Weather Icon

Reuters: Η Τουρκία αναπτύσσει Σύρους μαχητές στο Αζερμπαϊτζάν

Reuters: Η Τουρκία αναπτύσσει Σύρους μαχητές στο Αζερμπαϊτζάν

Κωνσταντινούπολη-Η Τουρκία στέλνει Σύρους αντάρτες μαχητές για υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, εν όψη τη κλιμακούμενης ένοπλης σύρραξης με την γειτονική Αρμενία, ανέφεραν δύο Σύροι μαχητές, προσθέτοντας πως η Άγκυρα υποστηρίζει τους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής.

Οι συγκρούσεις στο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι οι βαρύτερες από το 2016, με αναφορές για δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Ο πρεσβευτής της Αρμενίας στη Μόσχα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία έστειλε περίπου 4.000 μαχητές από τη βόρεια Συρία στο Αζερμπαϊτζάν. Τον ισχυρισμό αρνήθηκε ένας βοηθός του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, ο Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Η Αρμενία ανέφερε επίσης ότι Τούρκοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες μάχονται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ορεινή αποσχισθείσα περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, η οποία διοικείται από Αρμένιους υπηκόους. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία παρείχε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πολεμικά μαχητικά.

Το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε τις αναφορές. Η Τουρκία δεν πήρε θέση αμέσως, αν και ανώτεροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει όλο και περισσότερο κάμπτει τον στρατιωτικό μυ της Τουρκίας στο εξωτερικό, έχουν υποσχεθεί στήριξη στο Μπακού.

Οι δύο Σύροι μαχητές ανέφεραν πως την ανάπτυξη Συριακών ανταρτών από το Ιντλίμπ προς το Αζερμπαϊτζάν την έχει αναλάβει η Άγκυρα.

Αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος. Το Reuters δεν ήταν δυνατό να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους λογαριασμούς τους.

“Δεν ήθελα να πάω, αλλά δεν έχω χρήματα. Η ζωή είναι πολύ σκληρή και φτωχή”, δήλωσε ένας μαχητής που είχε πολεμήσει στη Συρία για την Ahrar al-Sham, μια ομάδα την οποία έχει υποστηρίξει η Τουρκία.

1.500 δολάρια το μήνα

Και οι δύο άνδρες δήλωσαν ότι τους είχαν πει οι διοικητές της συριακής ταξιαρχίας ότι θα κερδίζουν περίπου 1.500 δολάρια το μήνα – ένας μεγάλος μισθός για τη Συρία, όπου η οικονομία και το νόμισμα έχουν καταρρεύσει.

Ο μαχητής ανέφερε ότι είχε κανονίσει την αποστολή του με έναν αξιωματούχο του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) στο Αφρίν, περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας που κατασχέθηκε από την Τουρκία και τους Σύρους αντάρτες συμμάχους της πριν από δύο χρόνια.

Οι Σύριοι επρόκειτο να αναπτυχθούν στο Αζερμπαϊτζάν. Άλλοι αντάρτες, οι οποίοι αρνήθηκαν επίσης να κατονομαστούν, έδωσαν αριθμούς μεταξύ 700 και 1.000.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι μίλησαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, είπαν ότι αναμένεται να αποσταλούν στις 25 Σεπτεμβρίου, για να φυλάνε εγκαταστάσεις και όχι για να πολεμήσουν. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει μαζί τους την Δευτέρα για να επαληθεύσει την τοποθεσία τους.

Ο Χικμάτ Χατζίγιεφ, βοηθός εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου των Αζέρων Ιλχάμ Αλίγιεφ, δήλωσε ότι ήταν “εντελώς ανόητο” να πούμε ότι Σύροι μαχητές έρχονται για να βοηθήσουν τη χώρα του: “Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν περισσότερο από αρκετό προσωπικό και εφεδρικές δυνάμεις”.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει προβλέψει αυξανόμενη δύναμη στο εξωτερικό με εισβολές στη γειτονική Συρία-Ιράκ και στρατιωτική υποστήριξη για τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι επίσης έτοιμη να παράσχει στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο έχει ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, οπου διαχειρίζονται κοινά ενεργειακά προγράμματα.

Ο Μουσταφά Σεζάρι, ανώτερος Σύρος επαναστάτης, δεν επιβεβαίωσε την ανάπτυξη μαχητών στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν η “μόνη ελπίδα” που απομένει για τους αντιπάλους του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος έχει ανακαταλάβει τα περισσότερα εδάφη που κρατούνται από αντάρτες στη Συρία με τη ρωσική και ιρανική υποστήριξη.

Αντιπαλότητα με την Ρωσία

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ παρευρέθηκε σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στο Αζερμπαϊτζάν τον Αύγουστο, και ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την προηγούμενη εβδομάδα για να κατηγορήσει την Αρμενία, λεγοντας πως επιτέθηκε στη γειτονική χώρα. Η ανησυχία ότι η Τουρκία μπορεί να εμπλακεί περισσότερο στη σύγκρουση βοήθησε να συρθεί το νόμισμά της σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα.

“Η συμμαχία μας με την (Τουρκία) έχει διαφορετικές μορφές και είναι πραγματικά η κοινή μας μοίρα”, ανέφερε. “Δεν αποκλείω καθόλου την Τουρκία να γίνει στρατηγική επιλογή για τους νέους της Συρίας”.

Η Τουρκία έχει ήδη χρησιμοποιήσει Σύρους μαχητές για να βοηθήσει να εμποδίσει μια επίθεση στην πρωτεύουσα της Λιβύης νωρίτερα αυτό το έτος από τον ανατολικό Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από τη Ρωσία.

Η χρήση τους στη Συρία θα δημιουργήσει ένα τρίτο θέατρο για την περιφερειακή αντιπαλότητα της Τουρκίας με τη Μόσχα, η οποία έχει στρατιωτική βάση στην Αρμενία, τη θεωρεί στρατηγικό εταίρο στον Νότιο Καύκασο και την προμηθεύει με όπλα. Δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές για αποστολή Σύρων μαχητών στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά και ότι η σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί μέσω της διπλωματίας.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: reuters

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube