Weather Icon
Ελβετία , Τουρκία 26 Οκτωβρίου 2020

Συνεχίζονται οι τουρκικές επιχειρήσεις κατασκοπείας στο έδαφος της Ελβετίας-Ο διττός ρόλος των πρεσβειών της Τουρκίας

Συνεχίζονται οι τουρκικές επιχειρήσεις κατασκοπείας στο έδαφος της Ελβετίας-Ο διττός ρόλος των πρεσβειών της Τουρκίας

Η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τους διπλωμάτες της στην Ελβετία για να καταγράψει τους αντιπάλους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με αυτούς για να βοηθήσει στη διαμόρφωση ποινικής υπόθεσης εναντίον κριτικών. Τα δικαστικά έγγραφα επιβεβαίωσαν ότι εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι τοπικών ενώσεων, δημοσιογράφοι, επαγγελματίες και επιχειρηματίες που ζούσαν στην Ελβετία είχαν χαρακτηριστεί από Τούρκους διπλωμάτες και αναφέρθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Στη συνέχεια, οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν  σε ποινικό κατηγορητήριο υπό την κατηγορία τρομοκρατίας από Τούρκο εισαγγελέα. Το 2018 ο Ελβετός γενικός εισαγγελέας ξεκίνησε ποινική έρευνα για την κατασκοπεία της τουρκικής κοινότητας της Ελβετίας από Τούρκους διπλωμάτες. Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι οι κατηγορίες που περιγράφονται στην ποινική διαδικασία δεν είναι διπλωματικά καθήκοντα και ότι, ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούσαν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για ασυλία.

Σύμφωνα με την απόφαση του εισαγγελέα Birol Tufan, της 14ης Δεκεμβρίου 2018, ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε μια ξεχωριστή έρευνα (αρ. 2018/27915) 96 Τούρκων και Ελβετών υπηκόων που είχαν καταχωριστεί σε αρχεία κατασκοπείας που έστειλαν Τούρκοι διπλωμάτες στη χώρα χωρίς συγκεκριμένες ενδείξεις παρανομίας. Σύμφωνα με τα έγγραφα κατηγορήθηκαν για «ένταξη σε τρομοκρατική ομάδα» από τον Τούφαν.

Δύο Τούρκοι διπλωμάτες, ο τότε Εκπρόσωπος Τύπου Χάτσι Μεχμέτ Γκάνι και ο Χακάν Καμίλ Γιέργκε, τότε δεύτερος γραμματέας στην τουρκική πρεσβεία στη Βέρνη, σχεδίασαν την απαγωγή ενός ττουρκοελβετού επιχειρηματία το 2016. Τον Ιούνιο του 2018, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τους δύο Τούρκους διπλωμάτες και επιβεβαίωσε ότι θα συλληφθούν κατά την είσοδό τους στην Ελβετία.
Σύμφωνα με τοπικές εκθέσεις, η ποινική δίωξη εναντίον των δύο διπλωματών ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017. Ο Yerge έφυγε από την Ελβετία τον Νοέμβριο του 2016, ενώ ο Γκάνι παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 2017 Οι Τούρκοι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν συγκεκριμένα ότι συγκέντρωσαν πολιτικές πληροφορίες για άλλο κράτος και ότι προσπάθησαν να απαγάγουν έναν Ελβετό επιχειρηματία με τουρκικές ρίζες. Οι επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό, ειδικά μέλη του κινήματος Hizmet / Gülen, αντιμετώπισαν επιτήρηση, παρενόχληση, απειλές θανάτου και απαγωγή από τότε που ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε να εκθέσει τον όμιλο για τα νομικά του προβλήματα. Έχουν συχνά στερηθεί προξενικές υπηρεσίες, όπως πληρεξούσιο και μητρώο γεννήσεων, καθώς και την ανάκληση των διαβατηρίων τους. Τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Τουρκία κατασχέθηκαν και τα μέλη της οικογένειάς τους διατρέχουν εγκληματικές κατηγορίες.
Τα δικαστικά έγγραφα επιβεβαίωσαν και πάλι ότι οι δραστηριότητες κατασκοπείας από τουρκικές διπλωματικές αποστολές έχουν σοβαρές συνέπειες στο τουρκικό δικαστικό σύστημα. Όπως είχε προηγουμένως αποκαλυφθεί από την Nordic Monitor, το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε λίστες με προφίλ Τούρκων υπηκόων σε δύο CD στην Αρχή Εισαγγελέων της Άγκυρας, την εθνική αστυνομία και το μυστικό γραφείο της Τουρκίας MIT στις 19 Φεβρουαρίου 2018 μέσω επίσημου εγγράφου για περαιτέρω διοικητική ή νομική δράση , η τιμωρία των συγγενών τους στην Τουρκία και η κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Ο εισαγγελέας Akıncı, ο οποίος έλαβε το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών στις 23 Φεβρουαρίου 2018, διαβίβασε τα διαβαθμισμένα CD, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για 4.386 επικριτές του Ερντογάν, στη μονάδα οργανωμένων εγκλημάτων του αστυνομικού τμήματος της Άγκυρας για περαιτέρω δράση. Η αστυνομία διαβίβασε τα αποτελέσματα των ερευνών της στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κυκλοφόρησε από το 4ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 16 Ιανουαρίου 2019, το υπουργείο Εξωτερικών συνέταξε έναν μακρύ κατάλογο ξένων οντοτήτων που ανήκαν ή / και λειτουργούσαν από άτομα που θεωρούνταν κοντά στο κίνημα. Επιπλέον, η Nordic Monitor αποκάλυψε πώς η MIT διείσδυσε σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα για να κατασκοπεύσει τους αντιπάλους που αναγκάστηκαν να φύγουν στην Ελλάδα για να ξεφύγουν από μια άνευ προηγουμένου καταστολή στη γειτονική Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu επιβεβαίωσε τη συστηματική κατασκοπεία των επικριτών της τουρκικής κυβέρνησης σε ξένο έδαφος όπως και από τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές τον Φεβρουάριο του 2020. Δήλωσε ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες που έχουν οριστεί σε πρεσβείες και προξενεία έχουν επίσημα λάβει εντολή από την κυβέρνηση να διεξάγουν τέτοιες δραστηριότητες στο εξωτερικό. «Αν κοιτάξετε τον ορισμό του διπλωμάτη, είναι σαφές. … Η συγκέντρωση πληροφοριών είναι καθήκον των διπλωματών », δήλωσε ο Çavuşoğlu σε Τούρκους δημοσιογράφους στις 16 Φεβρουαρίου 2020 μετά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, προσθέτοντας: «Η συλλογή πληροφοριών  είναι γεγονός ».
Είναι σαφές ότι οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές παραβιάζουν τους εσωτερικούς νόμους των κρατών υποδοχής και τις αρχές του διεθνούς δικαίου διεξάγοντας παράνομες εκστρατείες συλλογής πληροφοριών και εκτεταμένες επιχειρήσεις πληροφοριών. Οι απεσταλμένοι του Ερντογάν απολάμβαναν τα προνόμια και τις ασυλίες που περιγράφονται στις διεθνείς συμβάσεις, ενώ κατασκόπευαν συστηματικά τους επικριτές του προέδρου, συνέλεξαν πληροφορίες για τους Τούρκους που ζούσαν στο εξωτερικό και τις διαβίβασαν στην έδρα. Οι ασυλίες και τα προνόμια των διπλωματών και του προξενικού προσωπικού διέπονται από διεθνείς συμβάσεις.
Ωστόσο, οι διπλωμάτες που απολαμβάνουν τα προνόμια και τις ασυλίες που περιγράφονται στη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις έχουν το καθήκον να σέβονται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής με σκοπό να αποφεύγουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές του υποθέσεις, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο άρθρο 41. Ομοίως, προξενικό προσωπικό απολαμβάνει περιορισμένα προνόμια και ασυλίες από τη Σύμβαση της Βιέννης για τα Προξενικά Θέματα, αλλά οι αρχές του κράτους υποδοχής μπορούν να ξεκινήσουν έρευνες και να διώξουν οποιοδήποτε από τα μέλη του προσωπικού εάν διαπράξουν εγκλήματα εντός ή εκτός του προξενείου, σύμφωνα με το άρθρο 43 της σύμβασης.
πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube