Weather Icon

Περίεργες διαδρομές ακολουθεί το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Περίεργες διαδρομές ακολουθεί το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Πλέει εκτός δεσμευμένης περιοχής

Πέτρος Θεοχαρίδης

Καμιά σχέση δεν έχουν οι περιοχές που πλέει τις τελευταίες 72 ώρες το τουρκικό σεισμογραφικό Μπαρμπαρός, με την περιοχή που παράνομα «δέσμευσε» η Τουρκία στα τεμάχια 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ για την περίοδο από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου 2020.

Το Μπαρμπαρός για περισσότερο από δύο μέρες μετά την άφιξή του σε περιοχή δυτικά της Κύπρου, πραγματοποιούσε πλεύσεις στην κατεύθυνση βορρά – νότου και αντίστροφα, χωρίς να εισέλθει καθόλου στην «δεσμευμένη περιοχή».

Εντός της περιοχής, αναμένεται να κινηθεί προς το τεμάχιο 7 πρώτα και από εκεί να ξεκινήσει σεισμογραφικά στην περιοχή. Όπως όλα δείχνουν η περιοχή που επιλέγηκε για πρόσθετα σεισμογραφικά – εκεί έχει ήδη πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες – δεν είναι άσχετες με την γεώτρηση μεγάλης διάρκειας (Απρίλιο – Σεπτέμβριο) του Yavuz στο τεμάχιο 6 και τα γεωλογικά ευρήματα.

Η Τουρκία είχε αρκετές ενδείξεις κατά την γεώτρηση ότι εκεί θα ανακαλύψει κοίτασμα, κάτι που επιβεβαίωσαν με δηλώσεις του και Τούρκοι επίσημοι, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκαν ψήγματα υδρογονανθράκων και οι προσπάθειες να τρυπήσουν σε μεγαλύτερο βάθος με την ελπίδα ανακάλυψης δεν απέδωσαν.

Σε συνδυασμό με δεύτερη γεώτρηση που πραγματοποίησε προηγουμένως η Τουρκία ανατολικότερα, στο τεμάχιο 7, φαίνεται πως αναζητούν κοίτασμα στην περιοχή μεταξύ των τεμαχίων 6 και 7. Να υπενθυμίσουμε ότι νοτιότερα και όχι σε μεγάλη απόσταση, έχουν ανακαλυφθεί τα κοιτάσματα «Καλυψώ» και «Γλαύκος».

Για τον λόγο αυτό στέλνει το Μπαρμπαρός, για να πραγματοποιήσει συμπληρωματικές έρευνες.

Χθες, καταγράφηκε πριν το μεσημέρι και πτήση τουρκικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους στην περιοχή που έπλεε το Μπαρμπαρός πιθανότατα για έλεγχο παρουσίας πολεμικών πλοίων στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία, έστειλε χθες και το δεύτερο της σεισμογραφικό εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας σε περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου.

Την ίδια ώρα, στον κόλπο της Σινίφκης τα δύο γεωτρύπανα της Τουρκίας, τα Γιαβούζ και Κανουνί, βρίσκονται σε αναμονή εντολών.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube