Weather Icon

Ο Στρατός του Αρτσάχ και το «Έπος του 1992»

Ο Στρατός του Αρτσάχ και το «Έπος του 1992»

Ο Αμυντικός Στρατός του Αρτσάχ και η σημασία του συνθήματος «Είμαστε τα βουνά μας!».

Είναι αδύνατο να νικήσουν τον λαό, ο οποίος σε μια ώρα γίνεται ενωμένος στρατός», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Αρτσάχ, Arayik Harutyunyan.

Ποιος είναι ο στρατός του μικρού αυτονομιστικού αρμενικού κράτους που έχει στρέψει τα βλέμματα πάνω του αυτές τις μέρες;

arts.JPG
Παππούς, πατέρας και γιος, τρεις γενιές μαζί, με το όπλο στο χέρι, στα χαρακώματα

Πρόκειται για τον Αμυντικό Στρατό της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Artsakh Republic Defence Army), την επίσημη στρατιωτική δύναμη του κρατιδίου. Μια συγκινητική φωτογραφία που κυκλοφορεί και δείχνει παππού, γιο και εγγονό, ένστολοι και οι τρεις, συμβολίζει πλήρως τις καταβολές αυτού του στρατού, ριζωμένες στον εθελοντισμό, την αυτοθυσία και τον αρμενικό πατριωτισμό.

Σε περσινό βίντεο-αφιέρωμά του, ο δημοσιογράφος Πέτρος Φανάρης, άριστος γνώστης της ιστορίας του Αρτσάχ, δίνει μια εικόνα του Αμυντικού Στρατού του Αρτσάχ και της σχέσης του με τον λαό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ:

«Η άμυνα αρχίζει από την πρώτη γραμμή. Εκεί, η απόσταση από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν είναι μόλις 100 μέτρα. Οι ακροβολιστές καραδοκούν. Μια λάθος κίνηση σημαίνει θάνατος. Η Γραμμή Καταπαύσεως του Πυρός μεταξύ Αρτσάχ και Αζερμπαϊτζάν έχει μήκος 200km. Η τεράστια διαφορά των αριθμών μεταξύ Αρμενίας-Αρτσάχ και Τουρκίας-Αζέρων εξισορροπείται μέσω της τακτικής. Η γραμμή αντιπαράταξης έχει καταστεί ένα ατέρμονο οχυρό κάτω από την γη. Μέσα από τα χρόνια ο Αρμενικός Στρατός έχει αναπτύξει οχυρωματικά έργα εκατοντάδων χιλιομέτρων τα οποία έχει εξοπλίσει με σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης. Θερμικές κάμερες και λογισμικό καταγράφουν κάθε κίνηση στην πλευρά των Αζέρων και παρέχουν ακριβείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, αυξάνοντας κατακόρυφα την δυνατότητα αντίδρασης του στρατού. Το 2016, οι Αζέροι επιχείρησαν αιφνιδιαστική κατάληψη εδαφών, η προσπάθειά τους όμως αποκρούστηκε χάρη στο σύστημα άμυνας των Αρμενίων.

Μια ματιά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αρμενίας οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα ότι οι Αρμένιοι έχουν προσαρμόσει τη δομή του στρατεύματός τους στις ανάγκες τους, με κύριο άξονα την τεχνολογία. Υπερσύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, βαλλιστικοί πυραύλοι, μέσα ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ και μη-επανδρωμένα αεροσκάφη.

Φυσικό οχυρό τα βουνά του Καυκάσου πάνω στα οποία ζουν οι Αρμένιοι του Αρτσάχ. Απέχουν μερικά μόνο χιλιόμετρα από την γραμμή αντιπαράταξης.

Η δύναμη του στρατού όμως στηρίζεται κυρίως στο φρόνημα του λαού. Οι νεαροί πολεμιστές του έπους του 1992 σήμερα είναι πενηντάρηδες. Κυκλοφορούν στους δρόμους με το κεφάλι ψηλά και τα μάτια στραμμένα στα σύνορα. Όλοι έτοιμοι να ξαναπολεμήσουν. Όταν δέχθηκαν την αιφνιδιαστική επίθεση από τους Αζέρους, όλοι, μικροί και μεγάλοι, έσπευσαν να καταταχτούν και να ξαναπάρουν τα όπλα. Πολλές οι ιστορίες των παιδιών που κατατάχθηκαν χωρίς να το πουν στους γονείς τους. Ιστορίες από πατέρες που συναντήθηκαν με τα παιδιά τους στους χώρους κατάταξης.

Στο Αρτσάχ, οι νέοι, την μέρα του γάμου τους πρέπει να επισκεφθούν τα μνημεία και τα κοιμητήρια των ηρώων, να αποθέσουν λουλούδια και να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για να είναι αυτοί σήμερα ελεύθεροι και ευτυχισμένοι.

Στον λόφο έξω από την πρωτεύουσα του Αρτσάχ, Στεπανακέρτ, το Μνημείο του Παππού και της Γιαγιάς. Ο τίτλος του μνημείου που ανεγέρθηκε το 1967, παρά τις αντιδράσεις των τότε κατακτητών, των Αζέρων, λιτός και χαρακτηριστικός: Είμαστε τα βουνά μας!»

Στην σημερινή φάση του ζητήματος, υπάρχει ξεκάθαρη εμπλοκή της Τουρκίας, η οποία στέλνει Σύρους και Τουρκομάνους παραστρατιωτικούς και μισθοφόρους για να στηρίξουν το Αζερμπαϊτζάν. Ο τουρκικός δάκτυλος θορύβησε την Αρμενία και την Αρμενική Διασπορά, αφού η Τουρκία έχει στόχο την ανατροπή των διεθνών συνθηκών σε όλη την περιοχή του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube