REAL TIME |

Weather Icon

ΝΑΤΟ: Συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

ΝΑΤΟ: Συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Διμερής συμφωνία από τις στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας – «Θέλουμε να ενισχύσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης των διαφορών στην περιοχή» επισήμανε ο Στόλτενμπεργκ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε γνωστή το απόγευμα της Πέμπτης, τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποτροπής εμπλοκών από τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας, με στόχο να περιοριστεί ο κίνδυνος ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ για το θέμα, ανέφερε ότι «μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης. Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα.

Οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε πως αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες αντιμετώπισης της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους.

Η στρατιωτική αποκλιμάκωση μεταξύ των Συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ και στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube