REAL TIME |

Weather Icon
Καναδάς , Τουρκία 6 Οκτωβρίου 2020

Πόνεσε η απόφαση Καναδά για διακοπή εξαγωγών όπλων στην Τουρκία – Στο Αζερμπαϊτζάν ο Τσαβούσογλου

Πόνεσε η απόφαση Καναδά για διακοπή εξαγωγών όπλων στην Τουρκία – Στο Αζερμπαϊτζάν ο Τσαβούσογλου

Ενοχλημένος ο Τσαβούσογλου από την απόφαση του Καναδά

Στο Αζερμπαϊτζάν μεταβαίνει σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ώστε να μιλήσει με Αζέρους αξιωματούχους για τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ ανάμεσα στον στρατό του Μπακού και τους Αρμένιους αυτονομιστές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργειο Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει «μια επίσκεψη εργασίας» στη διάρκεια της οποίας θα συναντήσει τον αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ και θα συνομιλήσει με τον ομόλογό του «για την κατάσταση στην κατεχόμενη από την Αρμενία περιφέρεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε σήμερα πως η απόφαση του Καναδά να αναστείλει τις εξαγωγές στρατιωτικής τεχνολογίας στην Άγκυρα εξαιτίας κατηγοριών ότι ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται από αζερινές δυνάμεις στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δείχνει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Η Τουρκία αναμένει από τον Καναδά να ακολουθήσει μια πολιτική χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά και να δράσει χωρίς να επηρεάζεται απ’ αυτούς που αντιτίθενται στην Τουρκία», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Δεν υπάρχει καμιά εξήγηση για την παρεμπόδιση των εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού σε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ ενώ … ο Καναδάς δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στο να εξάγει όπλα σε χώρες που έχουν στρατιωτική ανάμιξη στην κρίση στην Υεμένη», προσθέτει.

Ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάιν ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως ο Καναδάς ανέστειλε την εξαγωγή στην Τουρκία κάποιας τεχνολογίας για μη επανδρωμένα αεροπλάνα ενώ ερευνά αν αυτή χρησιμοποιήθηκε από αζερινές δυνάμεις στις σφοδρές συγκρούσεις που διεξάγονται εδώ και μία εβδομάδα με την Αρμενία.

Στο παρελθόν η Τουρκία έχει προμηθεύσει το Αζερμπαϊτζάν με μη επανδρωμένα αεροπλάνα και έχει επαναλάβει πως παραμένει σταθερά στο πλευρό του στενού συμμάχου της στη σύγκρουση για την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η καναδική οργάνωση για το έλεγχο των εξοπλισμών Project Ploughshares ανακοίνωσε πως εικόνες βίντεο από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν από το Μπακού δείχνουν πως τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα είναι εξοπλισένα με συστήματα απεικόνισης και στόχευσης που κατασκευάζονται από την L3Harris Wescam, την μονάδα της L3Harris Technologies Inc. που έχει την έδρα της στον Καναδά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube