REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 30 Οκτωβρίου 2020

Μήνυμα της Ουάσιγκτον στην Τουρκία μέσω της πώλησης F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μήνυμα της Ουάσιγκτον στην Τουρκία μέσω της πώλησης F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Νίκος Μελέτης

Σε μια στρατηγικής σημασίας κίνηση προχώρησε η Ουάσιγκτον καθώς αποφάσισε να επιτρέψει την πώληση 50 μαχητικών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία έτσι γίνονται η δεύτερη χώρα της περιοχής μετά το Ισραήλ που αποκτά τα υπερσύγχρονα μαχητικά, αλλάζοντας τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ παραμένει η ένταση στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και η Ουάσιγκτον έχει αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 , αποφασίζει να ενισχύσει τα Εμιράτα με τα υπερσύγχρονα μαχητικά και μάλιστα μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι Ισραηλινοί, τα οποία έχουν αναδειχθεί στο αντίπαλο δέος της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική

Μέχρι τώρα το Ισραήλ έβαζε βέτο στην πώληση των F-35 και άλλου σύγχρονου εξοπλισμού στον Αραβικό κόσμο, και έδωσε την έγκρισή του μόνον μετά την προώθηση – με πρωτοβουλία Τραμπ – της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών, κάτι που επιβεβαιώθηκε με ανταλλαγές επισκέψεων αξιωματούχων και το άνοιγμα πρεσβειών στις δυο χώρες.

Η επιχείρηση εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με σημαντικές αραβικές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν, η βελτίωση των σχέσεων με την Σαουδική Αραβία αλλά και η συνεργασία με την Αίγυπτο, διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο περιφερειακής ασφάλειας το οποίο φαίνεται να έχει απέναντι του όχι μόνο το Ιράν αλλά και την Τουρκία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ενισχύσει σημαντικά την Άμυνα τους τα τελευταία χρόνια και αποτελούν κρίσιμο μέγεθος στον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή. Το τελευταίο διάστημα έχει ενδυναμωθεί η συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με συχνές κοινές ασκήσεις και στάθμευση μαχητικών από τα Εμιράτα σε βάσεις στο ελληνικό έδαφος.

Την περασμένη Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο για την απόφαση πώλησης των 50 F3-5 έναντι 10 δισ. δολαρίων στα Εμιράτα, αφού το Ισραήλ είχε αποσύρει τις ενστάσεις του, καθώς οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες βάσει νομοθεσίας να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ έχει στρατιωτική υπεροχή στην περιοχή μέσω του «ποιοτικού στρατιωτικού πλεονεκτήματος»(qualitative military edge).

Το Ισραήλ έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο για αγορά 50 F-35 και έχει ήδη παραλάβει την πρώτη μοίρα η οποία είναι επιχειρησιακά λειτουργική, ενώ εκτός των ΗΠΑ μόνον η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία έχουν υπογράψει συμβόλαια για την προμήθεια άνω των 50 F35.

Πάντως στο Κογκρέσο έχουν εκφρασθεί ορισμένες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η έγκριση της πώλησης των F-35 στα Εμιράτα έρχεται λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, με ορισμένους συμβούλους του Τζο Μπάιντεν να δηλώνουν σύμφωνα με τους Financial Times επιφυλάξεις τόσο για τους κινδύνους που θα είχε η πώληση αυτή στην «ασφάλεια» του Ισραήλ όσο και για τις πολιτικές της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων συνολικά.

Πάντως ο ίδιος ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος πιθανότατα εξασφάλισε πρόσθετες διασφαλίσεις από την Ουάσιγκτον, θέλοντας να καθησυχάσει τους υποστηρικτές του Ισραήλ στην αμερικανική πρωτεύουσα δήλωσε μετά την συνάντηση του με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ ότι και οι δυο χώρες Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «αντιμετωπίζουν τον ίδιο εχθρό» εννοώντας το Ιράν.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube