Weather Icon
Ελλάδα , Κύπρος , ΟΗΕ , Τουρκία 11 Οκτωβρίου 2020

ΟΗΕ ετοιμάζει διασκέψεις για να “κλείσει” το Κυπριακό… Οι Έλληνες τι θα κάνουν;

ΟΗΕ ετοιμάζει διασκέψεις για να “κλείσει” το Κυπριακό… Οι Έλληνες τι θα κάνουν;

Μια προκαταρκτική, άτυπη και μια κανονική Διάσκεψη για το Κυπριακό προτίθεται να συγκαλέσει, ενδεχομένως εντός Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού αναφέρουν πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις σημερινές ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, ο κ. Γκουτέρες θα προχωρήσει με βάση τους σχεδιασμούς του ενώ ξεκινά και η κινητοποίηση όλων των παραγόντων με επιρροή, με στόχο να αρχίσει και να τελειώσει αυτή η νέα προσπάθεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Εάν, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, κατά την άτυπη Διάσκεψη, ο κ. Γκουτέρες θεωρήσει πως υπάρχει έδαφος, τότε θα συγκαλέσει νέα Πενταμερή, κανονική/επίσημη, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως υπό το βάρος των όσων διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην Αμμόχωστο, στη Νέα Υόρκη έχουν αποφασίσει να επισπεύσουν τις προσπάθειες. Εκτιμάται δε πως με την εμπλοκή κι άλλων παραγόντων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η γερμανική προεδρία της Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Βρετανία αλλά και το ΝΑΤΟ, θα προκληθούν ραγδαίες εξελίξεις, ώστε να υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα. Είναι δε προφανές πως θα ασκηθούν πιέσεις προς όλες τις πλευρές και θα επιχειρηθεί με διάφορους τρόπους να μην αφήνουν διέξοδο στους εμπλεκόμενους να μην συνεργασθούν.

Το μεγάλο στοίχημα, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι η αντίδραση της Άγκυρας σε μια πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα, πρωτίστως, όμως με ποια ατζέντα θα θελήσει να προσέλθει.
Ο Γενικός Γραμματέας, σύμφωνα και με τα όσα έχει αναφέρει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας στις 23 Σεπτεμβρίου, θα θέσει ως βάση των συζητήσεων, το πλαίσιο έξι σημείων, που κατέθεσε στο Κραν Μοντανά. Το πλαίσιο αυτό, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γκουτέρες, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό στο σύνολο του και όχι επιλεκτικά.

Είναι σαφές πως οι διεθνείς παίκτες επενδύουν και στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών Ελλάδος και Τουρκίας. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι το «καλό κλίμα» που θα διαμορφωθεί στον ελληνοτουρκικό διάλογο θα επηρεάσει και το Κυπριακό. Δένδιας και Τσαβούσογλου συμφώνησαν, όπως είναι γνωστό, πρόσφατα στην Μπρατισλάβα, να προχωρήσουν με τις διερευνητικές επαφές στη σκιά και των όσων διαδραματίζονται στην Αμμόχωστο. Η λογική στην Αθήνα είναι πως είναι δυο διαφορετικά ζητήματα και πως «όταν υπάρχει διάλογος, θα μπορούμε να τα λέμε στους Τούρκους».

Η τουρκική πλευρά θα πει προφανώς την τελευταία λέξη σε σχέση με τους σχεδιασμούς της λεγόμενης διεθνής κοινότητας. Είναι προφανές πως η Άγκυρα έχει διαφορετική ατζέντα και διαφορετικό οδικό χάρτη. Η κατοχική Τουρκία προφανώς και θα επιδιώξει μέσα από μια διαδικασία να θέσει τις αξιώσεις της. Μέχρι τώρα αυτό που επιδιώκει το επιτυγχάνει. Είναι, λοιπόν, και ένα στοίχημα για τα Ηνωμένα Έθνη και προσωπικά του κ. Γκουτέρες να μην προσαρμοστεί αυτή τη φορά στις τουρκικές αξιώσεις. Ούτε θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του Βερολίνου. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube