fbpx
Weather Icon

O Στρατηγός Karayilan αρνείται την εμπλοκή των Κουρδικών δυνάμεων στον πόλεμο του Αρτσάχ

O Στρατηγός Karayilan αρνείται την εμπλοκή των Κουρδικών δυνάμεων στον πόλεμο του Αρτσάχ

 Roni Alasor

Brussels, 5 October 2020 – Middle East Diplomatic – Ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας κατηγορούν την Τουρκία ότι εξαγοράζει και στέλνει τους Σύριους μισθοφόρους και τις ισλαμιστικές-τρομοκρατικές συμμορίες για να πολεμήσουν εναντίον της Αρμενίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ερντογάν να καταλάβει τη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, οι προπαγανδιστές της Τουρκίας-Αζέρων ισχυρίζονται ότι οι κουρδικές δυνάμεις HPG έχουν σταλεί στο Αρτσάχ για να βοηθήσουν τους Αρμένιους.

Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημες πηγές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μέχρι στιγμής, δεν έχουν “λάβει πειστικές πληροφορίες ή γεγονότα από την τουρκική πλευρά σχετικά με τη συμμετοχή των Κουρδικών δυνάμεων”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας χαρακτηρίζει τις τουρκικές κατηγορίες “προφανή προσπάθεια προπαγάνδας, με στόχο να κρύψει τη δική του ατζέντα για αποσταθεροποίηση του Νότιου Καυκάσου”.

Μιλώντας σε κουρδικά ΜΜΕ, ο αρχιστράτηγος του αρχηγείου των Λαϊκών Αμυντικών Δυνάμεων (HPG), Μουράτ Καραγιλάν, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη των δυνάμεών του στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

“Όλα αυτά είναι τυπική μαύρη προπαγάνδα του τουρκικού καθεστώτος, στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου, προκειμένου να δικαιολογήσει τον τρόμο, τις σφαγές και τον πόλεμο, που τώρα διαπράττουν και στον Καύκασο. Αυτές οι κατηγορίες είναι απλά κατασκευασμένα ψέματα, προκειμένου να συγκαλύψουν τα δικά τους παράνομα και μοχθηρά σχέδια. Αναμφίβολα, η λεγόμενη πολιτική εξισορρόπησης της Ρωσίας παρέχει στο τουρκικό φασιστικό κράτος πολλά οφέλη και ευκαιρίες για να συνεχίσει τα εγκλήματά του εναντίον των Κούρδων, του συριακού λαού, των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Κυπρίων”, δήλωσε ο κ. Καραγιαλάν.

Ο Στρατηγός Καραϊλάν υπογράμμισε ότι, “υπάρχουν πολλά κρυμμένα γεγονότα και κομμάτια που λείπουν στην τουρκική προπαγάνδα σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Λίγο πριν από τις επιθέσεις Τουρκο-Αζέρων εναντίον Αρμενίων, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τον πόλεμό τους, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν ανέφεραν ότι 300 αντάρτες του HPG-ΡΚΚ πέρασαν στην Αρμενία. Έτσι, πρώτα προετοίμασαν το έδαφος χρησιμοποιώντας έναν “δυτικό δημοσιογράφο” και μετά άρχισαν να επιτίθενται στους Αρμένιους.

Όλες αυτές οι πληροφορίες δείχνουν σαφώς ότι επρόκειτο για μια προγραμματισμένη επίθεση, που έχει προετοιμαστεί και οργανωθεί εδώ και πολύ καιρό. Τα τελευταία χρόνια και μήνες, έχει υπάρξει αυξημένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων όπλων και ανταλλαγής υψηλής τεχνολογίας, όπως το UAV-SİHA, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, καθώς και η μεταφορά των πληρωμένων ισλαμιστικών-τρομοκρατικών συμμοριών της Τουρκίας από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν”.

Ο κ. Karayilan επεσήμανε επίσης ότι το κουρδικό του κίνημα δεν είναι μια δύναμη που θα μπορούσε να αγωνιστεί για το καλό κανενός ή για τα χρήματα, αλλά ένα γνωστό και σεβαστό επαναστατικό κίνημα με σαφή ιδεολογία και υψηλές αρχές. “Εμείς, οι δυνάμεις ανταρτών έχουμε σαφή ιδεολογία και αρχή. οι δυνάμεις των ανταρτών μας δεν πηγαίνουν πουθενά για λογαριασμό κανενός και δεν αγωνιζόμαστε για κανέναν άλλο εκτός από τον σκοπό μας. Αλλά αν συμβεί αυτό, θα συνέβαινε μόνο σύμφωνα με τις ιδεολογικές μας προοπτικές: Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε φυσικά να είμαστε αλληλέγγυοι με τις εθνικοδημοκρατικές-επαναστατικές δυνάμεις, αλλά μόνο αν τυγχάνει να συμπίπτουν οι ιδεολογίες μας”.

Ο στρατηγός Καραϊλάν εξέφρασε επίσης την κριτική του για το αρμενικό κράτος και την κυβερνητική πολιτική του απέναντι στους Κούρδους: “Ο αρμενικός λαός, όπως και εμείς οι Κούρδοι, είναι ένας λαός που έχει πέσει θύμα, έχοντας περάσει από μια γενοκτονία. Σήμερα, εμείς οι Κούρδοι είμαστε κάτω από το ίδιο μαχαίρι. Έτσι, το πεπρωμένο μας είναι κάπως κοντά. Είναι απολύτως φυσιολογικό ότι εμείς οι Κούρδοι μπορούμε να είμαστε αλληλέγγυοι με τον αρμενικό λαό, όπως κάνουμε με όλους τους καταπιεσμένους ανά τον κόσμο. Αλλά η αρμενική κυβέρνηση / κράτος δεν έχει τέτοιες κοινές επαναστατικές ιδεολογικές προοπτικές ή την απαραίτητη αρχή για μια τέτοια συνεργασία, όπως εμείς. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πολιτική στάση του Ερεβάν που να μετατρέπεται σε βούληση και πολιτική θέση που να μπορεί να ενισχυθεί και να καταβάλει προσπάθειες για την καθιέρωση σχέσεων με τον κουρδικό λαό και τα επαναστατικά κινήματα, στο πλαίσιο αυτό».

Μιλώντας στη Med-Diplomacy, η Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας, κ. Anna A. Naghdalyan τόνισε ότι: «Πρόκειται για μια προφανή ψεύτικη κατηγορία, με στόχο την εξισορρόπηση αξιόπιστων αναφορών σχετικά με τη μεταφορά ξένων τρομοκρατών μαχητών από την Τουρκία, από τη Μέση Ανατολή στο Αζερμπαϊτζάν, και την εκτροπή της προσοχής της διεθνούς κοινότητας από τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Νότιο Καύκασο».

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: med-diplomatic

σχετικά άρθρα