Weather Icon

Νέο «χτύπημα» από ΗΠΑ – Πομπέο: Ελπίζω να αμυνθούν οι Αρμένιοι απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν

Νέο «χτύπημα» από ΗΠΑ – Πομπέο: Ελπίζω να αμυνθούν οι Αρμένιοι απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε σήμερα ότι ελπίζει πως η Αρμενία θα μπορέσει «να αμυνθεί» απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν, μια δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως στήριξη σε μία από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ, στην οποία ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν τον ρόλο μεσολαβητή.

«Ελπίζουμε ότι οι Αρμένιοι θα μπορέσουν να αμυνθούν απέναντι σε αυτά που κάνουν οι Αζέροι», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Τζόρτζια. Πρόκειται για ακόμη μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες που φαίνεται να βρίσκονται απέναντι από την Τουρκία σε ακόμη ένα μέτωπο στο οποίο εμπλέκεται η Άγκυρα. Είχε προηγηθεί το διπλό χτύπημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά της Τουρκίας για τις προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο.

Ο Πομπέο δεν διευκρίνισε με σαφήνεια αν με τη φράση αυτή τάσσεται υπέρ της Αρμενίας, περιοριζόμενος να ζητήσει να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός και να διεξαχθούν «ειρηνικές συνομιλίες» για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του επειδή η Τουρκία άρχισε «να ενισχύει το Αζερμπαϊτζάν» και κάλεσε όλες τις χώρες να μην παρεμβαίνουν στην περιοχή για να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Οι ΗΠΑ, μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία, συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ, η οποία συγκροτήθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια για να βρει μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Τσαβούσογλου και Λαβρόφ συζήτησαν για Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας Μεβλούτ Τσαβουσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ είχαν τηλεφωνική συνομιλία, με θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS από την Άγκυρα επικαλούμενο πηγή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο υπουργός μας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Συζητήθηκαν το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι παραβιάσεις της εκεχειρίας από την Αρμενία, οι επιθέσεις εναντίον αμάχων καθώς και η τελευταία επίθεση σε κηδεία στο Τέρτερ (του Αζερμπαίτζάν), δήλωσε η εν λόγω πηγή στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

ΠΗΓΗ:  newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube