Weather Icon
Ελλάδα , Εξοπλισμοί , ΗΠΑ 20 Οκτωβρίου 2020

Οι ΗΠΑ προτείνουν συμπαραγωγή τριών υπερσύγχρονων φρεγατών στα ναυπηγεία της Σύρου

Οι ΗΠΑ προτείνουν συμπαραγωγή τριών υπερσύγχρονων φρεγατών στα ναυπηγεία της Σύρου

Valerie Insinna και David B. Larter 

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ – Οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούν επιθετικά την Ελλάδα στην αγορά τεσσάρων Αμερικανικών φρεγατών, προσφέροντας συμπαραγωγή τριών εξ’αυτών εντός Ελλάδας, δήλωσε την Πέμπτη κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης στην Ελλάδα.

«Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ένα πολύ ανταγωνιστικό προϊόν να προσφέρουν στην Ελλάδα με τις φρεγάτες μας και τη μοναδική αμερικανική πρόταση για τη συν-παραγωγή τριών ε’υ αυτών εντός Ελλάδας», δήλωσε ο Geoffrey Pyatt, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης του Αμερικανικού Στρατού.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να αγοράσει φρεγάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτείνει να συν-παραχθούν τρεις από αυτές από τα αμερικανικά Ναυπηγεία Onex, με έδρα το ελληνικό νησί της Σύρου.

“Είχαμε μια ομάδα του Γραφείου Διεθνών Προγραμμάτων του Ναυτικού των ΗΠΑ εδώ στην Αθήνα μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η οποία είχε έναν πολύ επιτυχημένο γύρο συζητήσεων με την Onex, επισκεπτόμενοι τα ναυπηγεία [και] βλέποντας τις δυνατότητες εκεί”, δήλωσε ο Πάιατ.

«Έφυγαν απολύτως βέβαιοι ότι αν το ελληνικό κράτος προχωρήσει με την προσφορά της αμερικανικής φρεγάτας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η IPO του Αμερικανικού Ναυτικού θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν μια προσέγγιση συμπαραγωγής σε αυτό το στρατηγικά σημαντικό έργο – ένα έργο που είναι σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα προωθεί το ενδιαφέρον της Αμερικής να βοηθήσει την Ελλάδα στο να παραμείνει ένας ισχυρός και αποτελεσματικός εταίρος του ΝΑΤΟ σε μια γεωπολιτικά περίπλοκη γειτονιά. “, είπε.

Δεν είναι σαφές για ποια φρεγάτα μιλούσε ο Πάιατ. Το Αμερικανικό Ναυτικό ξεκίνησε πρόσφατα ένα νέο σχεδιασμό φρεγάτας με FREMM Fincantieri, αν και είναι απίθανο να δοεί αυτή η φρεγάτα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι μόλις τώρα εισέρχεται στη λεπτομερή φάση σχεδιασμού μετά την απονομή τον Απρίλιο. Το Multi-Mission Surface Fender της Lockheed Martin, που κατασκευάζεται στο ναυπηγείο Marinette Marine της Fincantieri, είναι ένας πιθανός υποψήφιος. Η σύμβαση τεσσάρων πλοίων, 1,96 δισεκατομμυρίων δολαρίων MMSC με τον αγοραστή Σαουδική Αραβία, ανατέθηκε το Δεκέμβριο.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να ανακαινίσουν τέσσερις από τις φρεγάτες της κλάσης Oliver Hazzard Perry που βρίσκονται επί του παρόντος σε ναφθαλίνη. Το Ναυτικό έχει μεταφέρει ορισμένα από αυτά τα πλοία σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των πρώην φρεγατών Taylor και Gary στην Ταϊβάν. Η Τουρκία χρησιμοποιεί επίσης φρεγάτες της κλάσης Όλιβερ Χάζαρντ Πέρι στον στόλο της.

Σε μια δήλωση, το Ναυτικό αρνήθηκε να συζητήσει οποιαδήποτε εκκρεμή πώληση.

“Το Ναυτικό δεν σχολιάζει τις προ-αποφάσεων συζητήσεις με ξένες κυβερνήσεις”, ανέφερε η δήλωση. “Οποιαδήποτε επίσημη προσφορά της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος ξένων στρατιωτικών πωλήσεων θα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις κοινοποίησης του Κογκρέσου.”

Τον Σεπτέμβριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα οικονομικό σχέδιο που ζητούσε μια χούφτα αγοράς όπλων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς τεσσάρων φρεγατών, 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale που κατασκευάζονται από τη γαλλική Dassault — συνδυασμό νέων και μεταχειρισμένων αεροπλάνων — και τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R από την Lockheed Martin-Sikorsky. Η χώρα σχεδιάζει επίσης να ανακαινίσει τέσσερις φρεγάτες MEKO, συμπεριλαμβανομένων τορπιλών και αντιαρματικών πυραύλων.

Ο Πάιατ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν “ιδιαίτερη προσοχή” στην ανακοίνωση και είναι πρόθυμες να προσφέρουν αμερικανικά αμυντικά προϊόντα στον ελληνικό στρατό.

“Η βιομηχανία μας είναι εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιδιώκει τώρα να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση καθώς ο πρωθυπουργός επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας”, ανέφερε.

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν μέσω εντάσεων με τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ Τουρκία για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που έχει οδηγήσει και τις δύο χώρες να αναπτύξουν πολεμικά πλοία στην περιοχή και να οργανώσουν ασκήσεις ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας.

Ερωτηθείς δύο φορές κατά τη διάρκεια της επιτροπής σχετικά με τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση, ο Pyatt αρνήθηκε να σχολιάσει και τις δύο φορές.

Ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Onex, δήλωσε ότι η εταιρεία αλληλεπιδρά με τις κορυφαίες ναυπηγικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προετοιμάσει τα ναυπηγεία της για να ξεκινήσει την κατασκευή σε περίπτωση που απονεμηθεί το ελληνικό πρόγραμμα φρεγάτας.

“Καταλαβαίνουμε ότι αυτό αλλάζει το παιχνίδι”, είπε. “Και αυτό θα θέσει τα ναυπηγεία μας σε θέση να προσελκύσουν περισσότερες επιχειρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι η μόνη χώρα που ενδιαφέρεται να πουλήσει νέα πολεμικά πλοία στην Ελλάδα.

Το 2019, η Γαλλία και η Ελλάδα υπέγραψαν επιστολή πρόθεσης για την έναρξη επίσημων συζητήσεων σχετικά με την πιθανή αγορά δύο φρεγατών Belharra, οι οποίες κατασκευάζονται από την Γαλλική Naval Group. Ωστόσο ο υπουργός άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως ”έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας” προτού επιβληθεί τελική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.defensenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube