Weather Icon

Πρέσβης της Αρμενίας: “Η συμμαχία Τούρκων-Αζέρων-τρομοκρατών δεν πρόκειται να σταματήσει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ”

Πρέσβης της Αρμενίας: “Η συμμαχία Τούρκων-Αζέρων-τρομοκρατών δεν πρόκειται να σταματήσει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ”

Συνέντευξη στον Κώστα Ράπτη

Σε μία συγκυρία κατά την οποία η ανάφλεξη στον Νότιο Καύκασο, με εμφανή αυτή τη φορά την επιχειρησιακή εμπλοκή και τρίτων μερών, δείχνει να μην χαλιναγωγείται από τις αλλεπάλληλες διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, το Capital.gr αναζήτησε την άποψη της αρμενικής πλευράς, υποβάλλοντας μία σειρά ερωτήματων προς τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Αθήνα κ. Fadey Charchoghlyan, ο οποίος και ανταποκρίθηκε πρόθυμα. Η συζήτηση που ακολουθεί υπενθυμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης στην περιοχή, αλλά και την συνάφεια της εν λόγω σύγκρουσης με ελληνικού ενδιαφέροντος ανησυχίες ασφαλείας.

– Πώς αξιολογεί η Δημοκρατία της Αρμενίας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αρτσάχ και ποιούς τρόπους θα έβλεπε για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης;

Ιστορικά, το Ναγκόρνο Καραμπάχ ή Αρτσάχ υπήρξε ανέκαθεν τμήμα της Αρμενίας. Μόνο κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ως αυτόνομη περιοχή, παραχωρήθηκε από τον Στάλιν για περίπου 70 χρόνια στο Αζερμπαϊτζάν. Ο πρώτος πόλεμος πραγματοποιήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια ακολούθησαν οι διαπραγματεύσεις για περίπου τριάντα χρόνια. 

Η αζερική πλευρά λέει ότι έχει νόμιμο δικαίωμα να απελευθερώσει αυτές τις περιοχές. Τίθεται ερώτημα, να απελευθερώσει από ποιους; Οι διαμένοντες εκεί είναι εκατό τοις εκατό εθνικά Αρμένιοι, που πάντα ζούσαν εκεί. Γιατί πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους; Μόνο και μόνο επειδή το θέλει η αζερική πλευρά; Είναι ένας αγώνας για το σπίτι τους, για τους γονείς τους, για τα παιδιά τους, που ζουν εκεί και που τώρα έχουν γίνει άμεσος στόχος των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των αζερικών πυραύλων.

Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε αυτόν τον μεγάλης κλίμακας πόλεμο – σε αντίθεση με τη σαφή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε το 1994. Πρόκειται για έναν πραγματικό πόλεμο, για τον οποίο έχουν προετοιμαστεί και το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό.

Και σήμερα η συνεχιζόμενη τούρκο-αζερική επιθετικότητα, την οποία αντιμετωπίζουμε, δείχνει τις γενοκτόνες προθέσεις των τελευταίων, αναγκάζοντας τους Αρμένιους να πολεμήσουν ξανά για το σπίτι τους, την οικογένειά τους, τη χιλιετή ιστορία και τα μνημεία τους. Πλέον είμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά πεπεισμένοι ότι η διεθνής αναγνώριση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ είναι ο μοναδικός τρόπος – εγγύηση για την ασφάλεια και τα δικαιώματα των Αρμενίων που ζουν εκεί. Η πολιτική λύση αυτού του ζητήματος είναι σαφής: ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί η πιθανή γενοκτονία και ο βίαιος εκτοπισμός αυτών των ανθρώπων, είναι να αναγνωρισθεί διεθνώς το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση.

– Πώς θα περιγράφατε τον ρόλο της Τουρκίας; Πώς θεμελιώνονται οι κατηγορίες που έχουν ακουστεί από αρμενικής πλευράς για παρουσία τουρκικών μαχητικών, παραβίαση του αρμενικού εναέριου χώρου και μεταφορά ανταρτών από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν;

Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Αζερμπαϊτζάν για να αυξήσει την κυριαρχία της στην περιοχή. Η Άγκυρα όχι μόνο παρέχει στρατιωτική και υλική βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας, αλλά επίσης μεταφέρει τους μουτζαχεντίν από τη Συρία στην πρώτη γραμμή του Καυκάσου, θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη σταθερότητα του Νότιου Καυκάσου.

Συνέβη κάτι χωρίς προηγούμενο. Η Τουρκία άρχισε ανοιχτά και δημόσια να απειλεί την Αρμενία, μεταφέροντας ταυτόχρονα έναν μεγάλο αριθμό τρομοκρατών και μισθοφόρων από τη Συρία στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνειδητοποιώντας ότι μόνες τους οι δυνάμεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν δεν θα είναι αρκετές για να λύσουν το πρόβλημά τους.

Σε αυτήν την κατάσταση, εμείς προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε τους στρατηγικούς μηχανισμούς αποτροπής με τον απλό υπολογισμό, ότι εάν η Τουρκία επιτύχει τους στόχους της στον Νότιο Καύκασο, αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων. Θεωρώντας ότι ως εκ τούτου οι χώρες της περιοχής και εκτός της περιοχής του Νοτίου Καυκάσου, οι οποίες αναπόφευκτα θα γίνουν αντικείμενο αυτής της αποσταθεροποίησης, θα προβούν σε στρατηγικές αποτρεπτικές ενέργειες. Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, καταγράφηκε μια περίεργη περίσταση. Ορισμένες χώρες με δυνατότητα στρατηγικής αποτροπής δεν αξιολόγησαν σωστά την απειλή. Συνέχισαν να βλέπουν το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο της σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Θεωρήσαν στην ουσία ότι έχουμε να κάνουμε με μία φόρμουλα ανταλλαγής εδαφών για την ειρήνη – κάτι που μπορεί να σώσει την κατάσταση.

Πράγματι, ο Αμυντικός Στρατός του Αρτσάχ από τα πρώτα δευτερόλεπτα δίνει μια ηρωική μάχη. Η συμμαχία των Τούρκων-Αζέρων-τρομοκρατών-μισθοφόρων εξαπέλυσε την ισχυρότερη επίθεση κατά του Αρτσάχ: άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα, πύραυλοι, πυροβολικό, στρατιωτικά αεροπλάνα, ελικόπτερα, διάφορα ιπτάμενα αεροσκάφη, τεράστιος αριθμός ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χιλιάδων ειδικών δυνάμεων από την Τουρκία, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από το Πακιστάν, καθώς επίσης και μισθοφόρων και τρομοκρατών από τη Συρία.

Η δήλωση που έγινε στη Μόσχα, καθώς επίσης και η συμμετοχή μας στη συνάντηση της Μόσχας την περασμένη Παρασκευή, είχε ως στόχο την πρόληψη των περαιτέρω απωλειών και προέβλεπε κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, πλήρη ανταλλαγή σορών, αιχμαλώτων πολέμου και κρατουμένων, και επιστροφή στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Συμπροέδρων της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ, με τη λογική να διευθετηθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν. 
Το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν τήρησε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Εξακολουθεί και συνεχίζει τις επιθέσεις του, εμποδίζοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός.

Αυτό σημαίνει ότι το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει πιστά να τηρεί την πολιτική γραμμή που είχε αρχικά ανακοινώσει, θέτοντας ως στόχο της την πλήρη κατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

– Για ποιον λόγο η Δημοκρατία της Αρμενίας δεν έχει αναγνωρίσει το Αρτσάχ; Πρόκειται να μεταβάλλει τη στάση της αυτή;

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ασυνήθιστο. Αυτή τη φορά ο πόλεμος είναι διαφορετικός. Και τι σημαίνει αυτό για τους Αρμένιους σε όλο τον κόσμο; Αυτό θυμίζει τη Γενοκτονία. Οι Αρμένιοι δεν θα το επιτρέψουν. Ποτέ ξανά Γενοκτονία!

Τι σημαίνει αυτό για τους Αρμένιους της Αρμενίας; Το Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν πάντα τμήμα της Αρμενίας. Δεν αναγνωρίσαμε το Ναγκόρνο Καραμπάχ για έναν πολύ απλό λόγο. Θα μπορούσαμε με ευκολία το 1994, μετά τον πρώτο πόλεμο να αναγνωρίσουμε το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όταν οι Αρμένιοι νίκησαν. Ήμασταν ελεύθεροι να το αναγνωρίσουμε και ούτε η Τουρκία ούτε το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσαν να αντιταχθούν. Αλλά καθώς ξεκίνησε η διαπραγματευτική διαδικασία του Μινσκ για την ειρήνη, η αρμενική πλευρά αποφάσισε να μην το αναγνωρίσει μονομερώς, δίνοντας έτσι μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις για μια λύση διαρκείας. Η αναγνώριση θα μπορούσε να περιπλέξει αυτό το ζήτημα.

Αυτή ήταν η προσέγγιση της αρμενικής πλευράς. Ωστόσο, εάν η πίεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συνεχίσει να αυξάνεται και δεν θα υπάρξει προοπτική διαπραγματεύσεων, τότε, φυσικά, η Αρμενία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αναγνωρίσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Μένοντας πιστοί στη λογική μιας ειρηνικής διευθέτησης της διένεξης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, θέλουμε να υπογραμμίσουμε, ότι θα είμαστε ιδιαίτερα εποικοδομητικοί για να καταστήσουμε αποτελεσματικές τις διπλωματικές προσπάθειες. Είναι αδύνατο να κλονίσει κανείς τον Αρμενικό λαό. Είναι αδύνατο να εκφοβίσει κανείς τον Αρμενικό λαό. Είναι αδύνατο να νικήσει τον Αρμενικό λαό. Θα πάμε μέχρι το τέλους. θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος!

– Τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγνωρίζουν την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Αρτσάχ και υποδεικνύουν την επιστροφή της σε αζερικό έλεγχο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα εδάφη πέραν της παλαιάς σοβιετικής περιφέρειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ για την οποία θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Είναι έτοιμη η Αρμενία να στηρίξει μια τέτοια λύση ή ικανοποιείται από το επικίνδυνο, όπως αποδεικνύεται, στάτους κβο;

Με ικανοποίηση πρέπει να σημειωθεί ότι στις 29 Σεπτεμβρίου, μετά τις συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στη ζώνη σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν – Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν σφοδρά τη χρήση βίας και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, για μείωση της έντασης και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στον κεντρικό ρόλο των Συμπροέδρων της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ. 

– Θα δεχόσασταν την αναμόρφωση της Ομάδας του Μινσκ; Θα δεχόσασταν την ανάπτυξη ξένων ειρηνευτικών δυνάμεων και ποιών; 

Η αρμενική πλευρά έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή της στους Συμπροέδρους της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ. Η Αρμενία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τους Συμπροέδρους της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και ειρήνης.

Οι κοινές δηλώσεις των ηγετών της Γαλλίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τον άμεσο τερματισμό της βίας και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αγνοήθηκαν. Όχι μόνο από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, αλλά καταρχήν από τον τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την υποκίνηση της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και για την στρατιωτική συμμετοχή στην επιθετικότητα αυτή. Ως εκ τούτου, η μόνη χώρα που έχει διεθνή εμπλοκή είναι η Τουρκία, η οποία όχι μόνο περιπλέκει την κατάσταση, αλλά και έγινε πραγματική απειλή για την ύπαρξη του Αρμενικού πληθυσμού, αποσταθεροποιώντας απότομα ολόκληρη την περιοχή. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί η δήλωση του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου ότι η χώρα του “θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν σε κάθε περίπτωση”, επιβεβαιώνοντας έτσι το γεγονός της στρατιωτικής συμμετοχής της Τουρκίας σε αυτόν τον πόλεμο.

Αυτό το γεγονός θα πρέπει να προκαλεί σοβαρή ανησυχία στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς ο σύμμαχός τους είναι ο εμπνευστής της επιθετικότητας ενάντια σε μια χώρα – εταίρο στο πρόγραμμα “Σύμπραξη για την Ειρήνη” του ΝΑΤΟ. Από αυτή την άποψη, οι διεθνείς ενδιαφερόμενες πλευρές (όλοι όσοι ενδιαφέρονται για μια διαρκή ειρήνη ή επίλυση των συγκρούσεων), ιδίως η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και άλλες χώρες, πρέπει να ενεργήσουν, ώστε η Τουρκία να μην παρεμβαίνει και να αναγκάσουν την Άγκυρα και το Μπακού να λογοδοτήσουν και να αναλάβουν ευθύνες για υποκίνηση αυτού του τρομερού πολέμου.

Αυτές τις μέρες, οι συμπροεδρεύουσες χώρες του Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ (Ρωσία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες) έχουν καταβάλει και καταβάλουν προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός. Υιοθετήθηκε η δήλωση των Προέδρων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών – η δήλωση της Μόσχας της 10η Οκτωβρίου.

Η αρμενική πλευρά καλωσόρισε τις προσπάθειές των Συμπροέδρων της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ. Αλλά η κατάπαυση του πυρός παραβιάστηκε από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, τόσο πριν όσο και ειδικά μετά το μεσημέρι. Συνέχισαν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, και το πιο αποτρόπαιο είναι που έβαλαν προς τα χωριά και τις πόλεις. Οι αμυντικές δυνάμεις του Αρτσάχ θα συνεχίσουν να μάχονται αποφασιστικά. Και η Αρμενία υπήρξε και παραμένει η εγγυήτρια της ασφάλειάς τους.

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας ήταν πολύ συνεπής στο θέμα, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να επιτευχθεί μια λύση αμοιβαίου συμβιβασμού, που θα είναι αποδεκτή από τον λαό της Αρμενίας, τον λαό του Αρτσάχ και τον λαό του Αζερμπαϊτζάν. Μόνο μια λύση αμοιβαίου συμβιβασμού είναι δυνατή. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η συμμαχία των Τούρκων-Αζέρων-τρομοκρατών δεν πρόκειται να σταματήσει την επίθεσή της στο Αρτσάχ και την Αρμενία, καθώς αναμένει μια μονομερή λύση μόνο υπέρ τους.

– Ποιά συγκεκριμένα πεδία ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας και Αρμενίας θα προκρίνατε;

Οι αρμενικές-ελληνικές σχέσεις παραδοσιακά ξεχωρίζουν για την ζεστασιά και την φιλικότητα τους. Ο Αρμενικός και ο Ελληνικός λαός είναι συνυφασμένοι με αιώνιους στενούς αδελφικούς δεσμούς.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους βασικούς εταίρους της Αρμενίας στην Ευρώπη και η Αρμενία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις μεγάλες προσπάθειες για την επέκταση και την εμβάθυνση της εταιρικής συνεργασίας. 

Η συνεργασία μεταξύ των δύο φιλικών χωρών αναπτύσσεται δυναμικά, και καλύπτει τους τομείς της πολιτικής, της άμυνας, του εμπορίου, της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της επιστήμης, του πολιτισμού, του τουρισμού και ορισμένων άλλων τομέων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Υπάρχει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών. Η Αρμένο-Ελληνική Διακυβερνητική Επιτροπή Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνικής και Επιστημονικής Συνεργασίας λειτουργεί αποτελεσματικά.

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αρμενίας επίσης πραγματοποιούνται τακτικά. Στα Κοινοβούλια των δύο χωρών δραστηριοποιούνται Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας. Στις 25 Απριλίου του 1996 το Ελληνικό Κοινοβούλιο με απόφαση του καθιέρωσε την 24 Απριλίου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915. Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2014 ενέκρινε νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Τον Μάρτιο του 2015 η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας ομόφωνα ενέκρινε ανακοίνωση, καταδικάζοντας τη Γενοκτονία των Ελλήνων και Ασσυρίων που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η συνεργασία στα διεθνή φόρα και στα πολυμερή πλαίσια, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις Αρμενο-Ελληνικές σχέσεις. Τόσο η Αρμενία όσο και η Ελλάδα σε πολλά θέματα της διεθνούς ατζέντας σε μεγάλο βαθμό έχουν όμοιες προσεγγίσεις. Η Αρμενία επίσης εκτιμά ιδιαίτερα τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σχέσεων της Αρμενίας-Ε.Ε., στο πλαίσιο της ενίσχυσης του διαλόγου Αρμενίας-NATO, συμπεριλαμβανομένου του ειρηνευτικού τομέα. 

Στις 7 Ιουλίου του 2020 το Ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε την Συνολική και Ενισχυμένη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και Αρμενίας, η οποία αποτελεί μία νέα νομική βάση στις σχέσεις της Αρμενίας με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της. Εξελίσσεται επίσης σε στενή συνεργασία μεταξύ της Αρμενίας και της Ελλάδας στο τριμερές πλαίσιο συνεργασίας Αρμενίας-Ελλάδας-Κύπρου. Στις 4 Ιουνίου του 2019 στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Αρμενίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, όπου υιοθετήθηκε Κοινή Δήλωση, η οποία υπογραμμίζει ότι ο μόνος σκοπός της τριμερούς συνεργασίας είναι η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας μέσω ενός ευρέος πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών. Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2019 στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών. Η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Αρμενίας-Ελλάδας-Κύπρου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Αρμενία. Στις 16 Οκτωβρίου του 2020 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Δένδια στην Αρμενία.

– Ποιο το μήνυμά σας προς την ελληνική κοινωνία;

Δραττόμενος της ευκαιρίας θα ήθελα εκ μέρους του Αρμενικού λαού να εκφράσω τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς τη Φίλη Ελληνική κυβέρνηση και τον Αδελφό Ελληνικό λαό για την υποστήριξη και συμπαράσταση στον Αρμενικό λαό σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή. 

Από την αρχή των εχθροπραξιών, εγκαταστάθηκε μια επιχειρησιακή επικοινωνία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Έχουν πραγματοποιηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών, όπου ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Νίκος Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξή της Ελληνικής κυβέρνησης και υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση. Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ για να συζητηθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ο κ. Νίκος Δένδιας το σχετικό αίτημα υπέβαλε με επιστολή του στην Αλβανική Προεδρία του ΟΑΣΕ και αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβάλει για την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αρμένιο ομόλογό του κ. Ζοχράμπ Μνατσακανιάν μίλησε και εξέφρασε την ετοιμότητά αυτήν. Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, επιβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Στην δύσκολη αυτή περίοδο για τον Αρμενικό λαό, έχουν πραγματοποιηθεί τακτικές επαφές μέσω τηλεδιασκέψεων μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube