REAL TIME |

Weather Icon

National Interest: Απρόθυμη η Μέρκελ να επιβάλει κυρώσεις κατά του Ερντογάν – Τι φοβάται

National Interest: Απρόθυμη η Μέρκελ να επιβάλει κυρώσεις κατά του Ερντογάν – Τι φοβάται

Πέτρος Κράνιας

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Μάικ Πομπέο έγινε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφτηκε δύο φορές την Ελλάδα. Ενώ οι αρχικές του παρατηρήσεις επιδιώκουν την αποκλιμάκωση, η πραγματικότητα είναι ότι μόνο η μία πλευρά είναι υπεύθυνη για τη σύγκρουση που υποβόσκει τώρα: Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία δεν έχει καταπατήσει μόνο την διεθνώς αναγνωρισμένη αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και τα ελληνικά ύδατα, αλλά, τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του Michael Rubin, από το The National Interest, την αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ επίσης. Ενώ αρκετοί αναλυτές ενδέχεται να βλέπουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν να υποχωρεί μπροστά στη διπλωματική πίεση που του ασκείται και τις στρατιωτικές κινητοποιήσεις, μια πιο ολιστική άποψη είναι ότι ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να ξεσπάσει για λόγους τόσο ιδεολογικούς όσο και λαϊκιστικούς και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποφασίσει ποια μικρή στρατιωτική επένδυση θα μπορούσε να αποφέρει τα μεγαλύτερα κέρδη.

Ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης για παρακολούθηση είναι η Αμμόχωστος. Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, η Αμμόχωστος – και ειδικά η νότια συνοικία Βαρώσια- έγινε ένας σημαντικός τουριστικός κόμβος. Όλα τελείωσαν όταν η Τουρκία εισέβαλε το 1974. Πρώτα βομβάρδισε την πόλη αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να φύγουν και μετά την κατέλαβαν. Οι κάτοικοι της Αμμοχώστου περίμεναν να επιστρέψουν με την κατάπαυση του πυρός αλλά ποτέ δεν το έκαναν.

Τα Βαρώσια έγιναν μια πόλη-φάντασμα με δισεκατομμύρια δολάρια ακίνητης περιουσίας περιφραγμένα και ερημωμένα, καθώς οι πρώην κάτοικοί τους εκτοπίστηκαν μόνιμα.

Γενιές διπλωματών αναμένουν η Αμμόχωστος -και η επιστροφή των κατοίκων της- να είναι το κλειδί για οποιαδήποτε ειρηνευτική διαπραγμάτευση στην Κύπρο. Το γεγονός ότι η Τουρκία άφησε τα Βαρώσια σε αγρανάπαυση έδωσε στους Κύπριους, στη Δυτική Ευρώπη και στους διπλωμάτες του ΟΗΕ την ελπίδα ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για επίλυση της κυπριακής σύγκρουσης. Τώρα, ωστόσο, ο Ερντογάν σηματοδοτεί ότι η Τουρκία μπορεί να ενεργήσει μονομερώς για να κατοικηθεί και να αναπτυχθεί η πόλη. Όχι μόνο ο Ερντογάν θέλει να δείξει την σκληρότητά του αφού υποχώρησε στην πρόσφατη θαλάσσια διαμάχη του με την Ελλάδα, αλλά αυτός και οι βασικοί υποστηρικτές του έχουν επίσης τη δυνατότητα να κερδίσουν δισεκατομμύρια δολάρια καθώς χρησιμοποιούν τουρκικά κρατικά κεφάλαια και ίσως τα έσοδα από πόρους που λεηλατήθηκαν από την Τουρκία για να ανοικοδομήσουν πολυκατοικίες και ξενοδοχεία που μετά από πέντε δεκαετίες πρέπει να ισοπεδωθούν και να αντικατασταθούν. Ο Ερντογάν υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό ότι οι συνθήκες που καθορίζουν τα σύνορα της Τουρκίας πρέπει να αναθεωρηθούν. Το άνοιγμα των Βαρωσίων θα του επέτρεπε να βάλει τη ρητορική του σε πρακτική λειτουργία.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Κύπρο ή στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει στρατεύματα στη Συρία και το Ιράκ, και έχει επίσης παρέμβει στη Λιβύη και, πιο πρόσφατα, στο Αζερμπαϊτζάν .

Το νέο modus operandi της Τουρκίας είναι να χρησιμοποιεί Σύρους αντιπροσώπους, πολλοί από τους οποίους είναι βετεράνοι του Ισλαμικού Κράτους ή των συνεργατών της Αλ Κάιντα.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία χρησιμοποιεί τώρα τους Σύρους μισθοφόρους της με τον τρόπο που το Ιράν χρησιμοποιεί τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ή τις παράλληλες αφγανικές και πακιστανικές πολιτοφυλακές της. Το γεγονός ότι η Τουρκία εισάγει τόσο γρήγορα τους συριακούς αντιπροσώπους της σε διάφορες συγκρούσεις σηματοδοτεί την ταυτόχρονη επιθυμία της Τουρκίας να διευρύνει τις επεμβάσεις της στο εξωτερικό και τις προσπάθειές της να διατηρήσει την εύλογη άρνηση οποιασδήποτε ανάμειξης. 

Πέρα από τη στρατιωτική της στάση, η Τουρκία έχει επίσης γίνει πιο επιθετική απέναντι σε αντιφρονούντες στο εξωτερικό. Νωρίτερα φέτος, μία Τουρκάλα πράκτορας μπήκε σε αυστριακό αστυνομικό τμήμα και δήλωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας τη διέταξε να δολοφονήσει έναν πρώην αυστριακό βουλευτή, κουρδικής καταγωγής.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, τρεις άγνωστοι στη Στοκχόλμη, επιτέθηκαν στον Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ίσως τον πιο σημαντικό αντιφρονούντα δημοσιογράφο της Τουρκίας ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε για την ναυαρχίδα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τη Zaman πριν από την καταστολή του Ερντογάν προς το κίνημα Γκιουλέν. Ενώ η Τουρκία έχει προκαλέσει επιθέσεις εναντίον αντιφρονούντων και αντιπολίτευσης -συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον- δολοφονώντας Ευρωπαίους πολιτικούς και επιτιθέμενη σε δημοσιογράφους τόσο εξέχοντες όσο ο Μπόζκουρτ, διαφαίνεται ότι ο Ερντογάν ανεβάζει την επιθετικότητα σε ένα νέο επίπεδο.

Η απάντηση των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι περιορισμένη, γεγονός που απλά ενθαρρύνει την επιθετικότητα του Ερντογάν. Όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία και ο Σι Τζίνπινγκ στην Κίνα, ο Ερντογάν πιστεύει ότι η Δύση είναι αδύναμη και ξεφεύγει με το να της υπαγορεύει τι να κάνει. Η δύναμή του ούτε που πλησιάζει αυτή των πολιτικών του ετέρων, αλλά έχει δίκιο στον εντοπισμό της αδυναμίας της Ευρώπης και των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με το The National Interest, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη -και κατ’ επέκταση οι Ηνωμένες Πολιτείες- είναι η Γερμανία. Η Άνγκελα Μέρκελ είναι απρόθυμη να επιβάλει ουσιαστικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας επειδή η χώρα της φοβάται τρία πράγματα. Οι διπλωμάτες λένε σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι οι μεγαλύτεροι φόβοι της Μέρκελ είναι ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως κάλυψη για να προκαλέσει βία στο εσωτερικό της Γερμανίας ή ότι ο Ερντογάν μπορεί να υποκινήσει τον μεγάλο τουρκικό πληθυσμό της Γερμανίας. 

Αυτό το χρησιμοποιούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτοί που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες να λογοδοτήσει η Τουρκία. Αντί να επιβάλλουν μονομερώς κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους και εταιρείες που έχουν παραβιάσει τα κυπριακά ή τα ελληνικά ύδατα, οι διπλωμάτες των ΗΠΑ μεσαίου επιπέδου υποστηρίζουν ότι θέλουν μόνο να επιβάλουν κυρώσεις σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζοντας ότι η Γερμανία θα εμποδίσει ολοκληρωτικά την εφαρμογή τους.

Ο Πομπέο, επομένως, μπορεί να μιλά για ένα ισχυρό παιχνίδι όσον αφορά την περιφερειακή επίθεση της Τουρκίας, αλλά, στην πράξη, το Προεδρείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων επιβραδύνει κάθε κόστος για την Τουρκία στο σημείο που ο Ερντογάν πιστεύει ότι θα δεν αντιμετωπίσει καμία αντίσταση στις επιθέσεις του.

Οι πόλεμοι στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλούνται σπάνια από την αποκλειστική επιθυμία για πόρους, αλλά συνήθως από υπερβολική εμπιστοσύνη. Η Τουρκία έγινε ουσιαστικά σαν το Ιράκ στις αρχές του 1990: Ο Ερντογάν, όπως και ο Σαντάμ, βλέπει την οικονομία του να καταρρέει και αναγνωρίζει ότι δεν θα είναι σε θέση να εκτρέψει την ευθύνη από την κακοδιαχείριση και τις επιλογές του. Όπως ο Σαντάμ, βλέπει τους γείτονες να έχουν πολύτιμους πόρους και πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα είναι αδύναμη.

Το 1990, ο Σαντάμ έκανε τον April Glaspie να υποχωρήσει και να κλείσει τα μάτια στις φιλοδοξίες του. Το 2020, ο Ερντογάν έχει εξίσου αξιόπιστο απεσταλμένο, τον Τζέιμς Τζέφρι.

Οι πρόσφατες κλιμακώσεις της Τουρκίας στην περιοχή δείχνουν ότι οι φιλοδοξίες του Ερντογάν είναι εκτός ελέγχου. Το ερώτημα για την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες είναι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη είναι διατεθειμένες να πατήσουν πόδι και να λιώσουν αυτές τις φιλοδοξίες προτού ο Ερντογάν τραβήξει τη σκανδάλη, ή αν θα περιμένουν έως ότου η λύση αποδειχθεί πολύ πιο δαπανηρή για τους Τούρκους και όλους στην Ανατολική Μεσόγειο.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube