REAL TIME |

Weather Icon

Στον δρόμο των προκλήσεων η Τουρκία: Με εμπρηστικές ενέργειες και δηλώσεις τορπιλίζει τον διάλογο πριν καν αρχίσει – Οργή για τα Βαρώσια

Στον δρόμο των προκλήσεων η Τουρκία: Με εμπρηστικές ενέργειες και δηλώσεις τορπιλίζει τον διάλογο πριν καν αρχίσει – Οργή για τα Βαρώσια

Στο δρόμο των προκλήσεων μπήκε εκ νέου η Τουρκία, που για ακόμη μία ημέρα ξεδίπλωσε την επιθετικότητα και τη μαξιμαλιστική ρητορική της σε όλα τα επίπεδα. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει  αρνητικές εντυπώσεις και την δριμεία κριτική που δέχεται για το παράνομο άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων στην Κύπρο – προεκλογικό δωράκι προς τον εκλεκτό του Ερντογάν, Τατάρ– η Τουρκία ξαναζεσταίνει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Ωστόσο η στάση της Άγκυρας, όπως διατυπώθηκε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Μπρατισλάβα, τορπιλίζει εν τη γενέσει του, τον όποιο διάλογο.

Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλητικές του δηλώσεις, βάζει εκ νέου στο στόχαστρο τη χώρα μας, ενώ η Άγκυρα με εμπρηστικές NAVTEX προαναγγέλλει ασκήσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Τι έγινε στη Μπρατισλάβα

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα, βρέθηκαν οι κ.κ. Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά την τοποθέτησή του στο φόρουμ, παρουσίασε τρεις χάρτες:  Ο πρώτος ήταν ο χάρτης της Σεβίλλης. Ο δεύτερος έφερε την ελληνική και τουρκική σημαία και παρουσίασε τις «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας όπως τις χαρακτήρισε. Ο τρίτος ήταν ο χάρτης του Καστελόριζου για το οποίο επανέλαβε τη γνωστή τουρκική θέση ότι ένα νησί μόλις 2 χλμ από τις ακτές της Τουρκίας διεκδικεί 40.000 τετραγωνικά υφαλοκρηπίδα. Για το ότι δεν προχώρησαν μέχρι τώρα οι διερευνητικές επαφές ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα διότι υπέγραψε την συμφωνία με την Αίγυπτο για κοινή ΑΟΖ, όταν η χώρα μας άσκησε ένα νόμιμο δικαίωμα της με μία νόμιμη κυβέρνηση άλλης χώρας.

Λίγη ώρα αργότερα, πραγματοποιήθηκε το τετ α τετ με τον Νίκο Δένδια. Κατά πληροφορίες η συνάντηση διήρκησε περίπου 20 λεπτά και οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στην ανάγκη να οριστεί μία ημερομηνία για την έναρξη του νέου γύρου διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για συγκεκριμένη ημερομηνία. Όπως έγραψε το Newpost, είναι θέμα λίγων ημερών η ανακοίνωση του ακριβούς χρόνου έναρξης των επαφών. Αλλά εκ των πραγμάτων και με δεδομένες τις προκλήσεις της γείτονος, ο πήχης των προσδοκιών μπαίνει πολύ χαμηλά.

Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι λίγο πριν λάβουν όλα αυτά χώρα στη Μπρατισλάβα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήκωσε και πάλι τους τόνους κατά της χώρας μας, διαμηνύοντας πως  δεν θα κάνει βήμα πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο:

«Στην υπόθεση του Αιγαίου και της Μεσογείου, δεν θα υποχωρήσουμε με τίποτα. Η Ελλάδα ενοχλείται από τη δυναμική παρουσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνει μονομερείς ενέργειες και προκλητικά βήματα εναντίον της Τουρκίας. Μαζί με τη Γαλλία, του Ελληνοκύπριους, τώρα μπλέκουν και την Αρμενία, κάνουν προκλητικές ενέργειες. Δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο στα ζητήματα αυτά, δεν θα δεχτούμε καμία λύση που θα αγνοεί τους Τουρκοκύπριους στην Ανατολική Μεσόγειο και θα φέρνουμε τα θέματά μας πάντα σε επίπεδο συζήτησης. Όσοι είδαν την αποφασιστηκότητά μας στην Αν. Μεσόγειο κατάλαβαν ότι με κενές απειλές και εκβιασμούς δεν θα υποχωρήσουμε και μας άκουσαν και κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για διάλογο θέλουμε τη δίκαιη κατανομή των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Προκλητικές NAVTEX

Εκτός από τις λεκτικές ακρότητες στις οποίες επιδόθηκαν οι Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου, η Τούρκοι φρόντισαν να επανέλθουν και στις στρατιωτικές επιθετικές ενέργειες: Ειδικότερα εξέδωσαν Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δεύτερη Navtexασκήσεις θα πραγματοποιηθούν και στη θαλάσσια περιοχή, ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Η πρώτη τουρκική ναυτική οδηγία ξεκινά από τις 26 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει άλλες δύο ημέρες. Σύμφωνα με τον χάρτη με τις συντεταγμένες που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης το βράδυ της Τετάρτης, η θαλάσσια περιοχή βρίσκεται  ανάμεσα από τα νησιά της Σκύρου, των Ψαρών, της Εύβοιας και της Χίου.

Το προεκλογικό δώρο στον Τουρκοκύπριο εκλεκτό του Ερντογάν

Επιπρόσθετα, την Πέμπτη, η Τουρκία υλοποίησε ακόμη μια απειλή της. Άνοιξε το παραλιακό μέτωπο στα Βαρώσια της Αμμοχώστου, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 (1984) και 789 (1992). Παρότι πρόκειται για εμφανές προεκλογικό δώρο στον εκλεκτό του Ερντογάν Ερσίν Τατάρ ενόψει των εκλογών στα κατεχόμενα την ερχόμενη Κυριακή, δεν παύει να είναι μια εξόχως προκλητική ενέργεια που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και σίγουρα θα προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Παρότι η «φιέστα» για το άνοιγμα δεν πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη όπως είχε προγραμματιστεί, ωστόσο ο Τατάρ βρέθηκε στο σημείο, όπως επίσης και στελέχη του κόμματός του.

Η θέση της Αθήνας

Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή και προβληματισμό το νέο γύρο τουρκικής προκλητικότητας. Διαμηνύει πως δεν θα ανεχθεί προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και ετοιμάζεται να θέσει το ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, όπως προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση: «Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά υπό το φως των νεότερων ανησυχητικών εξελίξεων που αφορούν τα Βαρώσια, και επανέλαβαν ότι ο πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει απαραίτητος. Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να προβεί στα απαραίτητα βήματα ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή, και να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ. Αμφότεροι προσβλέπουν στις προσεχείς συζητήσεις στο επίπεδο των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.»

Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος τόνισε πως η Τουρκία έχει μετατραπεί σε αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Δένδιας εξήγησε στον σλοβάκο ομόλογό του του την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέλυσε με λεπτομέρεια την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή και τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Επίσης, τον ενημέρωσε για το θέμα των Βαρωσίων, όπου η τουρκική συμπεριφορά είναι εντελώς αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως διαμήνυσε.

Παράλληλα, συζήτησαν για τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και για το πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι, με τον Νίκο Δένδια να επισημαίνει πως η Τουρκία είναι ένα σημαντικό στοιχείο που είναι πάντοτε παρόν στις κρίσεις της περιοχής μας. Η Τουρκία έχει εισβάλλει στη Συρία, στο Ιράκ, έχει στείλει τζιχαντιστές στη Λιβύη και τώρα είναι επίσης παρούσα στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube