Weather Icon
Αιγαίο , Εθνική Άμυνα , Τουρκία 19 Οκτωβρίου 2020

O Ερντογάν προκαλεί για θερμό επεισόδιο με τις βόλτες του Oruc Reis

O Ερντογάν προκαλεί για θερμό επεισόδιο με τις βόλτες του Oruc Reis

Σενάρια-θρίλερ για τις επόμενες ημέρες καθώς το Oruc Reis έφτασε μέχρι 12 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη – Δεν πάμε σε διάλογο με «νταηλίκια» απαντάει η Ελλάδα – Έκπληξη και οργή από Μέρκελ για τη νέα κοροϊδία Ερντογάν αλλά και στάση ανοχής λόγω οικονομικών συμφερόντων και μεταναστευτικού
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού για τρίτη φορά το τελευταίο τρίμηνο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκαλεί εκ νέου κρίση με το «Oruc Reis», για την οποία η ανησυχία είναι ότι μπορεί να εξελιχθεί όχι απλώς σε θερμό επεισόδιο, αλλά σε γενικευμένη σύρραξη της Ελλάδας με την Τουρκία με τουρκικό ερευνητικό πλοίο να φτάνει την Κυριακή έως και 12 ναυτικά μίλια απο τη Στρογγύλη.

Με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου να αρκείται σε φραστική καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας και τη Γερμανία απρόθυμη να συντάξει λίστα οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Αγκυρας, η Ελλάδα πρέπει να αντέξει τους τουρκικούς τσαμπουκάδες και να θωρακιστεί για την εξελισσόμενη κρίση, η οποία μπορεί και να εξελιχθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση αν ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέξει να παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας.

Οι επόμενες 17 ημέρες μέχρι τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θεωρούνται το κρισιμότερο διάστημα, κι αυτό διότι στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη χρονική περίοδο μοιάζει σαν να επικρατεί ένα αλαλούμ που ο πρόεδρος της Τουρκίας θα ήθελε να εκμεταλλευτεί.

Παρά την βαρύνουσας σημασίας ανακοίνωση του State Department με την οποία η αμερικανική διπλωματία κατήγγειλε την Τουρκία ότι με την προαγγελία για σεισμικές έρευνες «αυξάνει μονομερώς την ένταση στην περιοχή», την επισήμανση της Ουάσινγκτον ότι οι μέθοδοι της Αγκυρας βασίζονται στον «εξαναγκασμό, στις απειλές, στους εκφοβισμούς και τη στρατιωτική δραστηριότητα» και το κάλεσμα «να τερματίσει τις προκλήσεις και να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα» τα πράγματα δεν μοιάζουν ευοίωνα.

«Δεν έχει ισχυρές πιθανότητες το σενάριο παρέμβασης της Ουάσινγκτον. Δεν εξετάζουν την επιλογή να αντιπαρατεθούν με την Τουρκία. Κανένας δεν τα βάζει με την Τουρκία λόγω των τεράστιων οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων της Δύσης. Επίσης δεν υπάρχει εναλλακτική, δεν υπάρχει plan B για τη διάδοχη κατάσταση αν πέσει ο Ερντογάν, διότι δεν ξέρουν τι θα τους βγει μετά», εξηγεί έμπειρος διπλωματικός παράγοντας με τον οποίο συνομίλησε το «ΘΕΜΑ».

Διαβάστε τη συνέχεια στο Protothema.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube