρκία, η οποία υποστήριξε την επανάσταση του συριακού λαού κατά του συριακού καθεστώτος, καθώς άνοιξε τα σύνορά της στους Σύρους που διέφυγαν από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος, ενώ άλλες αραβικές χώρες όχι. Η Τουρκία μας προστατεύει τώρα από την καταπίεση του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας, και ο αγώνας κατά της Αρμενίας είναι στο τέλος ένας αγώνας με την Τουρκία εναντίον της Ρωσίας, του κύριου εχθρού του συριακού λαού”.

Ο Μπιλάλ Χαμντάν (ψευδώνυμο), 24 ετών, ο οποίος ζει σε εκτοπισμένο στρατόπεδο στη βόρεια ύπαιθρο της Ιντλίμπ στα τουρκο-συριακά σύνορα, δήλωσε στο Al-Monitor: «Δεν πολέμησα ποτέ κατά τη διάρκεια της συριακής επανάστασης, αν και είμαι κατά του καθεστώτος. Ο ξάδελφός μου είναι στρατιώτης στη Μεραρχία Σουλτάν Μουράντ (που συνδέεται με τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Ελεύθερο Στρατό της Συρίας), και μου είπε να τον συναντήσω στο Αφρίν για να δηλώσω το όνομά μου και να συμμετάσχω στον αγώνα στο Αζερμπαϊτζάν. Έτσι το έκανα και συνάντησα τον υπεύθυνο διοικητή, ο οποίος μας είπε ότι ο μισθός θα είναι μεταξύ $150 και $2.000, και θα δουλεύαμε ως φύλακες μόνο σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, όταν φτάσαμε στην Τουρκία, μας μετέφεραν αεροπορικώς στο Αζερμπαϊτζάν, σε μια περιοχή όπου μπορούσα να ακούσω ήχους βομβαρδισμών. Στη συνέχεια, έγινε σαφές για μένα ότι ήμασταν σε μια εμπόλεμη ζώνη αντί για μια εγκατάσταση πετρελαίου. Συμφώνησα να παλέψω εξαιτίας του δελεαστικού μισθού. Είμαι ο μοναδικός συντηρητής στην οικογένειά μου που απαρτίζεται από οκτώ άτομα, ενώ ο πατέρας μου είναι νεκρός και δεν έχουμε κανέναν να μας υποστηρίξει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αχμάντ Χασάν, Σύρος δημοσιογράφος που κατοικεί στην Τουρκία, δήλωσε στο Al-Monitor: “Ναι, κάποιοι Σύριοι πήγαν (στο Αζερμπαϊτζάν), αλλά ήταν μόνο μερικές εκατοντάδες. Κάποιοι αρχηγοί φατριών τους παραπλάνησαν και ισχυρίστηκαν ότι περνούσαν από επίσημες συμβάσεις (ψευδές). Μάλλον πέρασαν από τουρκικές εταιρείες ασφαλείας που δραστηριοποιούνται στο Αζερμπαϊτζάν με φυσικό αέριο, πετρέλαιο και αναθέτουσες εταιρείες. Αυτοί οι Σύριοι έφυγαν μόνο για οικονομικούς λόγους και με σκοπό να εργαστούν σε εταιρείες ασφαλείας. Όταν πρωτοκαταχωρήθηκαν, δεν πραγματοποιούνταν εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις (στο Artsakh).”

Πρόσθεσε, “Αυτοί που αποστέλλονται επίσημα από την Τουρκία είναι Σύροι που έχουν τουρκική υπηκοότητα και ανήκουν στην FSA. Εν τω μεταξύ, αυτοί (οι Σύριοι) που στάλθηκαν ανεπίσημα είναι μέλη ομάδων που επιδιώκουν την επιστροφή στο τουρκικό κράτος, και οι περισσότεροι είναι Τούρκοι. Δεν έχουν επίσημη κάλυψη και δεν τους παρέχονται ταξιδιωτικά έγγραφα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούν παράνομα μέσα μέσω εταιρειών ασφαλείας”.

Ο Χασάν σημείωσε: «Η συμμετοχή (των Σύρων μαχητών) δεν επηρεάζει τον φάκελο της Συρίας, όπου οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ρωσία εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό μέσω στρατιωτικών δυνάμεων που τους επιτρέπουν να ενεργούν μεμονωμένα, ενώ τα συριακά κόμματα έχουν παραμείνει στο περιθώριο. Η Ρωσία υιοθετεί τα ίδια μέτρα (όταν πρόκειται για την πρόσληψη Σύρων μαχητών στο Αζερμπαϊτζάν) μέσω εταιρειών ασφαλείας. Το ζήτημα στο Αζερμπαϊτζάν δεν συνδέεται με αυτό στη Συρία· κάθε περιφέρεια έχει τη δική της φύση, συμμαχίες και προσδοκίες.»

Ο αρχηγός της FSA Λοχαγός Αμπντούλ Σαλάμ Αμπντούλ Ραζάκ, ο οποίος κατοικεί στην ύπαιθρο της Ιντλίμπ, δήλωσε στο Al-Monitor, “Υπάρχει μια στρατηγική συμμαχία που επιβάλλεται από τη γεωγραφία, την ιστορία, τα συμφέροντα και τους κοινούς στόχους μεταξύ του συριακού και του τουρκικού λαού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τουρκική ηγεσία, οι στρατιωτικοί και πολιτικοί θεσμοί της FSA βρίσκονται σε συμμαχία. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται αυτή η φασαρία· Οι φατρίες της FSA θα πολεμήσουν στο πλευρό του Τούρκου φίλου μας οπουδήποτε, επειδή η Τουρκία μάχεται στο πλευρό μας στη Συρία. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει πρόθεση (επίσημα) να συμμετάσχουν στις μάχες του Καυκάσου ή οποιαδήποτε άλλη μάχη, ακόμη και αν υπάρχουν Σύριοι εκεί.”

Πρόσθεσε, “Όλα τα ζητήματα της περιοχής είναι πολιτικά και στρατιωτικά διασυνδεδεμένα, με την  Ρωσία να χάνει το μυαλό της για την εμφάνιση δυνάμεων που θα την αποτρέψουν από το να διαπράξει περισσότερες δολοφονίες στη Συρία. Αυτές οι δυνάμεις στέκονται στο πλευρό των καταπιεσμένων λαών, ακόμη και των χωρών. Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της συριακής επανάστασης να πάρει τις περιοχές επιρροής της Ρωσίας και να σπάσει τη δύναμή της παντού”.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

Πηγή: www.al-monitor.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube