REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , ΗΠΑ , Τουρκία 24 Οκτωβρίου 2020

Μιχάλης Ιγνατίου: Παρασκηνιακές κινήσεις των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά

Μιχάλης Ιγνατίου: Παρασκηνιακές κινήσεις των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά

Μπορεί να μην υπάρχουν επίσημες δηλώσεις από τις ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open στη Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, αλλά γίνονται πολλά στο παρασκήνιο. Ένα από αυτά είναι το θέμα της επιστολής του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. «Δεν γνωρίζουμε εάν του έχει απαντήσει, διότι του ζητούσε να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να σταματήσει την Τουρκία» ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί συχνά με τον Μάικ Πομπέο, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, για να δοθεί απάντηση στην τελευταία πρόκληση της Τουρκίας με τη δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400. Το ζήτημα αυτό απασχολεί πολύ την Ουάσιγκτον και το Κογκρέσο και αυτό που έπρεπε να ακολουθήσει ήταν η επιστολή στον Λευκό Οίκο με το πακέτο κυρώσεων στην Τουρκία και ενημέρωση του Κογκρέσου. 

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου είναι ενημέρωση του κ. Πομπέο, σύμφωνα με τον νόμο. Στις περιπτώσεις αυτές ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών επιλέγει ένα από τα τρία πακέτα κυρώσεων, στο σκληρό, το μέτριο ή το σχετικά ανώδυνο, αλλά όλα τα πακέτα περιλαμβάνουν μέτρα εναντίον της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το State Department έχει έρθει σε σκληρή αντιπαράθεση με αρκετούς Γερουσιαστές, οι οποίοι ζητούν τα αυτονόητα. Ο επικεφαλής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας που είναι Ρεπουμπλικανός και σύμμαχος του Τραμπ και ο οποίος υποστηρίζει τις κυρώσεις στην Τουρκία, ενημέρωσε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα αναλάβει πρωτοβουλία για να τιμωρηθεί η Τουρκία. Όμως υπάρχουν και διπλωματικές πηγές που πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα βοηθηθεί στις εκλογές αν τιμωρήσει την Τουρκία και είναι λογικό αυτό γιατί ένας αριθμός Αρμενίων και Ελληνοαμερικανών θα μπορούσε να επηρεαστεί.

Ενώ όμως στην Ουάσιγκτον πολλαπλασιάζονται όσοι ασκούν κριτική στην Τουρκία, δεν γίνεται το αυτονόητο και ο Ερντογάν διασώζεται επειδή τον προστατεύει ο Τραμπ.

www.ethnos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube