Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Συμφωνία Κατάρ-Λιβύης για θέματα ασφάλειας στην σκιά των Τριμερών

Δημοσιεύτηκε στις

Δρ Λάμπρος Γ. Καούλλας

Ακόμα ένας «κρίκος» στη διαμόρφωση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή. Το Κατάρ υπέγραψε νέα συμφωνία ασφαλείας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης στη σκιά της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ Lavrov σε Ελλάδα-Τουρκία και των Τριμερών με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Συμφωνία ασφαλείας υπέγραψαν το Κατάρ και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης χθες, 26 Οκτωβρίου 2020. Τη συμφωνία καταδίκασε ο Στρατάρχης Khalifa Haftar, που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία αντιπαλεύονται το Κατάρ στην περιοχή του Κόλπου.

Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Fayez al-Sarraj της Λιβύης βρέθηκε στη Ντόχα τη Δευτέρα για επίσημη συνάντηση με την κυβέρνηση και τον Εμίρη Tamim bin Hamad Al-Thani.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «The Peninsula» του Κατάρ, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani συναντήθηκαν με τον ΥΠΕΞ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Mohamed Al-Taher Siala και τον ΥΠΕΣ Fathi Ali Bashagha.

Μνημόνιο Συναντίληψης για την ασφάλεια

Χθεσινά ανακοινωθέντα του «Qatar News Agency» αναφέρουν στη συνάντηση εξετάστηκε η διμερής συνεργασία και οι τρόποι βελτίωσης σε διάφορα πεδία. Το Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding) εστιάζει «στους τομείς της συνεργασίας για την ασφάλειας μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών των δύο χωρών με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας».

Οι Καταρινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την στήριξη τους στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης και κάλεσαν όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Σκιράτ, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου. Υπογράμμισαν επίσης την στήριξή τους στην κυριαρχία, την ενότητα και την σταθερότητα της Λιβύης.

Ωστόσο, δεν έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής πολλές λεπτομέρειες για το είδος της συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων, που είναι επιφορτισμένα με την τήρηση της δημόσιας τάξης και προΐστανται πολιτικά των Σωμάτων Ασφαλείας της κάθε χώρας.

Σε ανταπόκριση της Zehra Nur Duz στο κρατικό πρακτορείο «Anadolu» (26/10/2020) της Τουρκίας αναφέρει πως στα πλαίσια της τριετούς συμφωνίας τους «αναμένεται πως οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους, ιδιαίτερα στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος». Το επίσης κρατικό «TRT News» γράφει σήμερα πως εκπρόσωπος του Haftar εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης της συμφωνίας.

Πέραν της πρακτικής αξίας, η συμφωνία έχει και συμβολική αξία, καθώς τα Σώματα Ασφαλείας αποτελούν στυλοβάτη της κυριαρχίας ενός κράτους. Μια τέτοια συμφωνία λειτουργεί ενισχυτικά για την ΚΕΣ της Λιβύης.

Υπογραφή εκεχειρίας στη Λιβύη

Η συμφωνία έρχεται αφού οι δύο αντίπαλες παρατάξεις στη Λιβύη υπέγραψαν «μόνιμη» συμφωνία εκεχειρίας την περασμένη Παρασκευή στη Γενεύη. Χθες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Mike Pompeo χαρακτήρισε αυτή τη συμφωνία «ένα γενναίο βήμα» και κάλεσε για την αποχώρηση των ξένων μαχητών σε 90 μέρες, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Τον Στρατάρχη Khalifa Haftar και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό στήριζαν μεταξύ άλλων η Ρωσία, τα ΗΑΕ, η Γαλλία και η Αίγυπτος και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπό τον Fayez al-Sarraj στήριξαν η Τουρκία και το Κατάρ. Αρμενική πηγή ανέφερε τη προηγούμενη βδομάδα πως τέτοιοι μαχητές, κυρίως Σύροι και Τουρκομάνοι, που χρησιμοποιήθηκαν ήδη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενδέχεται να διοχετευθούν στα ελλαδικά σύνορα στη Θράκη.

Στη σκιά των Τριμερών Ελλάδας-Κύπρου

Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί ένα ακόμη «κρίκο» στην αλυσίδα γεγονότων που διαμορφώνουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες.

Μόλις χθες ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Sergey Lavrov βρισκόταν στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη, όπου ο Ελλαδίτης ομόλογός του Νίκος Δένδιας του ανέφερε πως η Τουρκία έχει γίνει «ταξιδιωτικό γραφείο τζιχαντιστών», εννοώντας βεβαίως και τη Λιβύη. Σήμερα, ο Lavrov επισκέφθηκε την Τουρκία και συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ Mevlüt Çavuşoğlu όπου συζήτησαν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Συρία και την Λιβύη.

Προχθές, έγινε η 8η Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στη Λευκωσία σε ανώτατο επίπεδο, όπου ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Στρατηγός Abdel Fattah al-Sisi έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Σήμερα, διεξήχθη η Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Αθήνα με στόχο την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Το τελευταίο παραβιάστηκε κατάφορα με το πρόσφατο παράνομο «μνημόνιο συναντίληψης» μεταξύ Τουρκίας και της ΚΕΣ της Λιβύης.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τον Ισραηλινό ομόλογό του για τον ρόλο του στην προώθηση του κοινού οράματος στην περιοχή, μέσω και της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Σουδάν, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν. Τις συμφωνίες χαιρέτισε και ο Ελλαδίτης ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε επίσης λόγο «για στενούς δεσμούς και κοινές αξίες» που διέπουν τις τρεις χώρες και υπογράμμισε τις ευκαιρίες σταθερότητας που παρουσιάζονται για τον Ελληνισμό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τουρκία-Κατάρ-ΗΑΕ & Αμμόχωστος

Στο θέμα της Λιβύης, Τουρκία και Κατάρ βρίσκονται στην ίδια πλευρά, στηρίζοντας την κυβέρνηση ΚΕΣ. Η Τουρκία διατηρεί στρατιωτική βάση στη Ντόχα και στην Μογκαντίσου της Σομαλίας, κάτι που ενοχλεί σφόδρα τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.

Μόλις πρόσφατα, στις 7 Οκτωβρίου 2020, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan επισκέφθηκε την Ντόχα. Τα ΗΑΕ κατηγορούν τον κ. Erdoğan για αποικιοκρατικές αυταπάτες λόγω της στήριξης σε ισλαμιστικές ομάδες και της διαμόρφωσης ενός εχθρικού άξονα με το Κατάρ και την Μουσουλμανική Αδελφότητα, με στόχο το χάος στον αραβικό κόσμο, έγραφαν χθες οι «Financial Times».

Να σημειωθεί πως σχετικά με την Κύπρο, οι πρόσφατες αποκαλύψεις σκανδαλώδους συμπεριφοράς έγιναν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Al Jazeera» που είναι κρατικό και χρηματοδοτείται από τη μοναρχία Κατάρ. Έκθεση του αμερικανικού «Foundation for Defense of Democracies» τον Μάρτιο του 2020 αναφέρει πως η κάλυψη του πρακτορείου είναι προσαρμοσμένη με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης του Κατάρ, που ενεργεί όλο και περισσότερο σε συντονισμό με την Άγκυρα για τη προώθηση των κοινών τους συμφερόντων.

Η δημοσίευση των βίντεο επεσκίασε το παράνομο «άνοιγμα» του παραλιακού μετώπου της κατεχόμενης Αμμοχώστου, μετριάζοντας επικοινωνιακά την διεθνή κατακραυγή κατά της Τουρκίας για την παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την εξάρθρωση των λεγόμενων Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Denktaş του 1979.

Ταυτόχρονα, έθεσε τέρμα στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, από το οποίο ωφελήθηκαν και μέλη της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ.

Σημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα συμβολικό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ.

Αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, η χώρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.

«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Τον Μάρτιο, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και ως εκ τούτου έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στον κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο κατά της τρομοκρατίας.

Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές.

Προσέγγιση Κρεμλίνου – Καμπούλ

Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία.

Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στη συνέχεια, στα τέλη του 2024, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν μια οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απαγορεύονται επομένως στη χώρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.

Πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν πολέμησαν στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Reuters: Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ φέτος

Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της στρατιωτικής συμμαχίας και δέχεται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσει τις δαπάνες της.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ (ΑΕΠ) φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι σε κοινοβουλευτική ακρόαση την Πέμπτη.

Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της στρατιωτικής συμμαχίας και δέχεται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσει τις δαπάνες της.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της ανάγκης να αυξηθούν αυτές οι δαπάνες τα επόμενα χρόνια», είπε ο Τζορτζέτι, απευθυνόμενος στους νομοθέτες σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ιταλίας.

Πρακτικά, η επίτευξη του στόχου του 2% θα απαιτούσε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η Ιταλία θέλει να προσαρμόσει τα λογιστικά της κριτήρια για να τα ευθυγραμμίσει με τους κανόνες του ΝΑΤΟ και να καταγράψει ως στοιχεία αμυντικών δαπανών που προηγουμένως αποκλείονταν, είπε ο Τζορτζέτι.

Αυτά περιλαμβάνουν χρήματα που δαπανώνται για ορισμένες μη στρατιωτικές τεχνολογίες καθώς και συντάξεις που καταβάλλονται σε συνταξιούχους στρατιώτες.

Πίεση Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες έως και το 5% του ΑΕΠ, κάτι που ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκίντο Κροσέτο δήλωσε αυτή την εβδομάδα «αδιανόητο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια, χωρίς πειθαρχικά μέτρα που κανονικά ξεκινούν όταν το δημόσιο έλλειμμα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ.

Αλλά η υπερχρεωμένη Ιταλία δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτό το περιθώριο προς το παρόν, είπε ο Τζορτζέτι.

Οι προβλέψεις την ιταλική οικονομία

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, που επίσης καταθέτει στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, είπε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν εν μέρει μέσω επιπλέον δανεισμού και εν μέρει μέσω άλλων οικονομιών στον προϋπολογισμό και αυξήσεις φόρων.

Στους τελευταίους οικονομικούς στόχους που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διατηρήσει υπό έλεγχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ακόμη και όταν μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για φέτος και το επόμενο, εν μέσω αβεβαιότητας για τους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού της Ιταλίας UPB προέβλεψε την Πέμπτη ότι οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες και να οδηγήσουν σε 68.000 λιγότερες θέσεις εργασίας. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.

Ένα σημαντικό μέρος της αύξησης του ΑΕΠ της Ιταλίας εξαρτάται από δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ για την πανδημία COVID-19, αλλά η Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε για καθυστερήσεις και πιθανούς χαμένους στόχους στην επένδυση των μετρητών, τα οποία υποτίθεται ότι θα διατεθούν έως το 2026.

Η κυβέρνηση είχε δαπανήσει περίπου 66 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Μάρτιο, περίπου το 34% των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΕ, και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Το δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπει δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ για τον COVID-19 σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, 80 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος και 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2027.

«Είναι αναπόφευκτο ότι η λογιστική ενός μέρους των δαπανών θα πρέπει να πάει πέρα ​​από το 2026», είπε ο Τζορτζέτι.

Πηγή: Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τελεσίγραφο από Ρωσία! Επίθεση με Taurus θα σημαίνει άμεση συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο με την Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οποιοδήποτε πλήγμα σε ρωσικούς στόχους με γερμανικούς πυραύλους Taurus θα θεωρηθεί ως «άμεση συμμετοχή» της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα η Μόσχα, καθώς το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Ένα πλήγμα με αυτούς τους πυραύλους εναντίον ρωσικών εγκαταστάσεων (…) θα θεωρηθεί ως άμεση συμμετοχή της Γερμανίας σε εχθροπραξίες στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σε αντίθετη γραμμή από τον Σολτς

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε σε συνέντευξη του την Κυριακή υπέρ της παράδοσης του πυραυλικού συστήματος Taurus στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, «αλλά σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους». Ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνιόταν διαρκώς να προμηθεύσει το Κίεβο με αυτό το πυραυλικό σύστημα.

Το Κρεμλίνο είχε ήδη καταγγείλει τη Δευτέρα τον κίνδυνο «κλιμάκωσης» εάν το Βερολίνο προχωρήσει με την κίνηση αυτή.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η εκτόξευση αυτών των πυραύλων είναι αδύνατη χωρίς την άμεση βοήθεια της Bundeswehr (γερμανικές ένοπλες δυνάμεις).

Η Ρωσία είχε στο παρελθόν απειλήσει τη Δύση όταν ΗΠΑ και Βρετανία προμήθευσαν το Κίεβο με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.

Αφού το Κίεβο χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα εναντίον ρωσικού εδάφους, η Μόσχα απάντησε εκτοξεύοντας τον πειραματικό υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik (Ορέσνικ – «φουντουκιά» στα ρωσικά) εναντίον ενός μεγάλου ουκρανικού στρατιωτικού εργοστασίου.

Η Ρωσία έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει ξανά αυτό τον πύραυλο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Με αρνητές στράτευσης και φοβικά σύνδρομα δεν σώζεται η Ελλάδα!

Σε μια συνέντευξη-σεισμό στον Ραφαήλ Καλυβιώτη, ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης δε μάσησε τα λόγια του, σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα...

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Ξέρετε τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Νετανιάχου;

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στο Thessalia Tv

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Οι Ισραηλινοί νιώθουν ότι ο Τραμπ τους… άδειασε!

Παρέμβαση του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Διεθνή5 ώρες πριν

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών...

Διεθνή5 ώρες πριν

Reuters: Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ φέτος

Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα...

Δημοφιλή