Weather Icon
Βαλκάνια , Βουλγαρία , Ρουμανία 5 Οκτωβρίου 2020

Ρουμανία, Βουλγαρία και Βαλκάνια; Είναι το ίδιο, ή έχουν τεράστιες διαφορές;

Ρουμανία, Βουλγαρία και Βαλκάνια; Είναι το ίδιο, ή έχουν τεράστιες διαφορές;

Όταν οι πάσης φύσεως μη γνωρίζοντες και ιδεολογικά φορτισμένοι θέλουν να υποβαθμίσουν τις χώρες γύρω από την Ελλάδα, τις βάζουν όλες στο ίδιο τσουβάλι…

«Τα Βαλκάνια», «σαν την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία» είναι μερικές από τις εκφράσεις τους. Συχνά συνεπικουρούνται και από πάσης φύσεως ανθρώπους που έφυγαν από τις χώρες τους πριν πολλά χρόνια, δεν έχουν καμία επαφή με τη σημερινή πραγματικότητα εκεί και νομίζουν πως αν μιλήσουν και αυτοί άσχημα για τη χώρα καταγωγής τους, θα γίνουν πιο αρεστοί στους Έλληνες στον περίγυρό τους.

Είναι όμως όλες αυτές οι χώρες το ίδιο; Μήπως στην ουσία κάποια από αυτές έχει ξεφύγει από τον σωρό; Για να δούμε τα δεδομένα, όσο πιο αντικειμενικά γίνεται…

1. Το μεγαλύτερο ΑΕΠ: Ρουμανία, πάνω από την Ελλάδα και όλους τους άλλους

Μπορεί το 2004 που πήγα στη Ρουμανία να είχε περίπου το ¼ του Ελληνικού ΑΕΠ, μπορεί μόλις το 2014 να είχε ΑΕΠ κατά 30% μικρότερο, όμως το 2019 έκλεισε με ΑΕΠ περίπου 20% μεγαλύτερο, σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες ανόδους στην Ευρώπη. Η Ρουμανία όμως δεν πέρασε απλά την Ελλάδα σαν σταματημένη, αλλά έχει ξεφύγει εντελώς και από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Ο νομός Ilfov (όπου ανήκει το Βουκουρέστι) έχει ΑΕΠ μεγαλύτερο από αυτό της… Βουλγαρίας! Χώρες όπως η Σερβία, η Αλβανία, τα Σκόπια κλπ έχουν ΑΕΠ ίσο με αυτό 3 – 4 συνοικιών του Βουκουρεστίου. Για να μιλήσουμε για όλη τη χώρα, ούτε λόγος, η Ρουμανία έχει περίπου 3,5 φορές το ΑΕΠ της Βουλγαρίας, περίπου 10 φορές το ΑΕΠ άλλων γειτονικών χωρών κλπ.

Και η πρόοδος δεν είναι μόνο στους αριθμούς, αλλά κυρίως τη βλέπεις στη ζωή των ανθρώπων…

2. Αγοραστική δύναμη: Ρουμανία, πέρασε την Ελλάδα, με το κυάλι την βλέπουν οι άλλες χώρες

Μπορεί το ΑΕΠ της Ρουμανίας να είναι περίπου 20% μεγαλύτερο του ελληνικού, όμως η αγοραστική δύναμη των κατοίκων της είναι πολύ μεγαλύτερη, περίπου 70% παραπάνω. Και ναι μεν ο πληθυσμός της Ρουμανίας είναι διπλάσιος του Ελληνικού, όμως περίπου το 80% του εισοδήματος μοιράζεται στον μισό πληθυσμό, στους «Ευρωπαίους» των μεγάλων πόλεων. Οι «Βαλκάνιοι» των μικρών χωριών είναι ακόμη πολύ πίσω.

(Δηλαδή αν η Ελλάδα έχει αγοραστική δύναμη 100 και η Ρουμανία 170, στη Ρουμανία οι 136 μονάδες μοιράζονται στον μισό πληθυσμό, που είναι ίσος με τον ελληνικό).

Έτσι οι μεγάλες πόλεις είναι μπροστά από την Ελλάδα, ενώ τα χωριά είναι πίσω από τα αντίστοιχα δικά μας. Το Βουκουρέστι είναι περίπου στο +40% από την Αθήνα, το Cluj έχει περάσει τη Θεσσαλονίκη, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις άλλες μεγάλες ρουμανικές πόλεις. Δεκαπέντε – εικόσι χρόνια μπροστά σε αγοραστική δύναμη βρίσκεται η Ρουμανία και από τις άλλες χώρες της περιοχής.

(Ας μη μιλήσουμε για αριθμό αυτοκινήτων και μέση αξία τους τα τελευταία 5 χρόνια… για αγορές ακινήτων, για αριθμό διακοπών / χρόνο, για μέση απόδειξη στο σούπερ μάρκετ και πολλούς άλλους δείκτες).

για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube