fbpx
Weather Icon

Οι μετανάστες «πράκτορες», οι ΜΚΟ και η μυστική επιχείρηση «Αλκμήνη»

Οι μετανάστες «πράκτορες», οι ΜΚΟ και η μυστική επιχείρηση «Αλκμήνη»

Μυστική επιχείρηση σε τουρκικό έδαφος χρειάστηκε να διεξάγει η ΕΥΠ, με μετανάστες σε ρόλο «πρακτόρων» προκειμένου να ξεσκεπάσει εκτεταμένο κύκλωμα λαθροδιακίνησης με εμπλοκή 35 μελών τεσσάρων ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων Γερμανοί Αυστριακοί, Ισπανοί και Ελβετοί πολίτες.

Η επιχείρηση που έφερε την κωδική ονομασία «Αλκμήνη«, όπως αποκαλύπτουν σήμερα η Καθημερινή και το Πρώτο Θέμα, έφερε στο φως ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα που χρησιμοποιούσε κλειστές ομάδες και εφαρμογές στο διαδίκτυο για να μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με τα σημεία από τα οποία θα έφευγαν και θα έφταναν οι βάρκες.

Εκτιμάται, όπως αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα ότι συνέβαλε ώστε να περάσουν στην Ελλάδα συνολικά πάνω από 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες. 

Εκείνο πλέον που προσπαθούν να υπολογίσουν οι αρχές, οι οποίες έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος δεκάδων μελών των ΜΚΟ, είναι ο τζίρος του κυκλώματος. 

Η εξάρθρωση του έγινε με την βοήθεια μεταναστών που συνεργάστηκαν με την ΕΥΠ και συνέβαλαν ώστε να καταργούν με λεπτομέρεια όσα συνέβαιναν στην αλλά ακτή του Αιγαίου. 

Η επιχείρηση της ΕΥΠ με την κωδική ονομασία «Αλκμήνη», είχε ως πρωταγωνιστές δύο στρατολογημένους από τις ελληνικές αρχές μετανάστες, οι οποίοι, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, μετέβησαν στην Σμύρνη της Τουρκίας και εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε βάρκα με παράτυπους μετανάστες και προορισμό την Λέσβο. 

Να σημειωθεί ότι την ασφαλή άφιξη της βάρκας από τα τουρκικά παράλια δυσκόλεψαν οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνες τις ημέρες στο Αν. Αιγαίο, καθώς και η παρουσία σημαντικού αριθμούν πολεμικών πλοίων Ελλάδας και Τουρκίας κατά μήκος της οριογραμμής. 

Η διαδικασία και η εφαρμογη Αlarmphone

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 12 Αυγούστου και οι δύο αλλοδαποί συνεργάτες των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών αποκάλυψαν πολλά για την δράση των ΜΚΟ, των οποίων τα μέλη ενεπλάκησαν στην διαδικασία μεταφοράς τους. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο επίκεντρο της δραστηριότητας των τεσσάρων ΜΚΟ βρίσκεται η εφαρμογή Alarmphone. Η εφαρμογή δεν είναι μυστική παρά μπορεί κανείς να την βρει μέσω της ιστοσελίδας alarmphone.org. 

Πρόκειται στην ουσία για ένα τηλεφωνικό αριθμό έκτακτου ανάγκης που απευθύνεται σε πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι διασχίζουν τα παραλία της Τουρκίας έως τα ελληνικά νησιά. Τον αριθμό διαχειρίζεται οι ΜΚΟ.

Οι διακινούμενοι καλούν τον αριθμό και ενημερώνουν για το στίγμα τους, εν συνεχεία οι εθελοντές μέλη των ΜΚΟ αναλαμβάνουν να επικοινωνήσουν με το Λιμενικό και να ζητήσουν την συνδρομή του.

Τα social media και το πλοίο Mare Liberum

Εφόσον δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση, τότε τα μέλη των ΜΚΟ δημοσιοποιούν το θέμα στα social media, προκειμένου να ασκήσουν πίεση. Σημειωτέον ότι οι ελεγχόμενες ΜΚΟ είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, δύο εξ αυτών έχουν έδρα στην ίδια ακριβώς διεύθυνση στο Βερολίνο και μια φέρεται να δραστηριοποιείται στην Τουρκία.

Μάλιστα οι ΜΚΟ υποστηρίζονται επιχειρησιακά από το γερμανικών συμφερόντων πλοίο Mate Liberum το οποίο σταθμεύει μόνιμα στην Λέσβο. Η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ έχουν καταγράψει επικοινωνίες ανάμεσα στο πλήρωμα του πλοίου και την ΜΚΟ που εδρεύει στην Τουρκία. 

Σύμφωνα με την αστυνομία το κύκλωμα ξεκίνησε τη δράση του τον περασμένο Ιούνιο και έκτοτε εκτιμάται ότι οργάνωσε δρομολόγια «ελπίδας» προς την Ελλάδα, τουλάχιστον 32 φορές. 

Μηταράκης: «Έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις»

Για τον τρόπο που η στήθηκε επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ ώστε να αποκαλύψει μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που συμμετείχαν είτε με αμοιβή είτε χωρίς σε κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών, αναφέρθηκε μάλιστα σήμερα το πρωί και ο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει τις δομές να διοικούνται από ΜΚΟ. Εμείς κοιτάξαμε το ρόλο των ΜΚΟ στην λαθροδιακίνηση προσώπων, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας -και δεν είναι μόνο η Λέσβος-, ΜΚΟ που συμμετείχαν σε κυκλώματα για να έρχονται παράνομα μετανάστες στη χώρα μας, ΜΚΟ που παρακολουθούσαν το λιμενικό, παρακολουθούσαν συχνότητες,  και είχαν ρόλο κατασκόπων και όχι ανθρωπιστικής δράσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης προσθέτοντας ότι ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις, ενώ τα συμπεράσματα της συνδυαστικής επιχείρησης  ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. θα αξιολογηθούν ποινικά κατά το στάδιο της εισαγγελικής έρευνας. 

liberal.gr

σχετικά άρθρα