REAL TIME |

Weather Icon
Αιγαίο , Εθνική Άμυνα , Τουρκία 21 Οκτωβρίου 2020

Στο «κόκκινο» η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Μετά το Καστελόριζο στο «στόχαστρο» του Ερντογάν Ρόδος, Κάρπαθος, Κρήτη – «Θερμό» επεισόδιο επιδιώκει η Άγκυρα

Στο «κόκκινο» η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Μετά το Καστελόριζο στο «στόχαστρο» του Ερντογάν Ρόδος, Κάρπαθος, Κρήτη – «Θερμό» επεισόδιο επιδιώκει η Άγκυρα

Το «εξαπτέρυγο» του Ταγίπ Ερντογάν, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak έσπευσε ήδη να δώσει το στίγμα για τις επόμενες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας. Με ξεκάθαρη πλέον προσπάθεια όχι απλά να δοκιμάσει στα όρια τις αντοχές της Αθήνας-όπως κάνει άλλωστε τα τελευταία 24ωρα γύρω από το Καστελόριζο-το φερέφωνο του Τούρκου προέδρου προαναγγέλλει συνέχιση των προκλητικών ερευνών νότια του Καστελόριζου αλλά και ανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης.

Η Άγκυρα φαίνεται ότι αυτό που δεν κατάφερε να πετύχει στο Καστελόριζο, δηλαδή να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενδεχομένως να επιχειρήσει να το πετύχει αμφισβητώντας ευθέως το Ελληνο-Αιγυπτιακό μνημόνιο με έρευνες δυτικά του 28ου Μεσημβρινού στην περιοχή που έχει ήδη οριοθετηθεί από την Αθήνα ως Ελληνική ΑΟΖ στην πρόσφατη συμφωνία με το Κάιρο.

Εκεί όπως εκτιμάται θα είναι τα επιπλέον 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τα οποία αναφέρει η Yeni Safak ότι θα ερευνηθούν από το Oruc Reis το ερχόμενο διάστημα. Έτσι πλέον έπειτα και από την εξαγγελία του Τούρκου υπουργού ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ για γεώτρηση από το Yavuz νότια του Καστελόριζου, εάν προκύψουν ενδείξεις ύπαρξης υδρογονανθράκων. γίνεται σαφές ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

Και εάν η Αθήνα έως τώρα επέδειξε τεράστια ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ακόμα και όταν το Oruc Reis προσέγγισε το σύμπλεγμα του Καστελόριζου σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων, κίνηση αμφισβήτησης από την Άγκυρα της οριοθετημένης πλέον Ελληνικής ΑΟΖ, βάζει «φωτιά» στην περιοχή με την Αθήνα να είναι υποχρεωμένη να αλλάξει στάση.

Το πρωί της Ττίτης ο Ελληνικός και ο Τουρκικός στόλος βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής νότια του Καστελόριζου τη στιγμή που το Oruc Reis έπλεε κοντά από το ακριτικό σύμπλεγμα μέσα σε κλοιό προστασίας από τα Τουρκικά πολεμικά πλοία. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με αιχμή του δόρατος τα πλοία του Στόλου αλλά και δυνάμεις πάνω από Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής. Και δεν ήταν μόνο οι φρεγάτες και οι πυραυλάκατοι που έστησαν ένα πλωτό «τείχος» μπροστα από τα νησιά μας. Ήταν τα Ελληνικά υποβρύχια που είχαν στοχοποιήσει ήδη τα Τουρκικά πλοία, την ώρα που τα δικά τους υποβρύχια ζούσαν και πάλι εφιαλτικές στιγμές αφού τα «βομβάρδιζαν» τα Ελληνικά σόναρ πλοίων και ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων.Αλλά και δυνάμεις ανορθόδοξου πολέμου πάνω σε πλωτά γύρω από τα Ελληνικά νησιά.

Σε συνεχείς συσκέψεις ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί των επιτελείων εκτιμούν την κατάσταση και αναπροσαρμόζουν συνεχώς τα σχέδια αντίδρασης. Ο «πρασινοσκούφης» Αρχηγός έχει ζητήσει η εγρήγορση να ενταθεί παρά το γεγονός ότι η Αθήνα παίζει δυνατά το χαρτί της διπλωματίας. Ο απρόβλεπτος Ερντογάν δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού αφού κανένας δεν μπορεί πλέον να προβλέψει την επόμενη κίνηση της Άγκυρας με ξεκάθαρη πλέον τη διάθεση να επιδιώξει με κάθε τρόπο Ελληνική αντίδραση.

Και δεν είναι μόνο η «καυτή» γύρω από το Καστελόριζο περιοχή στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά κάθε γωνιά των συνόρων από τον Έβρο έως το Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ακόμα και ένα τυχαίο περιστατικό έρευνας και διάσωσης μπορεί να αποτελέσει τη «σπίθα» πρόκλησης επεισοδίου κάτι που γνωρίζουν καλά στο Ελληνικό επιτελείο.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube