Weather Icon

Ντόμπρα δήλωση από τη Σουηδή ΥΠΕΞ μέσα στην Άγκυρα! Έβαλε στη θέση της την Τουρκία: “Να αποσυρθεί από τη Συρία και να μην παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου” – Εκνευρισμένη αντίδραση από Τσαβούσογλου

Ντόμπρα δήλωση από τη Σουηδή ΥΠΕΞ μέσα στην Άγκυρα! Έβαλε στη θέση της την Τουρκία: “Να αποσυρθεί από τη Συρία και να μην παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου” – Εκνευρισμένη αντίδραση από Τσαβούσογλου

Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, στην Άγκυρα, μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Σουηδής ομολόγου του, Αν Λίντε, στο πλαίσιο της συνάντησής τους.

Όλα ξεκίνησαν όταν η κ. Λίντε εξέφρασε την ευρωπαϊκή άποψη στα θέματα της βόρειας Συρίας και της Κύπρου, καλώντας την Τουρκία να αποσυρθεί από τα εδάφη της πρώτης και να μην παραβιάζει την ΑΟΖ της δεύτερης.

“Στη συνάντηση, εξέφρασα επίσης τη θέση μας για τη Βορειοανατολική Συρία. Υπό αυτήν την έννοια, η ισχυρή θέση της ΕΕ εξακολουθεί να είναι η ίδια. Συνεχίζουμε να καλούμε την Τουρκία να αποσυρθεί. Επίσης, όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε απόφαση πριν από μια εβδομάδα. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία”, είπε η κ. Λίντε.

Φυσικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε επίθεση κατηγορώντας την ΕΕ για υποκρισία και για υποστήριξη των “τρομοκρατών” του ΡΚΚ.

“Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη της υποκριτικής στάσης της Ευρώπης απέναντι στην τρομοκρατία”, είπε και πρόσθεσε:

“Εσείς από ποιον θέλετε να πάρει εντολή η Τουρκία για να φύγει από τη Συρία; Έδωσε η Συρία μια τέτοια εξουσία στη σουηδική κυβέρνηση ή στην ΕΕ; Δεν θέλουμε να χωρίσουμε τη Συρία, αλλά λέτε να αποχωρήστε για να στηρίξετε το PKK. Θέλετε να αποσυρθούμε από την Ιντλίμπ; Δεν το θέλετε γιατί 3 εκατομμύρια πρόσφυγες θα έρθουν αν αποσυρθούμε. Εκτιμούμε την ευαισθησία σας σε ανθρωπιστικά θέματα. Είστε μία από τις κορυφαίες χώρες ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά ας κάνουμε διάκριση μεταξύ των τρομοκρατών και των Σύρων αδελφών μας”, είπε ο Τσαβούσογλου, ενώ μιλώντας για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, είπε:

“Θεωρούμε λογικές τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για εκεχειρία Επιπλέον, εάν η Αρμενία καλούταν να “αποσυρθεί από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν”, τότε θα μπορούσαμε να δούμε την επιθυμία της διεθνούς κοινότητας να λύσει αυτό το πρόβλημα. Αλλά αυτή η έκκληση δυστυχώς δεν έγινε”.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube