REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Κύπρος , Τουρκία 14 Οκτωβρίου 2020

Κύπρος : Εντυπωσιακές εικόνες από την πολυεθνική άσκηση «NEMEΣΙΣ 2020»

Κύπρος : Εντυπωσιακές εικόνες από την πολυεθνική άσκηση «NEMEΣΙΣ 2020»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πολυεθνική άσκηση «NEMEΣΙΣ 2020», εντός των θαλασσοτεμαχίων 1, 2, 8 και 9 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Στην άσκηση συμμετείχαν μέσα και προσωπικό από την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ιταλία, καθώς και 6 πλοία ιδιωτικών εταιρειών.

Η πολυεθνική άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2020», εκτελέστηκε για 7η συνεχόμενη χρονιά και εντάσσεται στο πλαίσιο της κατάλληλης προετοιμασίας όλων των κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες εμπλέκονται στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας, με σκοπό την ετοιμότητα τους για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού έκτακτης ανάγκης σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Τον γενικό συντονισμό της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία Κύπρου και το Τμήμα Αλιείας.

Η άσκηση περιλάμβανε σενάρια αντιμετώπισης τρομοκρατικής ενέργειας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, νηοψίας επί ύποπτων πλοίων, πυρόσβεσης σε πλοία, απεγκλωβισμού και αεροδιακομιδής τραυματιών, μαζικής διάσωσης συνεπεία εγκατάλειψης της πλατφόρμας, καθώς και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.

Για την αντιμετώπιση των πιο πάνω σεναρίων της άσκησης απαιτήθηκε η δοκιμαστική εφαρμογή 3 Ειδικών Εθνικών Σχεδίων (ΕΕΣ), τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο Βασικό Εθνικό Σχέδιο Κρίσεων της Δημοκρατίας «ΖΗΝΩΝ». Συγκεκριμένα ενεργοποιήθηκαν το ΕΕΣ «ΑΣΠΙΔΑ» του Υπ. Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, που αφορά σε αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργειας, το ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ» του Υπουργείου Άμυνας, που αφορά μαζική διάσωση μετά από ναυτικό ατύχημα και το ΕΕΣ «ΟΡΦΕΑΣ» του Υπουργείου Γεωργίας, που αφορά αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης.

Τα συμπεράσματα της άσκησης και της δοκιμαστικής εφαρμογής των τριών Ειδικών Εθνικών Σχεδίων, καταγράφηκαν και αφού αξιολογηθούν θα τύχουν ανάλογου χειρισμού από όλους τους εμπλεκομένους για περαιτέρω βελτίωση των διαδικασιών που εφαρμόζονται για αντιμετώπιση καταστάσεων κινδύνου που δύναται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο υλοποίησης του ενεργειακού μας προγράμματος.

Συνολικά στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 21 πλωτά και 12 πτητικά μέσα. Συγκεκριμένα, 1 Φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, 1 Φρεγάτα του Γαλλικού Ναυτικού, 2 πλοία του Βρετανικού Ναυτικού, 3 πολεμικά πλοία της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ και 3 περιπολικά σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το Δεξαμενόπλοιο «ALEXANDRIA» της εταιρείας PETRONAV, που χρηματοδοτείται από την ΕMSA, η πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων «TUNGSTEN EXPLORER», καθώς και 1 σκάφος της εταιρείας VSS Vasiliko, 1 σκάφος της εταιρείας VTS Vasiliko και 2 σκάφη της εταιρείας EDT Offshore για αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης και πυρόσβεσης. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης 3 Ελικόπτερα της ΚΔ (1 από τη ΜΑΕΠ και 2 από τη 460 ΜΕΔ/ΓΕΕΦ), 3 ελικόπτερα του Ην. Βασιλείου, 1 Γαλλικό ελικόπτερο, 1 Ιταλικό Αεροσκάφος Ρ-72 και 1 Ιταλικό UAV MQ9, καθώς και 3 Αεροσκάφη (1 Ελληνικό C-130, 1 Αμερικανικό Αεροσκάφος P-8 και 1 από το Τμ. Δασών).

Από πλευράς Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων συμμετείχαν η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού, Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΜΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού της Ε.Φ, Ομάδα Νηοψίας του Γαλλικού Ναυτικού, η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και εξειδικευμένοι νοσηλευτές της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

www.tovima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube