Weather Icon

Καραμπάχ: Το Ισραήλ λυπάται για την ανάκληση του Πρέσβη της Αρμενίας

Καραμπάχ: Το Ισραήλ λυπάται για την ανάκληση του Πρέσβη της Αρμενίας

Η Αρμενία, αντίπαλη του Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του Καραμπάχ, ανακοίνωσε την ανάκληση του πρέσβη της στο Τελ Αβίβ λόγω της πωλήσης όπλων από το Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν..
Ένα αζερικό drone που χτυπά μια αρμενική συστοιχία πυροβολικού. (Σύλληψη οθόνης: Walla)
.
Η ισραηλινή διπλωματία εξέφρασε τη λύπη της για την ανάκληση του πρέσβη της Αρμενίας στο Ισραήλ, μια χώρα που κατηγορείται από την Αρμενία για πώληση όπλων στον αντίπαλό της στο Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
.
Ο αυτονομιστικός θύλακας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπήρξε εδώ και πέντε ημέρες το θέατρο νέων αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των αυτονομιστικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Αρμενία.
.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri), το Ισραήλ ήταν ο πρώτος γνωστός ξένος προμηθευτής όπλων στο Αζερμπαϊτζάν από το 2017 έως το 2019 με πωλήσεις άνω των 375 εκατομμυρίων δολαρίων. .
Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, η εξειδικευμένη εταιρεία Elbit Systems πούλησε πέρυσι τις πρώτες συσκευές της νέας σειράς στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα με την οποία το Ισραήλ διατηρεί διπλωματικές σχέσεις από της πτώσης της ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
.
Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε επιθετικά drones ισραηλινής κατασκευής- συμπεριλαμβανομένων των «drones αυτοκτονίας» – κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αύξησης της βίας με την Αρμενία, δήλωσε ο Χικμέτ Χατζίεφ, βοηθός του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, σε συνέντευξή του στη Γουόλα που προβλήθηκε την Τετάρτη.
.
Ο Χατζίεφ επαίνεσε την αποτελεσματικότητα των ισραηλινών όπλων.
.
Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κυκλοφόρησε πολλά βίντεο που δείχνουν drone σε δράση εναντίον των αρμενικών δυνάμεων.
.
Την Πέμπτη, η Αρμενία, αντίπαλη του Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του Καραμπάχ, ανακοίνωσε την ανάκληση του πρέσβη της στο Τελ Αβίβ ακριβώς λόγω των πωλήσεων ισραηλινών όπλων στο Αζερμπαϊτζάν.
.
«Το Ισραήλ λυπάται για την απόφαση της Αρμενίας να ανακαλέσει τον Πρέσβη της Αρμενίας στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις. Το Ισραήλ αποδίδει σημασία στη σχέση του με την Αρμενία και θεωρεί την πρεσβεία της Αρμενίας στο Ισραήλ ως σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των σχέσεων προς όφελος των δύο λαών μας », αντέδρασε, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε νυχτερινό μήνυμα προς το Τύπο.
.
Η Αρμενία, η οποία διατηρεί επίσης σχέσεις με το Ισραήλ από της διάλυσης της ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, άνοιξε την πρώτη της πρεσβεία στο έδαφος του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ στα μέσα Σεπτεμβρίου.
.
Στη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, το εβραϊκό κράτος βρίσκεται, μέσω των πωλήσεων όπλων του, από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υποστηρίζεται επίσης από την Τουρκία, μια χώρα με την οποία το Ισραήλ διατηρεί θυελλώδεις σχέσεις, σημείωνε τη Πέμπτη ένα μέρος του ισραηλινού Τύπου.
.
Ωστόσο, η Τουρκία, σε ψύχος με το Ισραήλ για πολλά θέματα – τη Λιβύη, την κατανομή των πόρων του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση – επιδιώκει να “απομονώσει” το Ισραήλ και να πουλήσει στο Αζερμπαϊτζάν το δικό του στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου των drone της, ανέλυε η Jerusalem Post  την Πέμπτη.
.
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
.
fr.timesofisrael

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube