Weather Icon

Stratfor : Τα F-16 και οι φιλοδοξίες της Τουρκίας στο Νότιο Καύκασο

Stratfor : Τα F-16 και οι φιλοδοξίες της Τουρκίας στο Νότιο Καύκασο

Οι συγκρούσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο πιθανότατα έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να βοηθήσει στην προετοιμασία μιας αζέρικης επίθεσης. Η αμφισβήτηση της ρωσικής κυριαρχίας στην περιοχή και τα επόμενα βήματα.

Η επιβεβαίωση πως τουρκικά μαχητικά F-16 επιχείρησαν από το Αζερμπαϊτζάν εν μέσω της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δείχνει την προσήλωση της Τουρκίας στην αμφισβήτηση της ρωσικής ηγεμονίας στο Νότιο Καύκασο.

Δορυφορικές εικόνες που δημοσιοποίησαν οι New York Times έδειξαν τουρκικά F-16 στην αεροπορική βάση Γκαντζά στις 3 Οκτωβρίου, τέσσερις μόλις ημέρες αφότου η Αρμενία ισχυρίστηκε πως F-16 κατέρριψαν ένα από τα δικά της μαχητικά αεροσκάφη Su-25, κατά τη διάρκεια αποστολής στην πρώτη γραμμή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η παρουσία του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους δεν αποδεικνύει την εμπλοκή του στην κατάρριψη του αεροσκάφους, όμως δείχνει άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας, η οποία ξεπερνά την ήδη εδραιωμένη στήριξη, όπως η αποστολή Σύρων μαχητών και στρατιωτικού εξοπλισμού στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Η αποφασιστικότητα της Άγκυρας να στηρίξει την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο ελεγχόμενο από την Αρμενία Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί άμεση πρόκληση για τη θέση της Μόσχας στο Νότιο Καύκασο. Μέχρι τώρα, η Ρωσία έχει επιδιώξει να διαχειριστεί τις εντάσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο εμπλοκής εξωτερικών δυνάμεων.

Οι συγκρούσεις του Ιουλίου μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν πιθανότατα έδωσαν την ευκαιρία και την κάλυψη στην Τουρκία να βοηθήσει στην προετοιμασία μιας αζέρικης επίθεσης, που θα στηρίζει τις πιο μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της Τουρκίας στο Νότιο Καύκασο.

Η Τουρκία από καιρό προσπαθούσε να αυξήσει την επιρροή της στο Αζερμπαϊτζάν, για να δώσει ώθηση στο αποτύπωμά της στο Νότιο Καύκασο, μια περιοχή όπου οι τουρκικές και οι ρωσικές φιλοδοξίες βρίσκονται σε ανταγωνισμό. Οι μεγαλύτερες εντάσεις με την Αρμενία πιθανότατα έκαναν το Αζερμπαϊτζάν πιο πρόθυμο να δεχθεί μεγαλύτερη τουρκική στήριξη και ως εκ τούτου πιο πρόθυμο να αμφισβητήσει τον έλεγχο της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η συνεχιζόμενη αυξημένη δραστηριότητα στη γραμμή επαφής που διαχωρίζει τις δυνάμεις της Αρμενίας από αυτές του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να βοήθησαν στην απόκρυψη των προετοιμασιών για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου.

Τέσσερις ημέρες συγκρούσεων στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν που ξεκίνησαν στις 12 Ιουλίου, που εκείνο το χρονικό διάστημα ήταν η μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών από τις μάχες του 2016 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πυροδότησαν μια στενή αλληλεπίδραση μεταξύ του τουρκικού και του αζέρικου στρατού.

για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube