Ακολουθήστε μας

Διεθνή

O Ερντογάν και η Ανορθολογική Προσέγγιση (Non-Rational Approach)

Δημοσιεύτηκε στις

Του Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου

Αναντίρρητα, η ορθολογική εξήγηση της τάσης των κρατών να καταφεύγουν ενίοτε στην πολεμική αναμέτρηση (rational explanation of war) προς ευόδωση των στρατηγικών τους συμφερόντων αποτελεί ένα απ’ τα κυρίαρχα αξιώματα της Διεθνούς Πολιτικής.

Η ορθολογική διάσταση των κρατών, άλλωστε, εμπέδωσε την έννοια της Αποτροπής (Deterrence) στο πλαίσιο της διακρατικής αντιπαράθεσης την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου ενώ το παράδειγμα της ορθολογικής επιλογής (rational choice paradigm) αναγνωρίστηκε ως το σημείο αναφοράς στο πλαίσιο της λήψης αποφάσεων, καθώς το εθνικό συμφέρον προάγεται μέσω της ορθολογικής διαδικασίας ελέγχου, διασταύρωσης των πληροφοριών και της συστηματικής επεξεργασίας δεδομένων.

Παρά ταύτα, ο κίνδυνος υιοθέτησης ανορθολογικών προτύπων συμπεριφοράς (non rational patterns of behavior) στο πλαίσιο της λήψης αποφάσεων, ελλοχεύει πάντα εξαιτίας των γνωσιακών περιορισμών (cognitive limitations), συνδεόμενων με προκαταλήψεις (biases) και λανθασμένες αντιλήψεις (misperceptions ), απόρροια των ανθρώπινων παρορμήσεων και προδιαθέσεων.

Ο ανορθολογισμός στο επίπεδο της λήψης των αποφάσεων συναρτάται με την γνωσιακή προκατάληψη (Cognitive bias) που διέπει τις εκάστοτε ηγεσίες και στηλιτεύεται δικαίως ως δυνητικό αίτιο επερχόμενων δεινών για την κρατική πολιτική, αφορώντας λανθασμένες αποφάσεις που καταλήγουν σε πολιτικές αποτυχίες, εξάντληση των οικονομικών πόρων και διπλωματικές ή στρατιωτικές ήττες, πολλές φορές με συντριπτικά αποτελέσματα.

Εντούτοις, χρήζει προσοχής το γεγονός ότι οι γνωσιακές προκαταλήψεις περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της προδιατεθειμένης ανθρώπινης συμπεριφοράς (predilective pattern of behavior) που αφορά ευρετικές μεθόδους (heuristics) αντίληψης της πραγματικότητας, εδραζόμενες στην διαίσθηση (intuition) και στο ένστικτο (instinct).

Το στρατηγικό ένστικτο (strategic instinct) ενός λήπτη αποφάσεων αποτελεί μια ταχεία, προσαρμοστική, αφαιρετική μέθοδο αντίληψης της πραγματικότητας, η οποία καθοδηγεί το άτομο στο να λάβει αποφάσεις, βάσει των δικών του επιτυχημένων πρότερων εμπειριών και της διαίσθησής του, λειτουργώντας ως μέσο επιβίωσης σε ανταγωνιστικό περιβάλλον .

Αυτού του είδους η προσαρμογή δύναται να λειτουργήσει ευεργετικά ορισμένες φορές στο πλαίσιο της διαχείρισης κρίσεων, ιδίως όταν καλείται μια ηγεσία να ανταποκριθεί σε καταστάσεις ευρείας αστάθειας και μη προβλεψιμότητας, όπου η ροή πληροφοριών είναι ελλιπής και τα χρονικά περιθώρια αντίδρασης πολύ περιορισμένα.

Το στρατηγικό ένστικτο των ηγεσιών στη διαχείριση μιας κρίσης, ή στον σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής, αντιμετωπίζεται από πολλούς λανθασμένα ως αποκλειστικά ανασταλτικός και επιβαρυντικός παράγων στην ορθή λήψη αποφάσεων, εξαιτίας της δυνητικώς ανορθολογικής επίδρασης που δύναται να έχει στην έκδοση μιας κρίσιμης απόφασης, αγνοώντας την πιθανή θετική του επιρροή σε συνδυαστικές διαδικασίες, καθώς εμπίπτει στην κατηγορία των φυσικών προσαρμογών του ατόμου σε δύσκολες περιστάσεις και δύναται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να επιφέρει θετικά στρατηγικά αποτελέσματα.

Τουτέστιν, στη στρατηγική θεωρία, ο ρόλος των ανορθολογικών προσεγγίσεων ενυπάρχει, παράλληλα με το ορθολογικό πρόταγμα, καθώς μια απολύτως λελογισμένη ορθολογική στρατηγική πολλές φορές αποτυγχάνει να δημιουργήσει ευνοϊκά αποτελέσματα, επειδή καθίσταται εξ ορισμού απολύτως προβλέψιμη. Αντιθέτως, μια ανορθολογική στρατηγική δύναται να επιφέρει ασύμμετρο πλεονέκτημα, εκμεταλλευόμενη τις τρωτότητες της προβλεψιμότητας του ορθολογισμού.

Ένας από τους σκαπανείς της στρατηγικής θεωρίας και της θεωρίας παιγνίων, ο Τόμας Σέλινγκ (Thomas Schelling), διατρανώνοντας την αξία της ανορθολογικής προσέγγισης υπό συγκεκριμένες συνθήκες στο πεδίο της σύγκρουσης, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Πολλά απ’ τα πλεονεκτήματα του ορθολογισμού μετατρέπονται σε τρωτότητες υπό προϋποθέσεις. Δύναται να υπάρξει ο ορθολογισμός της ανορθολογικής προσέγγισης (rationality of non- rationality) στον οποίο ανορθολογικές στρατηγικές θα επικρατήσουν”.

Ως εκ τούτου, η ιστορία βρίθει από παραδείγματα στα οποία οι προτιμήσεις, οι τάσεις και οι αποφάσεις των ηγετών, άγονταν από φαινομενικά ανορθολογικές επιταγές, καθώς σε πλείστες περιπτώσεις, η ιδεολογική προσέγγιση και η υιοθέτηση οραματικών στόχων αποτελούσαν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Άλλωστε είναι αυταπόδεικτο και προφανές πως ο λήπτης αποφάσεων ως άνθρωπος, λειτουργεί εντός ενός φυσικού ρέοντος περιβάλλοντος, επηρεάζων και επηρεαζόμενος, βασιζόμενος στο ένστικτο και την εμπειρία του στο πλαίσιο της επιβίωσής του.

Αποτελεί σημαντικό σφάλμα συνεπώς να αποστεώνεται η στρατηγική ανάλυση και να μην περιλαμβάνει την ύπαρξη και την συμβολή ανορθολογικών στοιχείων στη διαχείριση κρίσεων, στην εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής και κατ’ επέκταση στην συν-διαμόρφωση της στρατηγικής συμπεριφοράς των κρατών.

Ένα μεγάλο μέρος των διαμορφωτών πολιτικής του Δυτικού Κόσμου, υποπίπτει στο σφάλμα αγνόησης των ανορθολογικών στοιχείων που διέπουν την κοσμοθεωρία των ηγεσιών, ιδίως της Μέσης Ανατολής, αναλύοντας τα κίνητρα και τις πράξεις τους υπό το αποκλειστικό πρίσμα του δυτικού ορθολογικού προτύπου.

Στην περίπτωση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, οι περισσότεροι αναλυτές υπερτονίζουν την πραγματιστική-ορθολογική διάσταση των ενεργειών του, επισημαίνοντας ορθώς τις συστημικές αιτίες του τουρκικού αναθεωρητισμού και την αλληλεπίδραση του εξωτερικού και εσωτερικού πεδίου στη διαμόρφωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Μολαταύτα, τείνει να υποτιμάται και να υποβαθμίζεται ο προσωπικός τουρκο-ισλαμικός κώδικας αξιών του Τούρκου Προέδρου στη διαμόρφωση της στρατηγικής του αντίληψης και η επικράτηση του στρατηγικού ενστίκτου και των άυλων συντελεστών ισχύος αντί μιας απολύτως ορθολογικής στρατηγικής προσέγγισης που αφορά και τη διαχείριση κρίσεων.

Συνεχίζει συνεπώς να προκρίνεται η θέαση της τουρκικής στρατηγικής συμπεριφοράς υπό το πρίσμα των δυτικών ορθολογικών προτύπων (mirror imaging) , γεγονός που προκαλεί σύγχυση στις ευρω-ατλαντικές ελίτ, αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας, ενώ διαπιστώνεται αδυναμία ελέγχου των πολλαπλών τουρκικών στρατηγικών επιδιώξεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ιδεολογικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής και η χάραξή της βάσει πολιτισμικών-ιδεολογικών προτύπων, αν και ξορκίζεται ως απευκταία, επιζήμια και ανορθολογική από την συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών και Ευρωπαίων Ληπτών Αποφάσεων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εντούτοις αποτελεί πλέον εκ νέου μια πραγματικότητα, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό του Σάμιουελ Χάντιγκτον περί πολιτισμικού υποβάθρου της εξωτερικής πολιτικής και των συγκρούσεων στον 21ο αιώνα.

Η επανατοποθέτηση της Τουρκίας στο διεθνές στερέωμα ως αυτόνομος ισλαμικός γεωπολιτικός πόλος πηγάζει από μια μετα-αυτοκρατορική θεώρηση σύμπηξης ενός ισλαμικού άξονα με εκείνη ηγεμονεύουσα αυτού, εν είδει Κεντρικής Δυνάμεως. Οι στρατηγικές επιλογές της τουρκικής ηγεσίας απορρέουσες από τον συγκεκριμένο αναβαθμισμένο ρόλο, εμπεριέχουν ανορθολογικά στοιχεία, καθώς έφεραν την Άγκυρα σε τροχιά σύγκρουσης με τα ευρω-ατλαντικά συμφέροντα και με παραδοσιακούς εταίρους της ,όπως το Ισραήλ. Αντιθέτως, προς επίρρωση ακόμη μεγαλύτερου ανορθολογισμού, η Τουρκία προσεταιρίστηκε έναν από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς αντιπάλους της, τη Ρωσία.

Επιπρόσθετα, η τουρκική ηγεσία, κινούμενη στρατηγικώς ανορθολογικά, ενεπλάκη στρατιωτικά σε πολλαπλά μέτωπα, αντιμετωπίζοντας το ρίσκο της στρατηγικής υπερέκτασης (overextension), μην έχοντας θεωρητικά τις δυνατότητες να διατηρήσει μακροπρόθεσμα αυξημένους τους συντελεστές ισχύος της και κινδυνεύοντας να υποπέσει στο περίφημο “Χάσμα του Λίπμαν”.

Παραταύτα, η τουρκική ηγεσία δεν απορρίπτει μια πραγματιστική ανάγνωση του διεθνούς περιβάλλοντος, εμπλουτίζει όμως την στρατηγική της με άυλα στοιχεία επενδύοντας στο στρατηγικό ένστικτο του Ερντογάν που αγνοεί τους κινδύνους μιας συστημικής περιφερειακής συσπείρωσης ενός ευρέος αντι-τουρκικού συνασπισμού.

Ο Ερντογάν διακατέχεται από μια εκ των γνωστότερων γνωσιακών προκαταλήψεων, την υπέρμετρη αυτοπεποίθηση (overconfidence), η οποία εντοπίζεται σ’ όλο το πλέγμα της ρητορικής του, της πολιτικής πρακτικής του, στην χάραξη μιας αυτόνομης εξωτερικής πολιτικής στα όρια ή και εκτός ευρωατλαντικού πλαισίου, οδηγώντας την Τουρκία στην ανάληψη επιθετικής στρατηγικής συμπεριφοράς που αντιβαίνει τους κανόνες της Φιλελεύθερης Διεθνούς Τάξης .

Η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση τον οδηγεί στην υιοθέτηση ακροσφαλούς διπλωματικής πρακτικής (brinkmanship), στην ανάληψη υπερβολικού ρίσκου με μη προφανή μακροπρόθεσμα κέρδη. Το στρατηγικό του ένστικτο προτάσσεται από τον ίδιο και τον τουρκικό τύπο ως αλάνθαστο ενώ το υβριδικό δόγμα εθνικής ασφάλειας εντάσσεται στο πλαίσιο προβολής άυλων πολλαπλασιαστών ισχύος.

Αποτιμώντας την ανορθολογική προσέγγιση του Τούρκου Προέδρου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η υπερβολική αυτοπεποίθηση καλλιεργεί τη φιλοδοξία και την τάση εκμετάλλευσης των ευκαιριών που προκύπτουν, εν αντιθέσει με την έλλειψη αυτοπεποίθησης που καθιστά έναν δρώντα επιφυλακτικό.

Ο Ερντογάν έχοντας φιλοδοξία να ξεπεράσει τον Κεμάλ στο υποσυνείδητο των Τούρκων, κινείται στη διεθνή σκακιέρα με υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, αναλαμβάνοντας υψηλά ρίσκα, αναγιγνώσκει ευκαιρίες και δράττεται της διεθνούς συγκυρίας προς επίτευξη συγκεκριμένων στρατηγικών στόχων.

Ο ανορθολογισμός του συσπειρώνει κατά παράδοξο τρόπο, πλατιές λαϊκές μάζες υπό ένα συντηρητικό εθνικιστικό ιδεώδες υπό το πρίσμα ενός μετα-αυτοκρατορικού μεγαλείου.

Επενδύοντας σε άυλους συντελεστές ισχύος όπως στον πολιτισμικό πυλώνα, καθίσταται δυνητικός ρυθμιστής του ισλαμικού κόσμου, έχοντας ευρεία απήχηση ως ισλαμιστής ηγέτης πέρα απ’ τα στενά όρια του τουρκικού ισλάμ.

Κατά συνέπεια, η ιδεολογικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής και η εισαγωγή ανορθολογικών προτύπων στην στρατηγική εξίσωση ,αποτελούν κινητήριο δύναμη ευόδωσης στόχων, κάμψης του ηθικού των εξωτερικών και εσωτερικών αντιπάλων και κυρίως εκμετάλλευσης του ευνοϊκού momentum.

Έχοντας αποστολή να πραγματώσει έναν μεγαλειώδη στόχο (grandiose target), η μόνη επιλογή είναι το άλμα προς τα εμπρός, κάτι αντίστοιχο με το περίφημο Flucht nach vorne της αυτοκρατορικής Γερμανίας το 1914.

Ο ανορθολογισμός τού επιτρέπει να εκμεταλλεύεται την ταχύτητα των δικών του αποφάσεων έναντι των υπολοίπων που ομνύουν στο ορθολογικό μοντέλο. Τοιουτοτρόπως εξηγείται, η κατοχή της πρωτοβουλίας των κινήσεων στο εσωτερικό μέτωπο, ευρισκόμενος ένα βήμα έμπροσθεν, ενώ οι ριψοκίνδυνες κινήσεις στην εξωτερική πολιτική και η προληπτική δράση του στρατιωτικού πυλώνα, του προσθέτουν ευελιξία και διαρκή δυνατότητα ανάκτησης της πρωτοβουλίας καθώς και ρυθμιστικές δυνατότητες διόρθωσης λαθών, κινούμενος τάχιστα στο ένα άκρο του φάσματος, επισείοντας την προσοχή σε συγκεκριμένη ατζέντα.

Παράλληλα η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση ενισχύει το αίσθημα ανταγωνιστικότητας και αποφασιστικότητας του τουρκικού μηχανισμού ασφάλειας έναντι των πάσης φύσεως περιορισμών. Ο βομβαρδισμός και η καταστροφή δις της βάσης Αλ Ουατίγια δεν πτόησε την τουρκική ηγεσία, η οποία την επανεξοπλίζει στρατιωτικά εκ νέου.

Παρά ταύτα, θα πρέπει να σημειωθεί πως η ευόδωση των στόχων και η κατάρρευση σ ένα ακροσφαλές περιβάλλον, απέχουν παρά ελάχιστα. Ο Τούρκος πρόεδρος ακροβατεί μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας, γεγονός που τον προτρέπει αφενός σε ριψοκίνδυνες ενέργειες για την διατήρηση της πρωτοβουλίας, αφετέρου δεν ορρωδεί προ ουδενός πισωγυρίσματος αναλαμβάνοντας το κόστος.

Ο λεγόμενος πραγματισμός του σημαίνει προσωρινή αναδίπλωση. Ο ανορθολογισμός του αποτελεί ταυτόχρονα την ισχύ και την Αχίλλειο Πτέρνα του.

Για να αντιμετωπιστεί επαρκώς δεν αρκούν αποσπασματικά μέτρα-κυρώσεις. Απαιτείται από την ελληνική ηγεσία πρωτίστως αλλά και από την ευρωπαϊκή ηγεσία δευτερευόντως, η υιοθέτηση ενός ολιστικού δόγματος ανάσχεσης που θα στοχεύσει τις πολλαπλές τρωτότητες της ανορθολογικής τουρκικής προσέγγισης.

Αυτή η προοπτική όμως απαιτεί συναντίληψη της απειλής εκ των προτέρων και διαφορετική ευρωπαϊκή προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα.

* Ο κ. Κων/νος. Θ Λαμπρόπουλος είναι Στρατηγικός Αναλυτής, Εταίρος Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης

capital.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

DW: Κατάπαυση πυρός και συνέχιση της θητείας Νετανιάχου θέλουν οι Ισραηλινοί

Στην πλειοψηφία τους οι Ισραηλινοί απαιτούν άμεση συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και τερματισμό του πολέμου. Δεν πιστεύουν στην «απόλυτη νίκη» του Νετανιάχου, αλλά το κόμμα του παραμένει πρώτο στην πρόθεση ψήφου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος, Deutsche Welle

Το 53% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ μίας άμεσης υπογραφής συμφωνίας απελευθέρωσης όλων των ομήρων, ακόμα κι αν αυτό θα σημαίνει το τέλος του πολέμου, την αποφυλάκιση χιλιάδων μελών της Χαμάς από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, ως επίσης και την πλήρη αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από τη Γάζα. Αυτό καταδεικνύει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 62% των ερωτηθέντων κρίνει ως πρακτικά ανέφικτη την «απόλυτη νίκη» που υπόσχεται ο Νετανιάχου, σε αντίθεση με το 19% των Ισραηλινών, που πιστεύει ότι μια τέτοια νίκη είναι δυνατή.

Μικρές δημοσκοπικές μετατοπίσεις

Από την άλλη, παρά τη δυσπιστία που εκφράζεται από πολλούς για τις επιλογές της κυβέρνησης Νετανιάχου, το κόμμα Λικούντ παραμένει πρώτο στην προτίμηση των ερωτηθέντων με 22 δημοσκοπικές έδρες, παρά την κάμψη της τάξεως δύο εδρών, που εμπίπτει στο όριο του δημοσκοπικού λάθους (+/-4%).

Στη δεύτερη θέση σταθεροποιείται πλέον με 17 δημοσκοπικές έδρες το δεξιό κόμμα «Ισραήλ το Σπίτι μας» του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ένα κόμμα που συμφωνεί με την τρέχουσα διαχείριση του πολέμου, αλλά παραμένει εκτός κυβέρνησης, επειδή απορρίπτει τις θέσεις της εθνοθρησκευτικής ακροδεξιάς των Μπεν-Γκβιρ και Σμότριτς.

Τα ισχυρότερα, άλλοτε, τρία αντιπολιτευτικά κόμματα συνεχίζουν να μειώνουν τα ποσοστά τους. Η κεντροδεξιά «Παράταξη Εξουσίας» του Μπένι Γκαντς, το κεντροαριστερό «Υπάρχει Μέλλον» του Γιαΐρ Λαπίντ και οι αριστεροί «Δημοκράτες» του Γιαΐρ Γκολάν καθηλώνονται στις 12 με 15 έδρες το καθένα. Τέλος, η εθνοθρησκευτική Ακροδεξιά παρουσιάζει μικρή άνοδο, που οφείλεται στο ότι ο «Θρησκευτικός Σιωνισμός» του υπουργού Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς, ξεπέρασε το ελάχιστο ποσοστό εισόδου στο κοινοβούλιο, κάτι που είχε μήνες να συμβεί.

Πάντως, εάν γίνονταν εκλογές στο Ισραήλ σήμερα, αμφότερες η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση μάλλον δεν θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση «ιδεολογικώς αμιγή»,  μιας και φέρονται να μην καταφέρνουν να ελέγξουν τις 61 από τις συνολικά 120 έδρες της Κνέσετ.

Αλληλοκατηγορίες Ισραήλ-ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια

Φορτηγό μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην ισοπεδωμένη Γάζα
Φορτηγό μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην ισοπεδωμένη ΓάζαΕικόνα: Amir Cohen/REUTERS

 

Αμφίσημες αντιδράσεις προκάλεσαν οι χθεσινές εικόνες από αποθήκη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ στο Ντιρ Αλ-Μπάλαχ της κεντρικής Γάζας, με χιλιάδες εξαθλιωμένους Παλαιστίνιους να προσπαθούν να εξασφαλίσουν αλεύρι για τις οικογένειές τους.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Σίγκριντ Κάαγκ, μιλώντας χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, παρομοίασε την ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας που το Ισραήλ επέτρεψε να μεταφερθεί από τον ΟΗΕ ως «σωσίβιο για ένα πλοίο βυθισμένο».

Από την άλλη, φιλοκυβερνητικά ισραηλινά ΜΜΕ εμφανίζουν τις εικόνες πλιάτσικου που εκτυλίχθηκαν στις αποθήκες του ΠΕΠ ως «απόδειξη» ότι οι τοπικοί φορείς του ΟΗΕ, σε συνεργασία με τη Χαμάς, απέκρυπταν για λόγους κερδοσκοπίας και πολιτικής σκοπιμότητας μεγάλες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ θα όφειλαν να τα διανέμουν στους κατοίκους, που τα είχαν άμεση ανάγκη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Μάθημα για τον χειρισμό drone στα σχολεία της Ρωσίας

Τα drones χρησιμοποιούνται σε σημαντικό βαθμό και από τις δύο εμπόλεμες δυνάμεις, την Ουκρανία και τη Ρωσία, με την δεύτερη να ετοιμάζεται να συμπεριλάβει στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα εγχειρίδιο για τον τρόπο χειρισμού τους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που διεξάγονται οι σύγχρονες συγκρούσεις, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να «φωτίζεται» ιδιαίτερη η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκάφων.

Τα drones χρησιμοποιούνται σε σημαντικό βαθμό και από τις δύο εμπόλεμες δυνάμεις, την Ουκρανία και τη Ρωσία, με την δεύτερη να ετοιμάζεται να συμπεριλάβει στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα εγχειρίδιο για τον τρόπο χειρισμού τους.

Το υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας ενέκρινε στις 30 Απριλίου σχολικό βιβλίο που υπογράφει η κατασκευάστρια εταιρεία drones Geoscan, η οποίη βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Prosveshcheniye, τον μεγαλύτερο εκδότη σχολικών βιβλίων της Ρωσίας. Το εγχειρίδιο θα δισάσκεται στην στην 8η και 9η τάξη των σχολείων στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ίδρυμα για την πνευματική ανάπτυξη, με επικεφαλής τη μικρότερη κόρη του Πούτιν, Κατερίνα Τιχόνοβα, έχει αποκτήσει μερίδιο 10% στην Geoscan, σύμφωνα με το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Verstka τον Νοέμβριο του 2023.

Το εγχειρίδιο συντάχθηκε στο πλαίσιο ενός σχεδίου στη Ρωσία για την εκπαίδευση 1 εκατομμυρίου χειριστών drones σε πάνω από 500 σχολεία και 30 πανεπιστήμια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την Moscow Times.

Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια χιλιάδες φοιτητές πανεπιστημίου στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη παρακολουθούν μαθήματα χειρισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αντόστοιχα, μαθητές μεγαλύτερων τάξεων έχουν επίσης διδαχθεί τις βασικές δεξιότητες χειρισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Ο Μιχαήλ Λούτσκι, που συμμετέχει στη συγγραφή του εγχειριδίου, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι οι οδηγίες είναι σαφείς και έτοιμες για εφαρμογή καθώς βασίζονται σε υλικό που έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες. Πρόσθεσε ότι σε έναν κόσμο υψηλής τεχνολογίας, οι μαθητές πρέπει να μάθουν «εφαρμοσμένες γνώσεις και δεξιότητες».

Το βιβλίο χωρίζεται σε έξι κεφάλαια με ύλη που καλύπτει μια γενική εισαγωγή στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τις κατηγορίες και τη δομή των drones, τα ηλεκτρονικά τους εξαρτήματα και τα βασικά του χειροκίνητου χιερισμού. Προβλέπεται να καλυφθεί σε 34 ώρες μελέτης.

Το σχολικό εγχειρίδιο έρχεται σε μια περίοδο που η Ρωσία παράγει drones με γοργούς ρυθμούς. Στο πλαίσιο της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προμηθεύτηκε από το Ιράν. Ταυτόχρονα, έχει αναπτύξει σημαντικά την εγχώρια παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως και η Ουκρανία.

Η ένταξη του εγχειριδίου στα σχολεία αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης της ρωσικής κοινωνίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Θέλουν με… ταύρους να χτυπήσουν την Ταυρίδα! Για την καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας θέλουν οι Ουκρανοί τους γερμανικούς πυραύλους Taurus

Ουκρανικές πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, οι υπερηχητικοί γερμανικοί πύραυλοι να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στη στρατηγικής σημασίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κάπου 50.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο Σούμι, στην βορειοανατολική Ουκρανία και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν ολομέτωπη επίθεση, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Ήδη, ο πρόεδρος Ζελένσκι ακύρωσε την προγραμματισμένη συμμετοχή του στη σημερινή τελετή απονομής στο Ααχεν, του Βραβείου Καρλομάγνου στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  και υποχρεώθηκε να επιστρέψει απευθείας, από το Βερολίνο στο  Κίεβο.

Στο Βερολίνο, ο Ζελένσκι φαίνεται πάντως να πήρε το πράσινο φως για την παράδοση στην Ουκρανία δεκάδων πυραύλων κρουζ Taurus, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις , βαθιά στο ρωσικό έδαφος. «Είναι καλό νέο ότι ήρθησαν οι περιορισμοί στη χρήση των πυραύλων», γράφει η εφημερίδα Kyiv Independent .

Ουκρανικές πηγές αφήνουν ανοικτό μάλιστα το ενδεχόμενο, οι υπερηχητικοί γερμανικοί πύραυλοι να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στη στρατηγικής σημασίας Γέφυρα της Κριμαίας. «Η γέφυρα, που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία, αποτελεί για τους Ουκρανούς, σύμβολο κατοχής και σημαντική οδό ανεφοδιασμού για τα ρωσικά στρατεύματα», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Το καλύτερο δυτικό όπλο

Η Ουκρανία έχει επιτεθεί στη γέφυρα αρκετές φορές, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να την καταστρέψει ολοσχερώς.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πύραυλοι Taurus θα μπορούσαν να το πετύχουν. «Ο Taurus είναι το καλύτερο οπλικό σύστημα στα δυτικά οπλοστάσια για την καταστροφή γεφυρών», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα όπλων Φάμπιαν Χόφμαν, στην Kyiv Independent .

Η κατασκευάστρια εταιρεία των Taurus, MBDA Germany,  εξέφρασε επίσης την προθυμία να αναλάβει δράση, σε δήλωσή της που δημοσιεύτηκε στην ουκρανική εφημερίδα. «Παρακαλούμε να είστε βέβαιοι ότι η MBDA είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη γερμανική κυβέρνηση και την Ουκρανία με την απαραίτητη εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη, μόλις ληφθεί πολιτική απόφαση», ανέφερε η εταιρεία.

Οι κινήσεις αυτές πάντως έχουν σημάνει συναγερμό στη Μόσχα, που δεν θα διστάσει να απαντήσει σκληρά, ειδικά αν επιχειρηθεί ουκρανική επίθεση με Taurus στην γέφυρα της Κριμαίας.

Προς το παρόν πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ  πρότεινε νέα  Ρωσο-Ουκρανική συνάντηση, την προσεχή Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη. «Η ρωσική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα υπόμνημα που καθορίζει τη θέση της  Μόσχας σχετικά με όλες τις πτυχές μιας αξιόπιστης υπέρβασης των βαθύτερων αιτιών της κρίσης».

Η Ουκρανία συμφώνησε να συναντηθεί ξανά με τους διαπραγματευτές της Μόσχας, αλλά θέλει πρώτα να δει τους ρωσικούς όρους ειρήνης, όπως έγραψε στο Χ, ο  υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ.

«Γραπτή δέσμευση»

Για να καθίσει η Μόσχα  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πούτιν θέλει μια» γραπτή δέσμευση» από τις κύριες χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, να μην επεκτείνουν το ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, σύμφωνα με ρωσικές «διαρροές».

Το θέμα προφανώς δεν είναι καινούργιο, αλλά η μέθοδος είναι καινούργια: Για πρώτη φορά, το Κρεμλίνο «διαρρέει» πέρα ​​από τα όρια και την εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων, το αίτημα για γραπτή δέσμευση σε ένα αποφασιστικό στρατηγικό σημείο.

«Μια οριστική και βιώσιμη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι δυνατή μόνο μέσω της πλήρους και μη αναστρέψιμης εξάλειψης των βαθύτερων αιτιών της», δήλωσε στο Tass η επικεφαλής του Τμήματος Συνεργασίας με την Αφρική του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τατιάνα Ντοβγκαλένκο.

«Χρειαζόμαστε αξιόπιστες, νομικά δεσμευτικές συμφωνίες, μηχανισμούς που εγγυώνται τα εθνικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας και της αποτροπής της επανέναρξης της κρίσης», δήλωσε η Ντοβγκαλένκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής από διπλωματικές πηγές στη Μόσχα,  στις ρωσικές απαιτήσεις περιλαμβάνεται «η ουδετερότητα της Ουκρανίας, καθώς και ο αποκλεισμός ένταξης στο ΝΑΤΟ της Γεωργίας, της  της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών»

Η Μόσχα αξιώνει επίσης την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων και την επίλυση της διαμάχης για τα» παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η υπόσχεση στον Γκορμπατσόφ

Οι όροι της Μόσχας για το ΝΑΤΟ ,δεν έχουν μόνο πολιτική αλλά και συμβολική αξία: ο Πούτιν θέλει να καταγραφεί γραπτώς η υπόσχεση που δόθηκε το 1989 στον τελευταίο Σοβιετικό ηγέτη, Μιχαήλ  Γκορμπατσόφ- η οποία αργότερα αθετήθηκε- να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ «ούτε κατά μία ίντσα», προς την Ανατολή.  «Δεδομένου ότι η διεύρυνση αποτέλεσε το έναυσμα και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μόσχα απαιτεί τώρα να μην υπάρχουν άλλες ασάφειες», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η επιμονή  της Μόσχας άλλωστε, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, έχει επίσης συμβολική αξία: Η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και με αυτόν τον τρόπο, ο Πούτιν σηματοδοτεί  ότι η ειρήνη δεν μπορεί να είναι μόνο με την Ουκρανία, αλλά με την Ατλαντική Συμμαχία στο σύνολό της.

Τα σύνορα του ΝΑΤΟ

ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν πάντως να ενισχύσουν τα βορειοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, ειδικά στη Βαλτική. «Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο από τις χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβικής χερσονήσου για να παρακινήσουν τους Αμερικανούς να αναλάβουν το ρίσκο, με την έννοια ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή. Αλλά όλα είναι πολύ μπερδεμένα», σημειώνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι με απροσδιόριστες εξελίξεις, μάλιστα οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στα φινλανδικά σύνορα. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να καταλάβουμε εάν οι πράξεις θα ακολουθήσουν τα λόγια. Αλλά εδώ επιστρέφουμε στον Τραμπ. Για ποιον Τραμπ μιλάμε; Εκείνου που ήθελε να εγκαταλείψει την Ευρώπη, μεταφέροντας ανθρώπους και πόρους αλλού, ή εκείνου που υποστηρίζει τη θέση των δυτικών χωρών της Βαλτικής και της Σκανδιναβικής χερσονήσου;», διερωτώνται οι διπλωμάτες.

Ποια θέση θα επικρατήσει; Όπως λένε χαρακτηριστικά,  «αυτή που φαίνεται να επικρατεί είναι αυτή του συμβούλου που βγαίνει τελευταίος από το Οβάλ Γραφείο».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική2 ώρες πριν

Άμεση αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πακέτου €4 δισ. προς την Αίγυπτο αν κλείσει η Μονή Σινά

Η απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη διάλυση του ελληνορθόδοξου μοναστικού κέντρου του όρους Σινά,...

Διεθνή3 ώρες πριν

DW: Κατάπαυση πυρός και συνέχιση της θητείας Νετανιάχου θέλουν οι Ισραηλινοί

Στην πλειοψηφία τους οι Ισραηλινοί απαιτούν άμεση συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και τερματισμό του πολέμου. Δεν πιστεύουν στην «απόλυτη νίκη» του...

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Απαράδεκτη κατάσταση!

Παρέμβαση του πρέσβη ε.τ.Δημήτρη Καραϊτίδη στη Βεργίνα Τηλεόραση

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Αιτία πολέμου για την Ελλάδα η “Γαλάζια Πατρίδα”

Εκπομπή "Με το κλειδί της Ιστορίας" - Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος

Πολιτική5 ώρες πριν

Αντώνης Σαμαράς: «Κινητοποίηση εδώ και τώρα για τη Μονή Σινά»

Έκκληση για διεθνή αφύπνιση μετά την απόφαση της Αιγύπτου να δημεύσει τη Μονή, λίγο μετά την ένταξη της Τουρκίας στους...

Δημοφιλή