Weather Icon

Ντεμαράζ διπλωματικών κινήσεων της Αθήνας, με στόχο να… πονέσει ο Ερντογάν

Ντεμαράζ διπλωματικών κινήσεων της Αθήνας, με στόχο να… πονέσει ο Ερντογάν

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε στοχευμένες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, οι οποίες μπορούν να…πονέσουν την Άγκυρα και τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προβαίνει τις τελευταίες ώρες η Αθήνα.

Τη στιγμή που η Τουρκία οξύνει συνεχώς το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Ορούτς Ρέις… έσπασε τα δώδεκα ναυτικά μίλια, προσεγγίζοντας το Καστελόριζο, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διευρύνουν το πλαίσιο των ελληνικών πρωτοβουλιών και φέρνουν στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης της γείτονος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το ζήτημα της προμήθειας όπλων από χώρες της Ευρώπης.

Ένα ζήτημα που ανέδειξε, για πρώτη φορά, στην παρέμβασή του, στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να προστεθεί στην εργαλειοθήκη των κυρώσεων και θα αξιολογηθεί μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα, στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου.

Σε μία κρίσιμη καμπή για τις εξελίξεις στην περιοχή, ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στη Λευκωσία, για να δώσει το “παρών”, μαζί με τους προέδρους Αναστασιάδη και Αλ Σίσι, στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, σε ένα τετ α τετ που θα επιβεβαιώσει το θετικό αποτύπωμα της συμφωνίας των δύο χωρών για την ΑΟΖ.

Την Τριμερή Σύνοδο θα απασχολήσει η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα, που εκδηλώνεται με τη νέα έξοδο του Ορούτς Ρέις, αλλά και με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, στο επίκεντρο θα βρεθεί το Κυπριακό, ενώ θα συζητηθούν:

-Τα αποτελέσματα και η πρόοδος του τριμερούς μηχανισμού.

-Η ενεργειακή συνεργασία.

-Περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και στη Λιβύη.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού
“Ο συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο στέλνουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή”, σημείωσε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Παναγιώτης Σεντώνας.

Συνεχείς διπλωματικές κινήσεις
Πέραν των οικονομικών κυρώσεων που περιλαμβάνει η δέσμη εν δυνάμει κυρώσεων που προκρίθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Αυγούστου, η Αθήνα, μετά και τη νέα έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, θέτει επιπλέον δύο μείζονος σημασίας ζητήματα: Το εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Άγκυρα και την επανεξέταση της συμμόρφωσης της γείτονος με τους κανόνες της Τελωνειακής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε επιστολές αφενός προς τους ομολόγους του των χωρών που πωλούν όπλα στην Τουρκία και αφετέρου στον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Το ζήτημα είχε τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώπιον όλων των ηγετών, ως ένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Τουρκία να αναθεωρήσει την προκλητική της συμπεριφορά”, υπενθυμίζουν στελέχη της κυβέρνησης.

Ο κ. Δένδιας, με την επιστολή του προς τον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, ζητεί πλήρη καταγραφή των παραβιάσεων της Τελωνειακής Ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, επί δασμολογικών και άλλων θεμάτων και τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την Επιτροπή για τις παραβιάσεις αυτές.

“Η ουσία των επιχειρημάτων μας είναι ότι δε μπορεί η Άγκυρα να ζητεί αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, τη στιγμή κατά την οποία ήδη έχει στο ιστορικό της μία μακρά λίστα παραβιάσεων της υφιστάμενης. Από την πορεία της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα πρέπει να εξαρτηθεί, σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν το Δίκαιο των Συνθηκών, το ενδεχόμενο αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης”, αναφέρουν στελέχη.

Όσον αφορά στο… πάγωμα της αποστολής στρατιωτικού υλικού από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξάγουν όπλα στην Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας, με επιστολές προς τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, αναδεικνύει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ζητεί να μη δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς τη γείτονα. Όπως, υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube