Weather Icon
Καύκασος , Τουρκία 13 Οκτωβρίου 2020

Ο πόλεμος δια αντιπροσώπων του Ερντογάν έναντι της Αρμενίας αποτελεί μία τρομακτική ηχώ της γενοκτονίας των Αρμενίων προ ενός αιώνα

Ο πόλεμος δια αντιπροσώπων του Ερντογάν έναντι της Αρμενίας αποτελεί μία τρομακτική ηχώ της γενοκτονίας των Αρμενίων προ ενός αιώνα

Η προώθηση ενός πολέμου μεσολαβητών στην Αρμενία μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά είναι μια αποκρουστική ηχώ της γενοκτονίας που διέπραξε η Τουρκία εναντίον των Αρμενίων πριν από έναν αιώνα.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν επανέλαβε τη σύγκρουση με την Αρμενία, κατηγορώντας το για απρόκλητες επιθέσεις. Πρόκειται για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένα ορεινό έδαφος 150.000 ανθρώπων (κυρίως Αρμενίων) που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά διεκδικείται και κυβερνάται από την Αρμενία λόγω ενός προηγούμενου πολέμου.

Οι Αζέροι είναι ξεκάθαρα οι επιτιθέμενοι: Όχι μόνο ξεπερνούν τους Αρμένιους 3 προς 1, αλλά εκσυγχρονίζουν τον στρατό τους με τεράστια βοήθεια από τους Τούρκους.

Έτσι, η καταστροφή μερικών Αζερικών ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης από την Αρμενία ήταν πιθανότατα η απάντηση σε μια εισβολή, όπως ισχυρίζεται.

Η υποστήριξη του Ερντογάν για το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χρήσιμη απόσπαση της εγχώριας οικονομίας του, αλλά μετατρέπει μια μακροχρόνια τοπική σύγκρουση σε έναν μεγαλύτερο γεωπολιτικό ανταγωνισμό. Η Αρμενία μπορεί να αντισταθεί μόνο με την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία τροφοδοτεί αυτήν την πλευρά του ένοπλου αγώνα – που σημαίνει ότι είναι ένα ή δύο βήματα πριν την άμεση σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

“Είμαστε ένα βήμα μακριά από έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας”, λέει ο Olesya Vartanyan της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου στην πρόληψη θανατηφόρων συγκρούσεων.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ, ο Πάπας Φράνσις και άλλοι έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός, ο Ερντογάν ρίχνει τα πυρά, προσφέροντας στο Αζερμπαϊτζάν ακλόνητη στήριξη.

Αλλά είναι η ιστορία αυτή που κάνει την κατάσταση τρομακτική: Η Άγκυρα εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία σχεδόν 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ τώρα είναι έτοιμη να σκοτώσει ακόμα περισσότερους.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

Πηγή: nypost

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube