REAL TIME |

Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Ελλάδα , Τουρκία 21 Οκτωβρίου 2020

Οι πειρατές της υφαλοκρηπίδας

Οι πειρατές της υφαλοκρηπίδας

 Νόμιζαν ότι το αν κλείσουν τον πομπό εντοπισμού AIS θα μπορούσαν να πλησιάζουν όσο θέλουν και όποτε θέλουν το Καστελλόριζο, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί οι Τούρκοι. Αλλά δεν υπολόγισαν τα ελληνικά αόρατα υποβρύχια.

Νόμιζαν ότι το αν κλείσουν τον πομπό εντοπισμού AIS θα μπορούσαν να πλησιάζουν όσο θέλουν και όποτε θέλουν το Καστελλόριζο, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί οι Τούρκοι. Αλλά δεν υπολόγισαν τα ελληνικά αόρατα υποβρύχια. Έτσι σύμφωνα με την πάγια πειρατική (για πειρατική πρόκειται) πρακτική τους, έκλεισαν τους πομπούς του Oruc Reis για να μην γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις του, αλλά ξέχασαν να κλείσουν τον πομπό του συνοδευτικού του πλοίου ΑΤΑΜΑΝ. Εκείνη την ώρα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούσαν τις πλόες των τουρκικών υπολόγισαν ότι το Oruc Reis έπλεε σε απόσταση 9,25 ν.μ. από το Κατελλόριζο.

***

Αλλά δεν είναι μόνον το συνοδευτικό που πρόδωσε τη θέση του Oruc Reis, είναι και τα drones «Μπαϊράκ», του γαμπρού του Ερντογάν που πετούν πάνω και κοντά στο ερευνητικό τουρκικό σκάφος. Είτε όμως έχουν ανοικτούς τους πομπούς, είτε όχι, είτε πετούν στην περιοχή drones, είτε όχι τα ελληνικά υποβρύχια Type 214, ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στην επιφάνεια της θαλάσσης και κάτω απ΄αυτήν. Γνωρίζουν για παράδειγμα την ακριβή θέση των τουρκικών σκαφών (και των πολεμικών που τα συνοδεύουν), γνωρίζουν ότι το Oruc Reis έως τώρα μπορεί να έχει απλώσει καλώδια αλλά δεν έχει κάνει έρευνες. Και πώς να κάνει; Όπως μου είπαν οι στρατιωτικοί, με τόση φασαρία που γίνεται από τις μηχανές των πλοίων στην περιοχή και τα σόναρ τους, δυσκολεύει πολύ τις έρευνες.

***

Την ίδια ώρα στο Αιγαίο επικρατούσε μια περίεργη εικόνα. Έχουν περιοριστεί οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, ίσως επειδή τελευταίως ο Ερντογάν συνέλαβε 16 πιλότους των F-16, αλλά παραμένουν σταθερές οι πτήσεις των ελικοφόρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας CN-235 και των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων. Ψάχνουν, βλέπετε, να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια, αλλά μάταιος κόπος.

Πηγή: Το Βήμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube