Weather Icon

Ισλαμιστές δολοφόνησαν 18 άτομα σε εκκλησία στο Κονγκό

Ισλαμιστές δολοφόνησαν 18 άτομα σε εκκλησία στο Κονγκό

BENI – Οι δράστες σκότωσαν τουλάχιστον 18 ανθρώπους και έκαψαν μια εκκλησία σε ένα χωριό στο ανατολικό Κονγκό το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με μια ομάδα πολιτικών δικαιωμάτων και την τοπική επιτροπή, κατηγορώντας μαχητές από μια ισλαμική πολιτοφυλακή που δρα στην περιοχή.

Ο στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση στο χωριό Μπαέτι στην επαρχία Βόρειο Κίβου, περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) δυτικά της πόλης Όμα, αλλά αρνήθηκε να δώσει αριθμό νεκρών.

Οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF), μια ένοπλη ομάδα της Ουγκάντας που δραστηριοποιείται στο ανατολικό Κονγκό από τη δεκαετία του 1990, έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.000 αμάχους από τις αρχές του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, παρά τις επανειλημμένες στρατιωτικές εκστρατείες που είχαν στόχο να την καταστρέψουν.

“Έχουμε προσωρινό αριθμό νεκρών 18 ανθρώπων που σκοτώθηκαν με φρικτό τρόπο”, δήλωσε ο Κίνος Κατούχο, πρόεδρος τοπικής οργάνωσης πολιτικών δικαιωμάτων.

“Δημιουργεί πραγματικά πόνο στις καρδιές μας, απόλυτο πανικό στο χωριό”, δήλωσε ο Μασίσα Μουζογκόρο, επικεφαλής επιτροπής ανάπτυξης στο Μπαέτι. “Δεν ξέρουμε αν αύριο το ADF θα επιστρέψει εδώ και πάλι.”

Οι αρχές κατηγόρησαν την ένοπλη ομάδα ότι επιτέθηκε στην κύρια φυλακή στην πόλη Μπένι στις 20 Οκτωβρίου, απελευθερώνοντας περισσότερους από 1.300 κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου αγνώστου αριθμού πολιτοφυλάκων και των δικών τους μαχητών.

Οι επιθέσεις αντιποίνων εναντίον αμάχων έχουν αυξηθεί απότομα από τότε που ο στρατός ξεκίνησε μια επιχείρηση κατά της εξέγερσης εναντίον του ADF πριν από ένα χρόνο, αποσπώντας την από αρκετές βάσεις κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα.

Μαχητές του ADF διασκορπίστηκαν σε μικρές ομάδες και κατέφυγαν σε άλλες περιοχές, καίγοντας ολόκληρα χωριά, καταστρέφοντας κέντρα υγείας, σχολεία και απαγάγοντας άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Η βία θα μπορούσε να αποτελέσει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. (Υποβολή εκθέσεων από τον Erikas Mwisi Kambale· Γράφοντας από Hereward Ολλανδία, Επιμέλεια: Chizu Nomiyama)

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nationalpost.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube