REAL TIME |

Weather Icon
Ισλάμ , Τουρκία 29 Οκτωβρίου 2020

Μουσουλμανική συσπείρωση γύρω από Ερντογάν

Μουσουλμανική συσπείρωση γύρω από Ερντογάν

Περίπου 40.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος σε διαδήλωση που οργανώθηκε από ένα από τα μεγαλύτερα ισλαμιστικά κόμματα στο Μπανγκλαντές.(Φωτ. A.P.)
ΤΕΧΕΡΑΝΗ. «Αφρονα» χαρακτήρισε η Τεχεράνη την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αναδείξει τη δημοσίευση σκίτσων που σατιρίζουν τον Μωάμεθ σε κριτήριο δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου, καθώς οι αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο συνεχίζονται.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Τουρκίας, η κυβέρνηση του Ιράν απέφυγε τις ανοικτές επιθέσεις εναντίον του Γάλλου προέδρου, αλλά διεμήνυσε με διπλωματικά κανάλια στο Παρίσι ότι οι γαλλικές αντιδράσεις ενισχύουν το μίσος εναντίον όλων των μουσουλμάνων.

Στο Μπανγκλαντές, περίπου 40.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος σε αντιγαλλική διαδήλωση που οργανώθηκε από ένα από τα μεγαλύτερα ισλαμιστικά κόμματα της χώρας. Η παλαιότερη διαμάχη για τα σκίτσα του Μωάμεθ ήρθε με φρικτό τρόπο στην επικαιρότητα όταν 18χρονος ισλαμιστής τρομοκράτης αποκεφάλισε τον 47χρονο καθηγητή Ιστορίας και Γεωγραφίας Σαμιέλ Πατί, ο οποίος είχε μιλήσει στους μαθητές του για την ελευθερία της έκφρασης, δείχνοντας μεταξύ άλλων παραδειγμάτων και τα επίμαχα σκίτσα. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είχε ήδη προξενήσει την οργή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στις αρχές Οκτωβρίου, δηλώνοντας ότι το γαλλικό κράτος σκοπεύει να αναδιοργανώσει το γαλλικό Ισλάμ και ότι το Ισλάμ είναι μια θρησκεία σε κρίση.

Η Γαλλία απέσυρε τον πρέσβη της από την Αγκυρα το Σαββατοκύριακο, μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε την ψυχική υγεία του Μακρόν. Την ίδια στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος μοιράζει προσβολές σε ομολόγους του, δεν δέχεται ο ίδιος την παραμικρή επίκριση. Στις 29.000 ανθρώπων που έχουν φυλακιστεί ή διωχθεί στην Τουρκία για προσβολή προς τον Ερντογάν, προστέθηκε τη Δευτέρα και ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Χέερτ Βίλντερς, ο οποίος δημοσίευσε σκίτσο που σατίριζε τον Ερντογάν με τον τίτλο «τρομοκράτης». Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τον Βίλντερς φασίστα. Για πολιτικούς όπως ο Βίλντερς και η Γαλλίδα αντίπαλος του Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, η παρούσα αναστάτωση αποτελεί ευκαιρία επανόδου στην πολιτική σκηνή.
Πηγή: REUTERS, GUARDIAN, POLITICO, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube