Weather Icon

Σύνοδος Κορυφής: “Μπλόκο” Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας στο προσχέδιο για την Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: “Μπλόκο” Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας στο προσχέδιο για την Τουρκία

Σε… θρίλερ εξελίσσεται το “ραντεβού” των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Μη αποδεκτό φαίνεται να κρίνει η Αθήνα το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγες ώρες στη βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές κάνουν λόγο για μη ισορροπημένο περιεχόμενο, καθώς αυτό δεν αναφέρεται ρητά σε κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, σε περίπτωση που η γειτονική χώρα δεν παραμείνει στην όχθη της αποκλιμάκωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

“Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας: ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος, ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα -αργά ή γρήγορα- θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο. Αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα”, τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια των Financial Times, νωρίτερα, η συζήτηση στη Σύνοδο έχει “κολλήσει” στο ζήτημα της Τουρκίας, καθώς στο κείμενο:

– Επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη της ΕΕ με την Ελλάδα και την Κύπρο

– καλείται η Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο

– αναφέρεται ότι εάν υπάρξουν εποικοδομητικές κινήσεις στο ζήτημα της Ανατ. Μεσογείου, το Συμβούλιο “θα εκκινήσει μια θετική ατζέντα στο πεδίο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας”.

Η γλώσσα του κειμένου, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή από πλευράς Κύπρου.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να πιέζει για καταδίκη της δραστηριότητας της Τουρκίας όσον αφορά την πολεμική σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επισημαίνει η Khan, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Σύνοδος Κορυφής: "Μπλόκο" Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας στο προσχέδιο για την Τουρκία

Σύμφωνα με αποσπάσματα του προσχεδίου, τα οποία αποκαλύπτει ο ιστότοπος Politico, η ΕΕ ακολουθεί την πολιτική του καρότου και του μαστιγίου έναντι της Άγκυρας. Συγκεκριμένα, αφού αναφέρεται ότι οι Βρυξέλλες θα κάνουν χρήση “όλων των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους” προκειμένου να διασφαλίσουν τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου,  ακολουθούν αναφορές για “ειδική έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία και την διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου”, πάντα στον βαθμό που η Άγκυρα θα προχωρήσει σε κινήσεις εξομάλυνσης και διαλόγου για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο προσχέδιο γίνεται λόγος για πολυμερή διάσκεψη για την Ανατ. Μεσόγειο και καλεί τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ να ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες της διοργάνωσής της. Στο κείμενο χαιρετίζονται επίσης τα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι τουρκικές δραστηριότητες εντός κυπριακών υδάτων “θα πρέπει να σταματήσουν”, τονίζεται, ενώ καλείται η Τουρκία να συνομιλήσει απευθείας με τη Λευκωσία για την επίλυση των διαφορών τους για ζητήματα θαλάσσιων ζωνών. Σημειώνεται τέλος η ανάγκη να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, εξάλλου, επικαλούμενος ελληνικές κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για ένα πρώτο κείμενο το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται ως κείμενο συμπερασμάτων.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές προκειμένου η Αθήνα να το κάνει αποδεκτό.

Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται εξάλλου το Politico, το κείμενο του προσχεδίου, ως έχει, περιέχει “υπερβολικά πολύ καρότο και όχι αρκετό μαστίγιο”.

Μισέλ Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Οκτώβριος 2020

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, Barend Leyts, ανέφερε ότι ο πρόεδρος ζήτησε 45λεπτο διάλειμμα στις εργασίες της Συνόδου των “27” και τόνισε ότι η συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λευκορωσία θα συνεχιστεί στη διάρκεια του δείπνου.

Χωρίς αναφορά στην Τουρκία το αρχικό προσχέδιο – Άλλαξε εκτάκτως η ατζέντα

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν λίγο πριν τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) ότι η σειρά συζήτησης των θεμάτων στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άλλαξε με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη από εκείνη την ώρα η συζήτηση για την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό το θέμα της Τουρκίας είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στο επίσημο δείπνο των ηγετών των 27 κρατών μελών της ΕΕ σήμερα το βράδυ.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο κυπριακός philenews.com, οι 27 της ΕΕ ανεμένετο να εγκρίνουν συμπεράσματα, με τα οποία θα ζητούν περιοριστικά μέτρα “χωρίς καθυστέρηση” κατά της Λευκορωσίας, άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Navalny, ενώ θα θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ- Κίνας στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του ΚΥΠΕ.

Στο αρχικό προσχέδιο, σημείωνε το κυπριακό πρακτορείο, δεν υπήρχε παράγραφος για την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube