Weather Icon
Γαλλία , Ελλάδα , Ινδία 1 Οκτωβρίου 2020

Κάντο όπως η Ινδία: Θα εξοπλιστούν με πυραύλους HAMMER τα Ελληνικά Rafale;

Κάντο όπως η Ινδία: Θα εξοπλιστούν με πυραύλους HAMMER τα Ελληνικά Rafale;

Χωριανόπουλος Άγγελος

Σε προηγούμενη ανάρτηση του infognomonpolitics έχουμε αναφερθεί για την αξιοποίηση των ήδη υπάρχον συμμαχιών, μεταξύ Ινδίας-Γαλλίας και Ινδίας-Ισραήλ, με σκοπό την δημιουργία ενός Δυτικού άξονα ανάσχεσης του Σινο-ρωσικού επεκτατισμού στην Ευρασία, αλλά και του Ισλαμικού ριζοσπαστισμού, που θα λειτουργεί ως υποκατάστατος του Γερμανοτουρκικού. Η εξοπλιστική συνεργασία σε ζητήματα κυβερνοπολέμου, κυβερνοασφάλειας, πληροφοριοκεντρικού πολέμου και ανάπτυξης συστημάτων παρακολούθησης (Stratosphere UAV, στρατιωτικοί δορυφόροι) είναι ένας κλάδος που μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί στην χώρα μας καθώς χρειάζεται ελάχιστα χρηματικά κεφάλαια.

Ο πύραυλος HAMMER (Highly Agile and Manoeuvrable Munition Extended Range) είναι ένας πύραυλος αέρος-εδάφους, κατασκευασμένος από την Safran Electronics & Defense και σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται η αγορά του από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF).

Εν μέσω διπλωματικών συγκρούσεων με την Τουρκία, το ελληνικό κράτος εφοδιάζει με το multirole μαχητικό Rafale την Πολεμική Αεροπορία, εξοπλίζοντάς το με πυραύλους Meteor και Hammer, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ινδίας.

Ο πύραυλος είναι ικανός να χτυπήσει τους στόχους του με ακρίβεια μέσω ενός κιτ καθοδήγησης χωρίς να μπορεί να μπλοκαριστεί κατά την πορεία του. Το πραγματικό όνομα του Hammer είναι «Armement Air Sol Modular», το οποίο αργότερα ήρθε να ονομαστεί Hammer προς πώληση στις αγορές της Γαλλίας.

Ο πύραυλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε 125, 250, 500 και 1000 kg συστήματα βομβών και παρέχει εμβέλεια μεγαλύτερη από 50 χιλιόμετρα. Η ευελιξία του επιτρέπει να χρησιμοποιείται σε χαμηλά υψόμετρα, να διασχίζει λοφώδες έδαφος ή να εκτοξευθεί απότομα από το αεροσκάφος.

Τον Ιούλιο, η Ινδία έδωσε εντολή για τους πυραύλους HAMMER για αεροσκάφη Rafale στο πλαίσιο των εξουσιών έκτακτης ανάγκης για την απόκτηση που δόθηκε στις ένοπλες δυνάμεις από την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της σύγκρουσης της Ινδίας στην Κίνα στο Ladakh, το Νέο Δελχί ενισχύει συνεχώς τις στρατιωτικές του δυνατότητες μετά τη βίαιη σύγκρουση που έλαβε χώρα τον Ιούνιο. Αξίζει να σημειώσουμε πως για λογαριασμό των ΗΠΑ (και της Ρωσίας) η Ινδία βάζει την Κίνα σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς, παγώνοντάς την στον χρόνο οικονομικά και εξοπλιστικά. Με λίγα λόγια κάνει αυτό που θα έπρεπε να πράττει η Τουρκία με το θέμα των Ουιγούρων (το οποίο, σύμφωνα με την ομιλία του Ερντογάν στον ΟΗΕ, δείχνει να έχει ξεχάσει).

“Η εντολή για τους πυραύλους HAMMER βρίσκεται υπό επεξεργασία και οι γαλλικές αρχές συμφώνησαν να μας τους προμηθεύσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale”, ανέφερε η Ινδική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον προγραμματιστή του πυραύλου, πρόκειται για μια αυτόνομη διαλειτουργική αρθρωτή συσκευή, η οποία αξιοποιεί μια σειρά από κιτ καθοδήγησης (INS / GPS, INS / GPS / Υπέρυθρες και INS / GPS / Laser). Έχει δοκιμαστεί σε πολλά πρόσφατα θέατρα επιχειρήσεων και προσφέρει εξαιρετική αναλογία κόστους / αποτελεσματικότητας. Επιτρέπει επίσης “εξαιρετικά ακριβείς προειδοποιήσεις”. Είναι ο ίδιος πύραυλος με τον οποίο τα αεροσκάφη Rafale χτύπησαν την τουρκική αεροπορική βάση Al-Watiya στη Λιβύη στις 5 Ιουλίου, τον οποίο δεν μπορούσε να ανιχνεύει η Τουρκική αεράμυνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν σαφές εάν η Γαλλία ή η Αίγυπτος πραγματοποίησαν την επίθεση, καθώς και οι δύο χώρες κατέχουν το Rafale, έχοντας δείξει περιφρόνηση για την τουρκική παρουσία στη Λιβύη. Η Ελλάδα έχει επίσης δείξει παρόμοια ενόχληση για την ενεργειακή εξερεύνηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ετοιμάζεται για στρατιωτική αναμέτρηση. Η HAF θα αποκτήσει μαχητικά Rafale τον επόμενο χρόνο. Η έκθεση ανέφερε ότι οκτώ από τα 12 χρησιμοποιημένα Rafale που θα αποκτήσει η HAF θα προέρχονται από τις δύο γαλλικές μοίρες πολέμου που εδρεύουν στην 118η αεροπορική βάση.

Με πληροφορίες από: defencenews, aviationpro, eurasiadaily

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube