REAL TIME |

Weather Icon

Κλιμακώνει η Τουρκία: Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Κλιμακώνει η Τουρκία: Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει από τις 17:00 το Oruc Reis σύμφωνα με πληροφορίες, μία ημέρα μετά την παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου, ενέργεια η οποία τορπίλισε τις όποιες προσπάθειες για διάλογο. Το τουρκικό σκάφος, κινείται νοτιοδυτικά, γύρω στα 30 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Αν η πορεία του παραμείνει ίδια, θα περάσει αρκετά νοτιότερα από τα 6,5 μίλια που είναι το όριο της Navtex και θα κατευθυνθεί προς το νοτιοδυτικό άκρο της.

Το σεισμογραφικό συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πομπός του Oruc Reis παραμένει εδώ και ώρες κλειστός, μετά τον απόπλου του σκάφους από το λιμάνι της Αττάλειας.

Σε παραληρηματικό τόνο ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στα πυρά του Νίκου Δένδια μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και τα πυρά της Αθήνας μετά την προκλητική NAVTEX για έρευνες 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και τη νέα έξοδο του Oruc Reis.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Το Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο πεδίο της Τουρκίας και η ηπειρωτική Ελλάδα είναι 425 χιλιόμετρα μακριά.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του στη δήλωσή του επί του θέματος σήμερα, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να αντιτίθεται στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτή η αντίρρηση βασίζεται στις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, που ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί στο κοινό από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι ο χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος.

Όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα, το γεγονός ότι το Καστελόριζο δημιουργεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δεν συμβιβάζεται ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μαξιμαλιστικές. Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι ότι θα αποσύρει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της που είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, θα θέσει τέρμα στις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και θα μπουν σε ειλικρινή διάλογος μαζί μας, και συγκεκριμένα σε διερευνητικές συνομιλίες.

Στον αέρα οι διερευνητικές
Η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας έρχεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα, η οποία έγινε με παρέμβαση του Βερολίνου, στην διάρκεια της οποίας υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών για έναρξη των διερευνητικών εντολών με εναλλακτικές ημερομηνίες που θα έδινε η Άγκυρα στην Αθήνα.

Μέσα στο νέο σκηνικό έντασης είναι ξεκάθαρο ότι οι διερευνητικές επαφές ξαναπαγώνουν αφού ο όρος που είχε τεθεί και από τη Σύνοδο Κορυφής της 1 – 2 Οκτωβρίου ήταν η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες. Αντί όμως για την ημερομηνία των διερευνητικών επαφών η Τουρκία προχώρησε στη νέα κλιμάκωση της έντασης.

Οι πολεμικές ιαχές άρχισαν πριν την navtex για το Καστελόριζο, με βίντεο που ανήρτησε ο Ερντογάν από παλιότερη ομιλία του στην οποία τόνιζε ότι «δεν σκύβουμε το κεφάλι σε καμία δύναμη, μόνο στο Θεό». Ακολούθησε η ανάρτηση του Τσαβούσογλου με μόνη αναφορά στο “Oruc Reis”.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube