Weather Icon

Κάλυψη στην κατοχική Τουρκία έχει προσφέρει η Ε.Ε.

Κάλυψη στην κατοχική Τουρκία έχει προσφέρει η Ε.Ε.

ΔΕΚΑΕΞΙ χρόνια κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε συνηθίσει στις διαδικασίες, τα ολονύκτια θρίλερ, τις πιέσεις, τα διαφορετικά συμφέροντα και τα παιχνίδια των μεγάλων κατά των μικρών. Έχουμε συνηθίσει, εν πολλοίς, πώς λειτουργούν οι μεγάλοι και οι ισχυροί στην Ένωση και πώς αντιμετωπίζονται τα μικρά κράτη-μέλη.

Τα όσα διαδραματίσθηκαν την 1η Οκτωβρίου και όλο το βράδυ μέχρι και την επόμενη ημέρα στις Βρυξέλλες ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα. Δεν μπορεί, όμως, να είναι αποδεκτά. Δεν θα κάνουμε αναλύσεις που αφορούν κινήσεις τακτικής που έγιναν καθ΄ όλη τη διάρκεια των διεργασιών, οι οποίες κράτησαν μήνες. Αυτό που προκύπτει από τα όσα παρακολουθήσαμε είναι πως οι εταίροι μας στην Ε.Ε. κάθε άλλο παρά μας έχουν στηρίξει στη μάχη που δίνουμε ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα και επεκτατικότητα. Ανεξαρτήτως των επιχειρημάτων που προτάσσονται από τη γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κομισιόν κ.λπ., είναι σαφές, ξεκάθαρο,  πως προσφέρθηκε κάλυψη στην κατοχική Τουρκία για τις έκνομες ενέργειες της σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου.

ΔΕΝ πρέπει και δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τα όσα διαδραματίσθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όποια ανάγνωση και να έχει γίνει. Και θεωρούμε πως θα πρέπει τα δεδομένα και οι εξελίξεις να αντιμετωπίζονται όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε. Κανείς δεν αμφισβητεί τις δυσκολίες που υπήρξαν και τις πιέσεις που ασκήθηκαν. Ενδεχομένως να έχουν ασκηθεί και εκβιασμοί, σε βάρος της Κύπρου. Αυτό δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται. Η  Κυπριακή Δημοκρατία είτε στην Ε.Ε. είτε σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς,  έχει βιώσει τέτοια παρόμοια σκηνικά πιέσεων και εκβιασμών. Αυτό δεν συνιστά άλλοθι ή δικαιολογία για την έκβαση των συζητήσεων.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως χώρες όπως η Γερμανία, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ήθελε σε καμία περίπτωση την υιοθέτηση απόφασης, που θα προέβλεπε την λήψη μέτρων κατά της κατοχικής Τουρκίας. Υπήρξε προφανώς συνεννόηση μεταξύ του Βερολίνου και της Άγκυρας ότι κυρώσεις δεν θα επιβάλλονταν. Το ανέφερε ο ίδιος ο Ερντογάν πριν την έναρξη της συνόδου επικαλούμενος τη φίλη του, όπως την χαρακτήρισε, την κ. Άγκελα Μέρκελ. Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν πεπεισμένο εκ των προτέρων πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση ήταν για μια ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων. Δέχονται κράτη-μέλη της επίθεση από τρίτη χώρα και αντί να αντιδράσει προβαίνει σε εκκλήσεις και προειδοποιήσεις προς την επιθετική δύναμη. Υποτίθεται πως αυτό το στάδιο, των εκκλήσεων και των προειδοποιήσεων το έχουμε περάσει προ πολλού. Η σύνοδος της 1ης Οκτωβρίου είχε οριστεί για τη συζήτηση των ευρωτουρκικών σχέσεων και τη λήψη μέτρων κατά της κατοχικής δύναμης, από τη στιγμή που η κατοχική Τουρκία δεν έχει αλλάξει τη στάση και την εν γένει συμπεριφορά της. 

Η ΕΝΩΣΗ με τη στάση της αυτή προσφέρει άλλοθι στην Άγκυρα για να συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους. Καλύτερη πάσα από αυτή δεν θα πρέπει να ανέμενε η κατοχική Τουρκία. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube