Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 16 Οκτωβρίου 2020

Οριστική εκτροπή των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας λόγω ενεργοποίησης των S-400;

Οριστική εκτροπή των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας λόγω ενεργοποίησης των S-400;

Οι Αμερικανοί αναμένουν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες ότι η Τουρκία λειτούργησε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, πριν ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους, απαντώντας σε ερωτήσεις της Hellas Journal, του OPEN και της ΕΡΤ, έδειξε τις αμερικανικές προθέσεις χωρίς να κάνει αναφορά σε κυρώσεις, αλλά σε σφοδρή καταδίκη.

Ομιλεί και για πιθανές σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Η δήλωση της εκπροσώπου αναφέρει:

Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, στα ανώτατα επίπεδα, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως το S-400 είναι απαράδεκτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες για τις προσδοκίες μας ότι το σύστημα S-400 δεν θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία. Έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει τις πιθανές σοβαρές συνέπειες για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα.

Εάν επιβεβαιωθεί η δοκιμή του συστήματος S-400, θα καταδικάσουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο την εκτόξευση πυραύλων ως ασυμβίβαστη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου στο NATO και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΠΗΓΗ: www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube