Weather Icon

Μόσχα καλεί Αθήνα – Ο ρόλος της επίσκεψης Λαβρόφ

Μόσχα καλεί Αθήνα – Ο ρόλος της επίσκεψης Λαβρόφ

Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου έρχεται στην Αθήνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σε μια ιδιαίτερη επίσκεψη η οποία μοιάζει να καθορίζει τις διαδικασίες επανεκκίνησης των ελληνορωσικών σχέσεων. Η επίσκεψη λαμβάνει χώρα δυο χρόνια μετά την ιδιάζουσα κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στις σχέσεις των δυο χωρών, καθώς τον Ιούλιο του 2018, ο τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, είχε προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας. Ανάλογη ήταν και η απάντηση της ρωσικής πλευράς, η οποία μάλιστα ακύρωσε την προγραμματισμένη για το φθινόπωρο του 2018 επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, όπου θα εορταζόταν τα 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας.

Οι σχέσεις των δύο χωρών πάγωσαν ενώ ταυτόχρονα Μόσχα και Άγκυρα ήρθαν πιο κοντά λόγω και των επαφών Πούτιν Ερντογάν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για τα δρώμενα στη Μέση Ανατολή. Η αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα μας το 2019 έφερε και αλλαγή στην ηγεσία του ΥΠΕΞ με τις πληροφορίες να θέλουν τον Νίκο Δένδια να αποκαθιστά τα όποια αγκάθια είχαν δημιουργηθεί με τη Ρωσία. Δε γνωρίζουμε αν το προηγούμενο διάστημα σε διπλωματικό επίπεδο υπήρξε μέσω back channel κάποια επαφή των δυο πλευρών, αλλά η φήμη πως η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ένα από τα πιο γνωστά και δυναμικά «πρόσωπα» της Ρωσίας διεθνώς αλλά και άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης Λαβρόφ, προετοιμάζεται για τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, έδειξαν πως η Μόσχα ψάχνει τρόπους να έρθει σε επαφή με την Ελλάδα.

Στο μεταξύ οι χρονικές συγκυρίες φαίνεται πως ευνοούν την όποια προσέγγιση, καθώς οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες με τα εσωτερικά τους ζητήματα και η Τουρκία μάλλον έχει εκνευρίσει τη Ρωσία. Η εμμονή του Ερντογάν να ανοίγεται σε πολλαπλά μετώπα δημιουργεί πρόβλημα στο ζωτικό και στρατηγικό χώρο της Ρωσίας. Αν και αδυνατώ να πιστέψω πως η Ρωσία αγνοούσε τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου στο Καύκασο, οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως η Μόσχα οφείλει να χειριστεί με διπλωματική δεινότητα τις τουρκικές φιλοδοξίες που μιάζουν να μην έχουν φρένο. Οι συνεχείς προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν δεν αφήνουν ανεπηρέαστες περιοχές που ελέγχει η Μόσχα που κάποτε ανήκαν στη Μεγάλη Ρωσική Αυτοκρατορία και αργότερα στη Σοβιετική Ένωση. Οι Ρώσοι επίσης δε λησμονούν πως το δόγμα του παντουρκισμού πήρε σάρκα και οστά σε περιοχές μουσουλμάνων της ΕΣΣΔ και ανήλθε σε απειλή μετά την πτώση της το 1991.

Διαβάστε τη συνέχεια στη huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube