REAL TIME |

Weather Icon

Πούτιν: Πλησιάζουν τις 5 χιλιάδες οι νεκροί στη σύγκρουση του Καραμπάχ

Πούτιν: Πλησιάζουν τις 5 χιλιάδες οι νεκροί στη σύγκρουση του Καραμπάχ

«Η Ρωσία είχε πάντοτε ειδικούς δεσμούς με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Αρμένιοι ζουν στη Ρωσική Ομοσπονδία και περίπου 2 εκατομμύρια Αζέροι.
.
» Δεν είναι μόνο εκείνοι που ήρθαν για προσωρινή εργασία, αλλά και αυτοί που ζουν εδώ μόνιμα. Επομένως, τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν είναι ίσοι εταίροι για εμάς, και είναι μια μεγάλη τραγωδία για εμάς όταν πεθαίνουν άνθρωποι εκεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
.
«Ο συνολικός αριθμός των νεκρών κατά την κλιμάκωση στη ζώνη σύγκρουσης στο Καραμπάχ πλησιάζει τις 5 χιλιάδες», πρόσθεσε τονίζοντας: «Θέλουμε να οικοδομήσουμε ολοκληρωμένες σχέσεις με το Γερεβάν και το Μπακού».
.
Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα περί «χριστιανών και μουσουλμάνων» για τα δύο κράτη που βρίσκονται σε σύγκρουση, είπε:
.
 «Λοιπόν, με την Αρμενία, έχουμε κοινό τον Χριστιανισμό, αλλά έχουμε και πολύ στενούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν σε άλλους τομείς. Όσον αφορά τη θρησκευτική συνιστώσα, σχεδόν το 15% του ρωσικού πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Και ακόμη και υπό αυτή την έννοια, το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι ξένη χώρα για εμάς. Αλλά αυτό που σίγουρα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, είναι αυτό που συνέβη στον Αρμενικό λαό κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια τεράστια τραγωδία του Αρμενικού λαού».
.
 Εγκλήματα κατά του αρμενικού λαού
.
Σημείωσε ότι αυτή η σύγκρουση ξεκίνησε όχι μόνο ως διακρατική σύγκρουση και αγώνα για ανάκτηση εδαφών, αλλά ξεκίνησε με εθνοτικές αντιπαραθέσεις. 
.
«Δυστυχώς, είναι γεγονός ότι τα σκληρά εγκλήματα εναντίον του αρμενικού λαού διαπράχθηκαν στο Σουμγκάιτ και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Και όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ταυτόχρονα, καταλαβαίνουμε ότι μια κατάσταση στην οποία έχει χαθεί ένα σημαντικό μέρος του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα …»
.
Ο Πούτιν σημείωσε ότι για πολλά χρόνια η Ρωσία προσφέρει μια ποικιλία επιλογών για την επίλυση αυτού του προβλήματος προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση για μια μακρά ιστορική προοπτική.
.
« Ήταν σκληρή δουλειά, σε κάποιες στιγμές φαινόταν λίγο περισσότερο, και θα επιτύχουμε μια σημαντική επίλυση. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη. Και σήμερα έχουμε μια σύγκρουση στη χειρότερη μορφή της. Η τραγωδία είναι ότι οι άνθρωποι σκοτώνονται. Υπάρχουν πολλές απώλειες και στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι πέθαναν σε κάθε πλευρά. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών πλησιάζει τις 5 χιλιάδες. Κατά τη διάρκεια των 10 ετών του πολέμου στο Αφγανιστάν, με τον σοβιετικό στρατό σκοτώθηκαν 13 χιλιάδες, και εδώ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήδη πέντε. Και πόσα τραυματίζονται, πόσα άτομα υποφέρουν, πόσα παιδιά. Επομένως, αυτή είναι μια ειδική κατάσταση για εμάς».
.
Συνέχισε ο πρόεδρος της Ρωσίας:
.
«Είμαι σε στενή επαφή με τον  Αλίγιεφ και τον  Πασινιάν, τους μιλάω στο τηλέφωνο αρκετές φορές την ημέρα, αρκετές φορές την ημέρα … Οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, επικεφαλής ειδικών υπηρεσιών βρίσκονται σε συνεχή επαφή. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον στις 23 Οκτωβρίου. Ελπίζω ότι οι Αμερικανοί εταίροι μας θα ενεργήσουν μαζί μας και θα μας βοηθήσουν στη διευθέτηση», κατέληξε σύμφωνα με την αρμενική «News».

.
The Hellenic Information Team  © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube